Hírek

2016.09.21. 18:25

Hende győzelme Czeglédy ellen

A II.r. alperes a vaol.hu internetes portálon 2016.  szeptember 21. napján megjelent írásban a valóságot hamis színben tüntette fel a „Hende győzelme Czeglédy ellen” címmel, illetve annak híresztelésével, hogy a dr. Hende Csaba által indított személyiségi jogi perben a Kúria kimondta volna, hogy a per I. r. alpereseként dr. Czeglédy Csaba is jogot sértett kijelentésével, továbbá annak híresztelésével, hogy Czeglédy Csabának „immár arról is jogerős papírja van, hogy ( ) hazug rágalmazó is.”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a dr. Hende Csaba által indított személyiségi jogi perben a Veszprémi Törvényszék dr. Czeglédy Csaba I. r. alperessel szemben a keresetet elutasító ítéleti rendelkezése - fellebbezés hiányában - első fokon jogerőre emelkedett, így az nem képezte a további fellebbezési és felülvizsgálati eljárás tárgyát.

A Kúria a személyiségi jogi per II. r. alperesének terhére változtatta meg a jogerős ítéletet megállapítva, hogy annak magatartása a felperes személyiségi jogait sértő volt, illetve a II. r. és III. r. alperes vonatkozásában közzétenni rendelt elégtételt adó nyilatkozat tartalmát módosította annyiban, hogy a nyilatkozatban a II. r. és III. r. alperest annak közzétételére is kötelezte, hogy a sajtótájékoztatón elhangzott  a jogsértő közlést az MSZP szombathelyi szervezetének képviselője, dr. Czeglédy Csaba tette.

Ebből következően a felülvizsgálati eljárás során dr. Hende Csaba nem dr. Czeglédy Csabával, hanem a személyiségi jogi per II. r. és III. r. alperesével szemben lett pernyertes. A felülvizsgálati eljárás során sem került megállapításra dr. Czeglédy Csaba jogsértése (személyes felelőssége), a közzétenni rendelt közlemény csupán azt tartalmazza, hogy ő tette azt a kijelentést, amellyel összefüggésben a személyiségi jogi per II. r. és III. r. alperesének terhére a személyiségi jogsértést a bíróság kimondta.

 

 

A Kúria kimondta: a nyugat.hu portál és az MSZP megsértette dr. Hende Csaba jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait.

 

A Magyar Szocialista Párt nevében dr. Czeglédy Csaba 2013-ban tartotta azt a sajtótájékoztatót, ahol elhangzott: dr. Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője hozta meg a döntést arról, kik nyerhettek Szombathelyen a trafikpályázatokon. Hende ekkor pert indított Czeglédy, az MSZP, valamint a cikket közlő nyugat.hu internetes portál ellen. Első fokon igazat adtak neki, másodfokon nem, viszont szerdán a Kúria úgy döntött, hogy az MSZP és a nyugat.hu megsértette jó hírnévhez való személyiségi jogát, és azt is kimondta, hogy az elsőrendű alperes, dr. Czeglédy Csaba is jogot sértett kijelentésével. A Kúria úgy nyilatkozott: a politikusok közszereplők, így többet kell eltűrniük, ám az nem tartozik ide, ha teljes valótlanságot állítanak róluk nyilvánosan - mondta lapunknak az országgyűlési képviselő ügyvédje, dr. Varga István.

- Czeglédy Csabának, akit más ügyben a független bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélt adócsalás és okirathamisítás miatt, immár arról is jogerős papírja van, hogy nemcsak csaló és hamisító, de hazug rágalmazó is - kommentálta az ítéletet dr. Hende Csaba, aki hozzátette. - Ez az ember az MSZP szombathelyi frakcióvezetője. Őt választották főnöküknek Ipkovich, Nemény és a többiek. Szégyen ez az MSZP-re, és szégyene ez az ember Szombathelynek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!