Hírek

2017.07.28. 17:55

Hamarosan megérkezik Szulejmán - Nemsokára kezdetét veszi Kőszeg egyik leglátványosabb rendezvénye

KŐSZEG Finisbe értek a 11. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok szervezési munkálatai. Jövő héten ostromállapotot hirdetnek a városban.

Cseszkó Tamás

Básthy Béla alpolgármester, a Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapok főszervezője elmondta: jelenleg az utolsó simításokat végzik a szervezők, hogy minden készen álljon a jövő heti nagy rendezvényre. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is folyamatos programokkal kedveskednek a látogatóknak, kicsiktől egészen az idősekig.

A program már augusztus 3-án, csütörtökön elkezdődik a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a Magyar Ökölvívó Szövetség által idén kétnaposra szervezett Ostromkupa szabadtéri ökölvívó-mérkőzéseivel, a díszvendég Erdei Zsolt profi ökölvívó-világbajnok lesz. Szintén csütörtökön nyílik meg a Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi kiállítása a Jurisics-várban Török impressziók címmel, Gustav Just munkáiból. Augusztus 4-én, pénteken pedig a Csók István Művészkör Egyesület szervezésében tárul elénk a III. Nemzetközi Kőszegi Festőtábor kiállítása a Hotel Írottkőben.

- Pénteken már épülnek a katonai táborok a Jurisics-várban, a Diáksétányon és a Brenner-udvarban - folytatta az alpolgármester. Délután megnyílik a kirakodóvásár, 17 órakor kihirdetjük az ostromállapotot. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan szurkolnak majd Bánhegyi Adrienn kötélugró-világbajnoknak, aki kötélugró-Guiness-rekordra készül triplázásból. A közönség találkozhat a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttessel, fellép a Setnja Együttes is. Az Ostromnapok elsősorban Kőszeg hős várvédőjének, Jurisics Miklós várkapitánynak emlékét őrzi.

Gőzerővel készülnek a szervezők az Ostromnapokra
Fotó: Archív

A rendezvény legnagyobb attrakciója a Jurisics-vár ostroma, a csata a színes felvonulás és eskütétel után, szombaton 19 órakor kezdődik. Napközben a vásárütés, Szulejmán szultán városi sétája és több apró összecsapás idézi az ostrom hangulatát. A vasárnapi program is bővült, délelőtt és délután is lovasbemutató várja a közönséget.

A hétvége előadói között lesznek többek között a Kőszegi Orientális Táncklub hastáncosai, Kőszeg Város Koncertfúvószenekara, a Musica Antiqua reneszánsz együttes, a Tromodum dobzenekar, a Big Box zenekar, a Ládafia Bábszínház, a Zsikó Zenekar. A magyar népi hagyományt a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora közvetíti, a Hollóének Hungarica középkori eredetű dallamokra épít. Vasárnap Szabó Balázs Bandájának fellépése után az Ataru Ütőegyüttes Várkoncertjével zárul az ostromhétvége Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!