Hírek

2014.12.19. 19:25

Hanuka: A Batthyány téren a negyedik estén kezdődött meg az ünnep

Szombathely – Ezúttal a negyedik, illetve mindjárt négy gyertya meggyújtásával kezdődött meg a szombathelyi Hanuka-ünnep pénteken este a zsinagógánál. Klezmer és forró fánk fogadta az érkezőket.

Ölbei Lívia

„Örüljünk együtt", mondta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke pénteken este a zsinagógánál, kiemelve, hogy Szombathelyen ma már ugyanúgy bevett szokás a Hanuka megünneplése, mint mondjuk a Szent Márton-tisztelet. A Batthyány téri gyertyagyújtásban dr. Puskás Tivadar polgármester is közreműködött: a nyolcnapos ünnep negyedik estéjén mindjárt négy gyertya lángja lobbant föl a három méter magas gyertyatartón, a hanukkián. Hogy összesen öt gyertya égett a magasban, ne tévesszen meg senkit: a kilencágú gyertyatartón középen van a „szolga" helye: ez az a gyertya, amely a nyolc „főgyertya" meggyújtására szolgál, hogy a nyolcadik napon kiteljesedjen a fények ünnepe.

A szombathelyi Hanuka-ünnepen is kiemelt szerephez jutottak a gyerekek, akiknek ilyenkor ajándék jár. Az olaj csodájára emlékezve elkészült a forró hanuka-fánk is. Piroska Lukács előtt van egy egész tál – mást is megkínál.

A hanuka az egyik legfontosabb zsidó ünnep, amely az idén (a zsidó időszámítás szerint 5775-ben) hivatalosan december 16-án vette kezdetét: akkor lobbantak föl a kilencágú gyertyatartókon az első gyertyalángok. Aztán naponta meggyújtanak egy-egy gyertyát, a hagyományok szerint annak az isteni csodának az emlékezetére, hogy a Makkabeusok által visszafoglalt, aztán újraszentelt jeruzsálemi templomban egy csepp (vagy egy napra való) olaj végül nyolc napra elegendő volt a fényteremtéshez.

Grünwald Zsolt „A Szent Fal" című történetet olvasta föl a kilencágú gyertyatartó mellett: az angyali prófécia szerint „a Nyugati Fal nem dől soha romba". A zenés műsort a Hit Gyülekezete fiataljai adták. Fotók: Timár Gergely

A Hanuka mindenki számára átélhető lényege ma – kinyitva a zsidó vallási közösségek kapuját – a közös öröm: a fény köszöntése. Ennek lehettünk részesei pénteken este a zsinagógánál, a Batthyány téren, ahova természetesen éppen időben megérkezett a nagy kosár frissen sült hanuka-fánk meg a forró tea és a forralt bor is. Hiszen ilyenkor hagyományosan olajos, zsíros ételeket fogyaszt a zsidóság az olaj csodájára emlékezve, amint azt a szombathelyi Hanuka-ünnep meghívójához csatolt előzékeny tájékoztatóból megtudhattuk. Tanulni kell, és tanulni jó.

Az Őszi Zsidó Esték című nagy sikerű szabadegyetemi sorozat ugyancsak külön estét szentelt a hanukának és jelentőségének a zsidó hagyományban. A Batthyány téren összegyűlt sokaságban pedig gyerekek osztották szét a „Maoz Tzur" kezdetű dal héber szövegét. A gyertyagyújtás után ez a 13. századból való dal hangzott el, az ünnep himnuszaként. Grünwald Zsolt pedig fölolvasta „A Szent Fal" (a Siratófal, ahogy sokan ismerik) című történetet arról az angyali próféciáról, hogy „a Nyugati Fal soha nem dől romba". Aztán az imateremben felhangzott a szombatköszöntés, a gyerekeknek játszóház nyílt. És ha már Szombathelyen a negyedik (mindjárt négy) gyertya meggyújtásával kezdődött az idei Hanuka-ünnep: a hétvégén az adventi koszorúkon is föllobban a negyedik gyertya (négy gyertya ég majd). Koszorú, hanukkia, vagy csak egy mindennapi karácsonyi mécses: örüljünk együtt a fénynek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!