Hírek

2013.03.18. 11:43

Hatalmas károkat okozott a vihar Vasban

Vas megye - Jelentős károkat okozott a múlt heti szélvihar. A szombathelyi Kámoni Arborétumban gyökerestül csavarta ki a fákat, hihetetlen erővel tört le hatalmas ágakat. A károk felmérése most kezdődött, de már így is több millió forintra tehető.

Bajdó Bettina

A szombathelyi Kámoni Arborétumban a március 14-ei és 15-ei  viharos szél jelentős kárt okozott. Hétfőn a helyszínen  jártunk, ahol Németh Gábor arborétumvezető körbevezetett minket a megtépázott fák között. A kár több millió forintra tehető.

Már pénteken kijöttem felmérni a szél okozta károkat - mondja a vezető -, és elkeserítő látvány fogadott. - A szél megtépázta a fákat, sok a törés, és sajnos 50 fát vágásra kellett ítélnünk. Be kellett zárnunk az arborétumot, mert néhány fa a sétautakat is elzárja és  balesetveszélyt jelent. Egy külsős vállalkozó is besegít a munkákba, így előreláthatólag szerdán ismét meg tudjuk nyitni az arborétumot a látogatók előtt.

Az arborétum első felében is nagy károkat okozott a szél, egy hatalmas duglászfenyőt, mint egy gyufaszálat eltörött. Több méteres fák tetejét törte le a vihar, ezek más fákra dőltek rá, a károk felmérése még folyamatban van. Az 1956-os emlékhelynél lucokat borított ki, ezek a kis tujákra dőltek rá, egyelőre nem tudni, hogy mi lesz ezeknek a sorsuk. Az arborétum hátsó felében nagyobb pusztítást végzett a viharos erejű szél. Földlabdával együtt több tíz  fa dőlt ki a terület ezen részen. Jól látszik, hogy az első fa ráborult az előtte állóra, és dominószerűen döntötték ki a többi fát. A vezető elmondta, nem volt példa eddig ekkora rombolásra. Hétfő délelőtt a gallyakat is elkezdték összegyűjteni, jó pár traktornyit elhordtak már. A pusztítás hallatán az ELTE Botanikus Kertjének vezetője felajánlott több, értékes növényt pótlásképpen. Ezek, ha az időjárás is engedi, jövő héten érkezhetnek meg a vasi megyeszékhelyre.

A megye erdőiben is nagy károkat okozott a vihar. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy mint az állami tulajdonú Vas megyei erdők kezelője elkezdték a károk felmérését és felszámolását. Több helyről kaptak bejelentéseket a pusztítás erejéről. Arra kérnek mindenkit a veszélyek elkerülése végett, hogy a szokottnál is nagyobb körültekintéssel induljanak útnak, előzetesen érdeklődjenek az illetékes erdészeti igazgatóságoknál.

Balogh Nikoletta tűzoltó zászlós, megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról tájékoztatta a Vas Népét, hogy a két nap alatt 163 esetben kérték a tűzoltók segítségét.

 

 

A mentések során fakidőlésekhez, megbontott tetőszerkezetekhez is  riasztották a megye tűzoltóit. A  Csónakázótó környékén is pusztított a szél, több fát jelentősen megtépázott, súlyos ágakat letörve. Villanyvezetékekre, épületekre dőltek fák, kéményeket, reklámtáblákat  bontott meg a viharos szél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!