Hírek

2016.04.28. 14:29

Hétfőn jönnek a migránsok - Folyamatosan töltik fel a háromszáz férőhelyes körmendi tábort

Körmend - Május 2-ától hoznak regisztrált menedékkérőket az ideiglenesen kijelölt körmendi befogadóállomásra.

Markó Petra

- Kényszerhelyzetbe került a kormány, az összes hazai menekülttábor végleges bezárása lett volna a cél, de nem csillapodik a migránsáradat - kezdte dr. Dukai Miklós, a Belügyiminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára. - Csak idén már 12 ezer menedékkérelmet adtak be Magyarországon, naponta kétszáz illegális migránst fognak el a rendőrök - sorolta a számokat a helyettes államtitkár. A jelenlegi nyitott befogadóállomások 225 százalékban telítettek, összesen 1777 menekült elhelyezését kell megoldani. Ezért döntött a kormány arról, hogy újra megnyitja a körmendi ideiglenes befogadóállomást.

- Háromszáz, regisztrált és orvosi vizsgálaton átesett illegális migránst helyeznek el Körmenden, a feltöltés folyamatos lesz - mondta el dr. Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság igazgatója. Az ellátásukról elmondta: szállást, étkezést és egészségügyi ellátást kapnak, ahogy a többi befogadóállomáson is.

- Változatlanul tranzitország Magyarország, nem célállomás - hangsúlyozta az igazgatóasszony.

- A Vas megyei rendőrség felkészült, bűnügyi és rendészeti szempontból is - mondta dr. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya. Segítséget kapnak a vasi egyenruhások a készenléti rendőrségtől, a polgárőrségtől és a honvédségtől is - sorolta a rend-őrfőkapitány. Ugyanazt a közbiztonsági szintet ígéri, mint ami most is tapasztalható Körmenden, amit megszoktak a körmendiek.

- Nem csak a város területén, hanem Körmendtől az országhatárig  lesz fokozott rendőri jelenlét, kiemelten a pinkamindszenti átkelőig - tájékoztatott dr. Tiborcz János. A rendőrfőkapitány és a helyettes államtitkár is elmondta: a magyar és az osztrák Belügyminisztérium kapcsolattartása folyamatos, és a két ország rendőrsége is kapcsolatban van egymással, egyeztetnek a menekülthelyzet kezeléséről. - Tudomásul kellett vennünk, hogy a város területén van egy olyan objektum, amely a Belügyminisztérium tulajdona, és amellyel szabadon rendelkezhet - mondta a tábornyitásról Bebes István, Körmend polgármestere. Arról beszélt, hogy amikor felvetődött a tábor újranyitásának gondolata, a város vezetése felkészült minden eshetőségre, és megtette azokat az intézkedéseket, amelyek szavatolják a körmendiek biztonságát és a város zavartalan működését. Példaként a térfigyelőkamera-rendszer bővítését említette: azt teljessé teszik az egész városban. Fokozott rend-őri jelenlétet szeretne Körmend - ezt meg is ígérte a tájékoztató alkalmával a vasi rendőrfőkapitány. Ahogy ősszel voltak katonák Körmenden, úgy most is számítanak a honvédség segítségére.

Bebes István a saját polgármesteri keretéből is támogatja a helyi polgárőrséget, és erre kéri majd a képviselő-testületet is, valamint a Belügyminisztériumtól szintén segítséget vár a polgárőrég felszereléséhez.

- Tavaly, mind a város vezetése, mind pedig a lakosság jelesre vizsgázott a menekültválság kezelését illetően. Ezért szeretnék kérni, hogy a tavalyihoz hasonló empatikus és együttműködő hozzáállást tanúsítsanak most is - mondta Bebes István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!