Hírek

2014.12.30. 09:49

Hende Csaba nagy bejelentése: csaknem 7 milliárd forint érkezik Szombathelyre

Évértékelő dr. Hende Csabával, Szombathely országgyűlési képviselőjével.

Cseszkó Tamás

- Mit szól a hóhoz? - kérdeztük dr. Hende Csabától, Szombathely országgyűlési képviselőjétől.

- Nagy vitában vagyok a kislányainkkal, ők örülnek, viszont sokaknak rengeteg gondot okoz. Például nekem, tegnap reggel is havat kellett lapátolnom az Árpád utcai házunk körül. De azért tényleg gyönyörű, voltunk Velemben is, ahol szintén hatalmas hó esett - mondta el a miniszter, akit arról is faggattunk, milyen a kapcsolata a téli sportokkal.

- Síelni egyáltalán nem tudok, valaha sokat voltunk a gyermekeimmel a műjégpályán, sőt: egyszer szülő-gyerek csapatok versenyeztek egymással, és még díjat is nyertünk. Tervezzük, hogy ma a kislányainkat kivisszük szánkózni az Emlékműhöz, csak még szereznem kell ehhez megfelelő eszközt - árulta el Hende Csaba.

A képviselő sikeresnek tartja az elmúlt évet, mint mondta, fontos momentum volt az év elején, hogy a kormány eltörölte a baloldali városvezetés által felhalmozott adósságot, mintegy 18 milliárd forintot.

- Puskás Tivadar polgármester ebből lefaragott 2 milliárdot, majd jött az intézkedés, így tisztalappal indult városunk - húzta alá a politikus, kiemelve, hogy ebben az évben is lehetett érezni a kormányzat pénzügyi, politikai támogatását. Példaként említette a 86-os út fejlesztését, a csornai elkerülő, valamint az Enese-Győr közötti szakasz átadása 2015 nyarán várható.

- Több, mint száz milliárd forintot költünk a közlekedés fejlesztésére - jelentette ki. Kérdésünkre válaszolva elmondta, csupán riogatás az az ellenzéki felvetés, miszerint fizetőssé tennék az út használatát.

- Ma sem fizetős a 86-os út, miért volna fizetős? Nem autópályáról, autóútról beszélünk, ezek a kamionforgalmat leszámítva nem fizetősek, semmilyen, ezzel ellentétes kormányzati előterjesztés nincsen.

- Sikerült az Epcos városközpontból való kiköltöztetését további kétszáz munkahely megteremtésével összekötve megvalósítani úgy, hogy a felszabaduló telephelyen a város ki tudja alakítani a duális rendszerű mérnökképzésnek az infrastruktúráját - mondta, kiemelve, hogy a gépészmérnökképzés korszakos jelentőségű, és meghatározza a város gazdaságának következő korszakát.

- Fantasztikus ipari konjunktúra zajlik már ötödik éve Szombathelyen. A termelés hatalmas mértékben nő és korszerűsödik, azonban a munkások irányításához a műszaki értelmiséget ki kell képezni - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, minden a munkahelyeken múlik, ezért is tartja fontosnak kiemelni, hogy hatalmas a gazdasági növekedés az országban.

- Húsz éve nem volt ilyen magas a munkába állók száma, országosan 7 százalék alá csökkent a munkanélküliség, ez azt jelenti, hogy 400 ezerrel többen dolgoznak, és 0 százalék körül van az infláció. Azon felvetésünkre, miszerint a munkahelyek mellett fontosak a versenyképes bérek, hiszen jelentősen el vagyunk maradva Ausztria bérszínvonalától, Hende Csaba kiemelte, a napokban döntött a kormány arról, hogy emeli a minimálbért, immáron 105 ezer forintra.

- Nem javaslom, hogy nemcsak Európa, de a világ egyik legfejlettebb országához hasonlítsuk magunkat, hiszen nekünk egyelőre sajnos nem Ausztria a versenytársunk. A saját hazánkat kell felemelnünk, meg kell értenünk, még évtizedek hosszú munkája, hogy felzárkózzunk. Ezen dolgozunk, ezért a sok fejlesztés, gondoljunk csak a Művelődési és Sportház felújítására, az impozáns munkára a Csónakázótónál, vagy épp a Haladás sportkomplexum fejlesztésére, ez a következő évben látványos szakaszba ér, és tizenkét szakosztálynak biztosít megfelelő edzési körülményeket. Szombathely országgyűlési képviselője több, a közelmúltban eldőlt kormányhatározatot osztott meg elsőként a Vas Népe olvasóival.

- Az utolsó kormányülés döntésének értelmében városunk 800 millió forint készpénzbeli forrást kapott a fedett uszoda rekonstrukciójára, bővítésére. Erre a forrásra azért volt szükség, mivel így már rendelkezésre áll az önerő, ehhez lehet hozzátenni a cégek által felajánlott társasági nyereségadó kedvezményt, amelyet már sikerült is összegyűjteni. A kapott támogatásnak köszönhetően 2,3 milliárd forintból újul meg az uszoda, új medencét építenek a vízilabdázóknak, sőt szaunavilág is létesül wellness elemekkel. Döntés született arról is, hogy 5 milliárd forintot biztosítanak a Szent Márton-terv végrehajtására, ez a forrás még az ez évi pénzmaradvány terhére érkezik, így tovább folytatódhat a felkészülés 2016-ra, ekkor ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, és a tervek között szerepel Ferenc pápa látogatása is.  Hende Csaba meglepő jó hírrel is szolgált. Beszámolt arról, hogy szintén az utolsó kormányülésen született döntés arról, hogy több mint 1 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a város megmentse a hatszáz embert foglalkoztató Styl ruhagyárat.

- Arra kaptunk támogatást, hogy kivásároljuk a Stylt a felszámolótól, és tegyünk egy kísérletet a megmentésre. Nem lesz egyszerű, hiszen tele van buktatókkal, piaci kockázatokkal, de most a kezünkben van az eszköz, hogy helyreállítsuk ezt a nagyon régi termelési struktúrát, amelyet nagyon megviselt a válság, valamint a távol-keleti konkurencia hatása - mondta Hende Csaba, hozzátéve, hogy még sok feladata lesz a városnak, tárgyalnia kell a közgyűlésnek a Stylről, de a legfontosabb, hogy hatszáz szombathelyi család jövője, létbiztonsága a tét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!