Hírek

2016.02.06. 10:07

Hastáncos és doktorandusz - Tobischka Katalin a tanításban elfárad, de a kutatásban, táncban feltöltődik

A testnek, a léleknek és a szellemnek is rendszeres táplálék kell, hogy az egyensúly meglegyen - vallja Horváthné Tobischka Katalin, akivel a 11. Regionális Természettudományi Konferencián találkoztunk, doktoranduszként volt előadó. A Bolyai János Általános Iskola és Gimnáziumban tanít 1998 óta, hogy végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Ismert hastáncosnő, aki a Savaria Történelmi Karneválokon a Keleti Udvar műsorait szervezi.

Merklin Tímea

Tobischka Katalin óriási munkabírással pörög a mindennapokban. Az iskola sok energiát elvesz, 26 órája van a 18 helyett, de a táncban feltöltődik, a tanulásban pedig átéli a flow-élményt, ezért újabb és újabb kurzusokra iratkozik be. Azt mondja, tudatosan él, annak a döntésnek megfelelően, hogy élvezi az életet, szereti érezni, hogy él. Annyira pörög, hogy eszébe sem jut nem bírni az egészet.

Két kislánya van, Hanna 10, Kata 7 éves. Doktoranduszként a Balatonudvari honfoglalás kori temető csontanyagát kutatja, Tóth Gábor a mentora, Kordos László professzor a témavezetője, a Nyugat-magyarországi Egyetem természettudományi doktori iskolájában, ahol a témáját igyekszik más tudományágakkal is összekapcsolni.

- A nagymamám sváb volt, Budapesten lakott, kiskoromban németül leveleztem vele. Gyerekként nem magyar adókat néztem, hanem az osztrák televízión nőttem fel. A családban természetes volt, hogy mindenki beszél németül. A nagynéném biológiatanár, a nagypapám pedig természetbúvár volt, aki szenvedélyesen gyűjtötte a gyógynövényes és ásványos könyveket, a Búvár Zsebkönyveket, és messze földről megrendelték a gyógyhatású krémjeit. A barátnőm szülei NDK-sok voltak, a német volt a titkos nyelv köztünk a játszótéren, a strandon. Rajzolni is szerettem, sőt a mai napig járok rajzolni Masszi Ferenchez. Először Pécsre akartam menni német-rajz szakra, de megismertem Horváth Ivánt, a későbbi férjemet, és miatta itt maradtam Szombathelyen - meséli Kata. - A Kanizsai gimnáziumból ezért a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára jelentkeztem, biológia-német szakra, lehet, hogy egyszer elvégzem a rajztanárit is.

Horváthné Tobischka Katalin mindig sportolt valamit: a kick-box, az aerobic, a lovaglás és az úszás is érdekelte. Ezek után a hastánc került fókuszba (Fotó: Mándli László)

A tanárnő a német mesterszakot rögtön az alapdiploma megszerzése után elvégezte, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás vezetői képzésre járt a szakvizsga megszerzése céljából. A biológia mesterszakot öt éve abszolválta visszatérve alma materébe. Mikor a mesterszakos társai közül néhány mondták, hogy doktori iskolába felvételiznek, ő is velük tartott, folytatja a humán történeti csontanyag kutatást.

Mindig sportolt valamit: a kick-box, az aerobic, a lovaglás és az úszás után a hastánc kezdte érdekelni. Szerette a keleti zenét, a kosztümös filmeket, Seherezádé, Ali baba történeteit. Gyereklányként egy jelmezbálban háremhölgynek öltözött. Mikor felnőttként meghallotta, hogy van Szombathelyen hastánc-oktatás, három tanárhoz is járt egyszerre, hogy tanuljon tőlük. Budapesten elvégzett egy akkreditált hastáncoktatói képzést is. Tanult táncpedagógiát, pszichológiát, tánctörténetet, módszertant, stílus- és hangszerismeretet, ritmikát. Látogatta az egyiptomi hastáncos mestertanárok óráit.

Aztán elkezdték őt meghívni fellépésekre a társaival együtt. A Jabe Raks csoport volt az indulás, aztán duóban, trióban táncolt, most táncszínházi előadásokat készítenek a Főnix Tánccsoporttal. 2011 óta Kata szervezi a Keleti Udvar programját a Savaria Történelmi Karneválon, ami nem kis szervező- és marketingmunka, 75 ember lép fel egy nap. A 2016-os karneválra a csoport egy olyan műsort tervez „Orient Expressz” címmel, amely végigjárja a gawazi cigányok útvonalát, zenével, tánccal Indiától Arábián és Észak-Afrikán át Spanyolországig, közben bemutatják a hastánc különböző stílusait is.

- A hastánc ma már az összes létező tánccal keveredik a fúziós táncokban. Folyamatosan képzem magam: tanulok flamencót, salsázom, de tetszik a nagyon technikás, igényes törzsi tánc, és az eredeti raqs sharki nőiessége, lágysága is. Hogy melyiket szeretem legjobban? Ez olyan, mintha a nagyon kedves rajzaim közül kellene választani. Mind kedves számomra valamiért.

 

Jótékony hatása az egész testen érezhető

Habár a mozgás neve hastánc, mégsem csupán a hasat mozgatja meg. A tánc jótékony hatása az egész testen érezhető és látható. Mozgás közben önkéntelenül elsajátítjuk a helyes testtartást, megerősítve a gerincünk tartóizmait. A csípőkörzés és csípő dobálás a hasizmokat és az alsó hátizmokat edzi. A mozdulatsorok csökkenthetik a hátproblémát és kecsesebbé tehetik a mozgásunkat. A sporttal levezethetjük a felgyülemlett és gondosan gyűjtögetett feszültséget.

Címkék#hastánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!