Hírek

2014.08.31. 15:50

Hegyhátszentjakab: az új közösségi házat ünnepelte az őrségi falu

Augusztus 30-án Tausz István a Vas Megyei Közgyűlés tagja és Hegyhátszentjakab polgármestere, Kránicz Ferenc ünnepélyesen átadta a község lakosságának a felújított községi Művelődési Házat.

Fóris Angelika

A 2014 május 12-én megkezdett beruházás eredményeképpen kicserélték a tetőt és a nyílászárókat, korszerű – a község lakói és a turisták által igénybe vehető - informatikai szolgáltatásokat alakítottak ki. A külső, belső festés, elektromos- és vízhálózat felújítása, a parkettacsiszolás mellett megújult a színpad a száz férőhelyes színházterem bútorzatával együtt és modern irodát kapott a falugazdász is. A minél szélesebb szolgáltatások elérhetősége érdekében konyharészleget hoztak létre.

Tausz István ünnepi beszédében kiemelte, örömmel tölti el, hogy a helyi emberek képesek egymásért dolgozni, és közösségi létesítmények létrehozása érdekében fektetnek be pénzt és energiát. A Vas Megyei Közgyűlés tagjai szerint az élhető vidékhez hozzátartozik a közlekedés, a posta, az oktatás, a szociális ellátás, a hivatali ügyintézés biztosítása és fejlesztése mellett a helyi kultúra és közösségi együttlét intézményeinek kialakítása, felújítása. Hegyhátszentjakabon mindig történik valami, rönkhúzás, nőnap, férfinap, Bagoly-túra, falunap. A közösségi élet és a kultúra fontos helyszíne tehát a teljesen felújított művelődési ház is, amely a múltszázad derekán, szintén közösségi összefogással épült a messze földön híres és megbecsült jakabi kőművesek kivitelezésében. Tausz István a település egyik nagy értékének nevezte az idén 104 éves iskolát is, aminek léte igazi megtartó értéke egy falu életének és őszinte elismerését fejezte ki a falu vezetésének és a pedagógusoknak, hogy minden követ megmozgatva küzdenek az iskola megmaradásáért. Egy település – véleménye szerint –, az anyagi, természeti értékeken túlmenően csak akkor lehet igazán gazdag, ha tudásban, hagyományokban, közösségi élményekben is bővelkedik. A közösségi házak talán legfontosabb szerepe, hogy találkozási helyként szolgáljanak és a kialakult emberi kapcsolatokon keresztül összetartsanak egy közösséget. A mostani, hegyhátszentjakabi beruházásnak köszönhetően a kultúrház kívül-belül megújulva, megszépülve adhat teret a találkozásoknak.

Kívánja, hogy a megújult kultúrház legyen olyan kincse, erőforrása a falunak, amely tovább gazdagítja a közösséget.

Kránicz Ferenc polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a községben több fejlesztés történt, felújították az orvosi rendelőt, a templom előtt elhelyezkedő I. világháborús emlékművet a 100 éves évforduló alkalmából, a ravatalozó új drapériát kapott, illetve folyamatban van a temetőkerítés elkészítése. Térségi és helyi vállalkozók végezték a felújítás jelentős részét, a képviselőtestület nevében a polgármester megköszönte igényesen végzett tevékenységüket. Reményét fejezte ki, hogy az immár felújított 54 éves épületet a továbbiakban még több tartalmas és színvonalas rendezvénnyel tudják megtölteni és bízik abban, hogy a helyi civil szervezetek is részt vesznek majd a ház életében. Az új számítástechnikai infrastruktúra segítségével a helyi lakosság számára az ügyintézést, az információhoz való hozzájutást segítik.

Az ünnepélyes átadás színvonalas programjáról a hegyhátszentjakabi iskolások, a helyi asszonyok tánckarának előadása és Tihanyi Tóth Csaba zenés műsora gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!