Hírek

2017.07.09. 18:45

Harcsapaprikást is főztek kapros túrógombóccal - Vasi Halas Napok Szombathelyen

SZOMBATHELY - Első alkalommal rendezték meg a Vasi Halas Napokat a Történelmi Témaparkban, ahol a gasztronómiai kalandozások mellett zenei ínyencségek is várták a látogatókat.

Cseszkó Tamás

Bár az időjárás izgalmas kihívások elé állította a szervezőket, a rendezvény nagy sikerrel fejeződött be. Főzőverseny, könnyűzenei koncertek, óriási akvárium és vidámparki sokadalom várta a látogatókat, és a halfogyasztás fontosságára is felhívták a figyelmet.

Dr. Hende Csaba a rendezvényen arról beszélt, hogy jelenleg az EU-ban mi, magyarok fogyasztjuk a legkevesebb halat. Az I. Vasi Halas Napokon izgalmas halas ételeket díjaztak: 43 csapat ragadott fakanalat, hogy összemérjék tudásukat.

Ilku Béláné az ígéretes alapanyagot mutatta
Fotó: Nagy Jácint

Az egész országban hódítottak a halas napok, a tradicionális bajai és tiszafüredi verseny mellett idén először Szombathelyen is a halászlé kapta a főszerepet.

Lévai Ferenc, a nemzet halásza, aki egyúttal a rendezvény egyik főszervezője, elmondta, a MA-Hal 43. Országos Halfőző Versenyre csaknem negyven csapat jelentkezett. A szervező szerint mindenki esélyes volt a győzelemre. - Ilyenkor pillanatokon múlik a siker, de az sem utolsó szempont, hogy van-e kellő önuralma a szakácsnak, hiszen halat készíteni talán a legizgalmasabb kihívás - mondta.

A helyszínen megtudtuk, úgy kell a halat főzni, ahogy otthon a vacsorát készítjük.

A szűrést végezte épp Kolics Imre és Kolics László
Fotó: Nagy Jácint

A verseny végén külön jutalmazták a dunai, a tiszai és a balatoni jellegű halételeket. Az első két kategóriában a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. csapatai által előállított finomságok, míg a balatoni halételek kategóriában a Bajai Halfőző Bajnokok által készített harcsapaprikás kapros túrógombóccal bizonyult a legízletesebbnek. Érdekesség, hogy a bajaiak lettek az abszolút bajnokok is, míg a Földművelési Minisztérium által felajánlott közönségdíjat a szabolcsi Halászati Kft. nyerte.

Kiderült: hallal is készülhet tócsni
Fotó: Nagy Jácint

A megnyitón dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője beszélt a halfogyasztás fontosságáról. - Sajnos ma Magyarország az Európai Unió tekintetében az utolsó helyen áll az egy főre jutó halfogyasztás tekintetében - részletezte a képviselő. A halfogyasztás jelentősége ugyanakkor egyre nő.

- Ma már egyre többen végeznek ülő munkát, az agy üzemanyaga pedig nem a szénhidrát, hanem a foszfor. A hal pedig foszforral, telítetlen zsírsavakkal van tele, összetevői a szív- és érrendszeri betegségek elkerülését szolgálják, ezért azt javaslom, hogy együnk sok halat, hogy tovább élhessünk - mondta a képviselő.

Szívesen pózoltak a bográcsuk körül az egyik lelkes halételkészítő csapat tagjai: Bozi Gábor, Somogyi Zoltán, Pintér Gábor, Mesics Katalin, Janzsó Attila, Boziné Matlák Melinda és Bozi Vanessza. Persze nemcsak a hangulatra figyeltek, hanem az ízekre is
Fotó: Nagy Jácint

A rendezvényen felállítottak egy óriási akváriumot, ahol a hazai élővilággal ismerkedhettek meg a látogatók. Süllő, sügér, ponty, csuka és harcsa is helyet kapott az akváriumban, a gyerekek (és felnőttek) pedig nagy érdeklődéssel figyelték a vízi élőlényeket.

A kóstolók mellett könynyűzenei koncertek várták a közönséget. Fellépett többek között az Irigy Hónaljmirigy, az Ungaresca Táncegyüttes, a The LiverPaul Beatles Emlékzenekar és az UFO is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!