Hírek

2017.08.14. 16:15

Hétvégére megérkezik a hidegfront Szombathelyre

SZOMBATHELY A hétvégére megint elromlik majd az idő, de addig visszatér a nyár. Három hőségnapunk lehet Szombathelyen, vagyis amikor 30 °C felett alakul a maximum-hőmérséklet.

Bakos Ágnes

NYÁR

Eseménytelen, napos időjárást jósol Szombathelyre az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekig - ismertette Pétervári Tibor szombathelyi meteorológiai észlelő.

Nyugat felől közeledik egy hidegfront rendszere, gyakorlatilag az előtt melegszik az idő. - Már azért bágyadtabb a napsütés, de még van ereje - fogalmazott az augusztusi napos órákról az észlelő. A napsütés erejét a napi maximum-hőmérsékletekben még élvezhetjük: a szerda, a csütörtök és a péntek lehet hőségnap a héten, akár már a kedd is. Majd szombaton éri el térségünket a hidegfront, a jelenlegi számítások szerint. A lehűlés biztos, de hogy mennyi csapadékra számítsunk, azt nehéz lenne megjósolni. Pétervári Tibor azt mondta, látott olyan modellt is, amelyik hat-hét milliméternyit jelzett csupán, de olyat is, amely szerint húsz milliméter is eshet Szombathelyre. A meteorológiai szolgálat településre lebontott előrejelzése hétfő délután mindössze egy-négy millimétert jelzett, azt szombat délutánra ígérik. Aznap már csak 26 °C körül várható a szombathelyi maximum-hőmérséklet, vasárnap pedig 23 °C lehet - vagyis valószínűleg még a nyári nap kritériumát, a 25 °C-os maximumot sem érjük el.

Ami a minimum-hőmérsékleteket illeti: fokozatosan lesznek egyre melegebb hajnalok a héten. Szerdán 15, szombaton már 18 °C körül lesz a napi minimumérték.

A szél erősödik: szerdán és pénteken lehet egy-egy élénk lökés, aztán szombaton 68-76 kilométer per órás széllökést is mérhetünk a vasi megyeszékhelyen. Hiába látszik a szombat kivételével száraznak a hét időjárása, azért nem lesz zavartalan a napsütés. A friss prognózis szerint kedden napközben, csütörtök hajnalban, valamint péntek délután lesz a legkevesebb felhő Szombathely felett, akkor még bárányfelhők sem zavarják majd az égképet.

POLLEN

Az elmúlt, csapadékmentes napokban erősödött a parlagfű pollenterhelése Vas megyében. A szombathelyi pollencsapdában már közepes intenzitással mutatkozott az erősen allergén gyomnövény. Szintén közepes mennyiségben mértek az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporából. Alacsony számban, de jelen van a pázsitfűfélék és az üröm pollenje, és magas a csalánfélék intenzitása a szombathelyi levegőben.

Nagyon magas számban a kültéri allergén gombák spóraszáma mutatkozott az ÁNTSZ legfrissebb mérései szerint.

SZMOG

A nyaralók örülnek, de a levegő minőségének nem kedvez az eseménytelen időjárás: könnyebben feldúsulnak a szennyezőanyagok. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat zöld színnel jelöli az ózon jelenlétét a szombathelyi levegőben. A kék szín a legtisztább, de a zöld sem veszélyes mennyiség még: tegnap délután 92.5 mikrogramm ózont mértek köbméterenként Szombathelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!