Hírek

2016.08.30. 16:16

Hende: Nincsen rejtett kompromisszum Falco-ügyben

- Mindkét követelésünket teljesíti a Falco és semmiféle elvtelen kompromisszumot nem kötöttünk - reagált dr. Hende Csaba arra a közleményre, melyet ma adott ki az MSZP-DK-Együtt Éljen Szombathely frakció.

Cseszkó Tamás

Az ellenzék szerint  Hende Csaba, egykori Falco vezetőségi tag most a háttérben megegyezett a gyár jelenlegi vezetésével, hogy minden bővítéséhez asszisztál, és elfogadta azt a tervezetet, amit másfél évvel ezelőtt a cég ajánlott, és ami ellen a lakosság folyamatosan tiltakozik. „Ha ez megvalósul, kontroll nélkül tovább nőhet a Falco gyár területe és kapacitása városunkban", áll a közleményben.

A megtámadott képviselő szintén közleményben utasítja vissza a baloldal vádjait, azt írja: „Úgy tűnik, az MSZP-DK-Együtt- Éljen Szombathely frakció tagjai teljesen elvesztették realitásérzéküket". Hende számára érthetetlen, hogy az ellenzék képviselői hangulatkeltő közleményekkel miért szégyenítik meg azokat az embereket, akik párthovatartozástól függetlenül támogatták azt a petíciót, amelynek köszönhetően most lényeges előrelépés történt. „Hangsúlyozom, hogy ezen kezdeményezéshez a város közgyűlése is egyhangúlag csatlakozott. A mostani közlemény nem más, mint rosszindulatú hangulatkeltés, és az ellenzéki tehetetlenség legékesebb bizonyítéka, nem véletlenül kellett eltelnie majdnem egy hétnek addig, amíg az általuk üzemeltetett hazugsággyár spindoktorai kitalálták, mivel is rémisztgessék városunk lakosságát" - fogalmazott a képviselő.

Az ellenzék szerint ugyanis Hende egy újabb kudarcot akar győzelemnek beállítani: „Hende Csaba eltitkolta, hogy korábban a Falco gyártól sok százezer forintot kapott igazgatósági és felügyelőbizottsági tagként, miközben egyszer sem tette szóvá az akkori, még szűrőberendezés nélküli környezetszennyezést. Úgy vélik, Hende Csaba semmit nem tett akkor sem, amikor a tiltakozó lakókat és ellenzéki politikusokat bíróság elé citálta a gyár. A baloldal szerint Szombathely lakóterületén belül nincs szükség környezetterhelő gyárbővítésre, aki ezt segíti, az elárulja a szombathelyieket. Ezt követően felszólítják a fideszes képviselőket, hogy támogassák a szeptemberi közgyűlésen a baloldal által javasolt független terhelésmérést, valamint a rendezési terv lakosságot megnyugtató módosítását.

A felvetésekre tételesen reagált Hende Csaba. Kijelentette, az akkor még állami kézben lévő Falco Zrt-nek a kilencvenes évek elején volt a tulajdonosi testületi tagja. Ez időben még semmiféle tiltakozás nem kísérte az üzem működését. - A baloldal provokatív közleményében azt írja, hogy szeptemberben javasolni fogják a rendezési terv lakosságot megnyugtató módosítását. Emlékeztetni szeretnék, hogy 2006-ban az MSZP-s Ipkovich György polgármestersége idején veszítették el a keleti városrész lakói a kisvárosi övezeti besorolását - húzta alá a képviselő, hozzátéve, hogy az általa kezdeményezett petíció, amelyhez 8 ezer állampolgár csatlakozott, két követelést tartalmazott: legyen folyamatos mérőműszer és szűrőberendezés. Ezekre mondott feltétel nélkül igent a Falco.

- Hangsúlyozom, hogy semmiféle elvtelen háttéralku nem köttetett a Falco Zrt-vel. A Falco közleménye két tényt tartalmaz: A gyár a lehető legrövidebb idő alatt felszereli a hitelesített mérőműszert, mely biztosítja a folyamatos adatok szolgáltatását. A gyár a szükséges engedélyeket követően végrehajtja azt a 8 milliárd forintos beruházást, amely kizárólag a szárító- és szűrőberendezés építésére vonatkozik. Mint ismeretes, a Falco korábban kapacitásbővítéshez kötötte a környezetvédelmi beruházás megvalósítását, így adták be az engedélyt is. Az eljáró hatóság azonban kettéválasztotta a kérdést, jelenleg csak és kizárólag a szűrőberendezés megépítése van napirenden. - Ezen tények ismeretében felszólítom a baloldal képviselőit, hogy közös ügyeink előrehaladása érdekében tartózkodjanak a gyűlöletkeltő, hangulatkeltő és nem utolsó sorban szakmaiatlan közleményektől, örüljenek közös sikereinknek, hiszen a tények önmagukért beszélnek - hívta fel a figyelmet Hende Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!