Hírek

2017.02.23. 19:00

Nem lesznek olcsóbbak a lakások - Szombathelyen 15 millió forintért csak kisméretű, újépítésű lakást kapni

Szombathely - Utánajártunk, mit lehet kapni 15 millió forintért. Kiderült, a lakásárak stagnálnak, de a piac pörög.

Budai Dávid

A használt lakások piaca továbbra is élénk, az áremelkedés pedig kisebb-nagyobb megingásokkal közel három éve folyamatos. A drágulás azon is tetten érhető, hogy az országos átlagok alapján idén 15 millió forintért a fővárosban 43 négyzetméteres lakások voltak elérhetőek a kínálati piacon, míg 2016 elején valamivel nagyobb, 48 négyzetméteres lakásokat kínáltak ennyiért. A vidéki nagyvárosokban viszont csak egy négyzetméterrel 65-ről 64-re csökkent az átlagos alapterület a 15 milliós árkategóriában - derül ki a több mint 3 ezer magánszemély hirdetése alapján készített, a héten közzétett összeállításból, amelyben vasi adatok is helyet kaptak.

Panyik Szilvia, ingatlanokkal foglalkozó szakember megmutatta,  mit adnak manapság 10,6 millióért. A lakás ahol jártunk, egy 49 négyzetméteres Váci Mihály utcai felújítandó panel. Ugyanezért a pénzért új lakást is vehetünk, de az mindössze 33 négyzetméteres lesz Fotó: Szendi Péter

Miután a 15 milliós ingatlanokba mi is évről évre bekukkantunk, így jól nyomon tudjuk követni a Vas megyei ingatlanpiaci folyamatokat. Másfél évvel ezelőtt 15 millióval a zsebünkben vagy kisméretű felújított belvárosi lakást vehettünk a megyeszékhelyen vagy egy több száz négyzetméteres fel-újításra szoruló házat falun. Azt tehát már akkor sem várhattuk ennyi pénzért, hogy a lakásunk nagy is legyen, központi fekvéssel is rendelkezzen és fel is legyen újítva. Természetesen ezek a megállapítások csak a téglalakásokra vonatkoznak, egy panelért akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy 15 milliót kérjenek. Egy jó állapotú, kétszobás panellakáshoz már 8,5-9 millió forintért hozzájuthattunk, 15 millióért 2015-ben a szombathelyi Minerva lakóparkban lehetett venni újépítésű 55-65 négyzetméteres lakást.

Szombathelyen túl sok lakást nem árulnak 15 millióért, de az jól látható, hogy ugyanazért a pénzért csak nem öt négyzetméterrel nagyobblakást kapunk panelből, mint téglából. Nem mindenhol ugyanez a helyzet, jó pár nagyvárosban a panel adrágább Grafika: Kelemen Attila

Most, cirka húsz hónappal később, nem egészen 10,5 millióért is találtunk lakást a Minerván, igaz csak 33 négyzetmétereset, hatvan négyzetméter fölött már kizárólag 20 millió fölött árulják a lakásokat. 14,5 millióért pedig egy kétszobás, étkezős, szép állapotú lakásba botlottunk a KISZ-en. Egy 77 négyzetméteres panel 13 millió 900 ezerért már a miénk lehet Oladon, de ugyanitt egy 41 négyzetméteres új építésű lakásért bizony már csaknem 15 milliót kérnek, és ugyanennyit kell fizetni egy kórház melletti kétszobás téglalakásért is. Ha nem ragaszkodunk görcsösen a 15 millióhoz, és hajlandóak vagyunk még 200 ezret rászánni, akár már 83 négyzetméteres lakást is kaphatunk a Széll Kálmán utcában, plusz 12 millióért pedig a miénk lehet egy újépítésű 75 négyzetméteres lakás is. Ebből a pár példából is világosan látszik, hogy míg az új-építésű lakások esetén tapasztalható némi drágulás, a használt lakások esetében ez már nem feltétlenül van így.

Zsigmond Balázs, az egyik ingatlanközvetítő cég szombathelyi irodájának tulajdonosa elmondta, a tavaly nyárig tartó áremelkedés megállt. Sőt, aki most lakásvásárláson töri a fejét, nyugodtan belevághat, mivel az árak elmozdulása nem várható sem fölfelé, sem lefelé. Minimális emelkedés az újépítésű lakások esetében esetleg várható az építőanyagok drágulása miatt, de nagy elmozdulás itt sem várható. Kijelenthető, hogy nyugalom van az ingatlanpiacon, az árak stagnálnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy maga a piac ne pörögne. Eladó és vevő is van bőven. Ennek oka részben az, hogy az utóbbi időben nagyon sok lakás épül, és ez mindig élénkíti a piacot. Valóban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában a megyeszékhelyeken gyakorlatilag annyi építési engedélyt (6369) adtak ki, mint az ország összes többi városában együttvéve (6403). Megjegyezzük, 2015-ben egész évben feleannyi engedélyt adtak ki, mint a tavalyi év első három negyedévében. Ebből a láthatóan rengeteg építési engedélyből aztán a vizsgált időszakban végül összesen alig több mint 3 ezer lakás készült el, ugyanekkor a falvakban is csaknem ezer ház épült. Az ingatlanszakértő szerint, akinek sok pénze van, most új lakást vesz, akinek kevesebb, az kisebből megy nagyobba, de marad használt ingatlanban. Egy neve elhallgatását kérő olvasónk éppen három héttel ez-előtt írta alá egy 58 négyzetméteres Szent Gellért utcai első emeleti lakás adás-vételi szerződését. Mint elmesélte, sokáig gondolkodott azon, hogy belevágjon-e az ingatlanvásárlásba, mivel hat évvel ezelőtt éppen a felét kérték egy ilyen paraméterekkel rendelkező lakásért, mint most. Olvasónk azonban úgy vélte, a 12 milliós vételár nem lesz kevesebb a jövőben sem, viszont ha mégis zuhannának a lakásárak, akkor ő is tud majd olcsóbban venni egy jobbat. Az ingatlanvásárlás mellett szólt az is, hogy feleségével egy nagyon kicsi lakásban élnek jelenleg, és különösen akkor lesz ez a helyzet tarthatatlan, ha megérkeznek a gyerekek. A pár ugyanis ígéretet tett két gyermek vállalására nyolc éven belül, ezért 1 millió 430 CSOK-ot kapnak. Így valójában a lakásuk csak 10,5 millióba kerül. Megnéztük, hogy kedvezmények nélkül mit lehet kapni, alig több mint tízmillió forintért. Például egy Váci utcai felújítandó panellakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!