Hírek

2014.05.06. 13:58

Hernyók rágják a fák leveleit

Szombathely - Molyok, hernyók okoznak bosszúságot a kerttulajdonosoknak: a mindenevők a leveleket rágják.

Nagy Ildikó

– Inváziótól nem kell tartani, nyugtat meg minket Both Gyula, a Magyar Növényvédelmi és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke. Mondja ezt tenyerén egy araszoló hernyóval, amelyet a lábunknál lévő bokorból varázsolt elő. A kártevők ugyanis a tujákat, a fenyőfákat és a bokrokat sem kímélik. Hozzáteszi:  a  kerttulajdonosoknak először azt kell tisztázniuk, miféle kártevő támadta meg a fát, hiszen a különböző gombafertőzések és a hernyók ellen más-más szerrel kell védekezni. Azt azonban a szakember is hangsúlyozza, hogy az enyhe tél kedvezett a kártevőknek, ám szerinte sokkal nagyobb probléma, hogy a hagyományos védekezési módok – például a fák törzsére kihelyezhető, nagyon hatékony hernyófogó övek – feledésbe merültek.

Fotó: Szendi Péter

Both Gyula egy hársfa levelén mutatja egy „mindenevő" moly rágásának nyomait, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy megfelelő növényvédőszerrel orvosolható a baj, és a szakszerű permetezéssel a gyümölcsfák termése is megmenthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!