Hírek

2016.08.26. 17:25

Három gyermek halt meg

Kőszeg - Pforzheimtől Kőszegig vezet a Küttel család története. Egykori kőszegi házukat ma a város tartja fenn, múzeumnak.

Turbók Attila

Hosszú - több mint ezer kilométeres - az út a németországi Pforzheim és Kőszeg között. Hát még a 17. században, gyalog, három gyermekkel az ember hátán. Sajnos a gyermekek nem is bírták e megpróbáltatást. A német család tagjait azonban kemény fából faragták, leszármazottaik a mai napig dolgos, a közért tenni akaró emberek.

A Küttel család egykori, kőszegi patikája az 1800-as évek végén. Alig több mint ötven év múlva egy perc leforgása alatt elvesztették Fotó: Családi archív

Ők a kőszegi Küttel család, egykori gyógyszertáruk napjainkban helyi szakmúzeum. - Az a fontos, hogy a város egyik meghatározó, polgári családjának emléke fennmaradjon, akár az unokáimnak is meg tudjam majd mutatni, kik voltak a kőszegi Küttelek - mondta Küttel István, aki a régi családban már sokadikként és büszkén viseli ezt a nevet.

A família évszázadokig vezette a családi naplót, német nyelven Fotó:Turbók Attila

A kőszegi férfi az ősök nyomait követve napjainkban is a városi civil közélet egyik kihagyhatatlan figurája - ahogy egyik kőszegi ismerőse megjegyezte róla. Küttel István a Kőszegi Polgári Kaszinó elnökeként tevékenykedett pár évig. Ott sem ismeretlen a család neve, hiszen dédapja és nagyapja is tagja volt az elődszervezetnek. A Küttel család évszázadokig a város egyik meghatározó polgári, gyógyszerész családja volt, az emberek gyógyításának tudománya apáról fiúra szállt. - Meglehetősen viharos történelmet tudhatunk magunkénak, hiszen egy középkori család megélte pár száz évvel később azt, ami német családként elképzelhetetlen lett volna: a saját tulajdonukat egy perc alatt, politikai indokból elvették - mesélte Küttel István.

Küttel István, a negyedik Fotó: Családi archív

A család 1689-ben indult el az akkori württembergi hercegségbeli Pforzheimből, hogy keserves vándorlás után Kőszegen telepedjen le. A nagy utazó - Johann Gallus Küttel egy leégett vendéglőt hagyott hátra, hogy a Magyar Királyságban új életet kezdjen. Ezen új életet a gyógyszerész szakmában vélte, immár fia megtalálni. A családban aztán több Küttel István is volt, egészen a lapunknak mesélőig. Ezen a néven negyedik volt interjúalanyunk dédapja, majd Küttel Károly Dezső, a nagyapa, akitől 1950 július 28-án egy perc alatt elvették több évszázad eredményét. A mai Fekete Szerecseny Patika Múzeum a város fenntartásában várja a turistákat, akik közül a hírek szerint egyre többen kíváncsiak a gyógyszerészet történetére. - Már az egykori miniszterelnök, Antall József is kutatta e szép szakma múltját, ám Vas megyében és így Kőszegen is talán dr. Szigetvári Ferenc munkássága a meghatározó - mondta Küttel István. A családból a mai napig nem veszett ki a szakma szeretete, a Kőszegen - nem a család házában - lakó István bátyja és nővére is gyógyszerész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!