Hírek

2014.10.30. 19:40

Hetven évvel ezelőtti tragédiára emlékeztek Csörötneken

Csörötnek - Megemlékezést tartottak csütörtökön az 1944. november 1-jei bombázás tizenhárom áldozatának tiszteletére állított emlékműnél.

Markó Petra

A községben vannak olyanok, akikben még mélyen élnek a 70 évvel ezelőtt történt bombatámadás pillanatai. Az idősebb korosztály úgy emlékezik vissza, hogy egy verőfényes nap volt 1944. november elseje. Ezen a napon is nagy számban érkeztek a látóhatár fölé az angolszász gépek. Ebéd után a helyiek készülődtek a temetőbe, hogy már délután gyújtsanak gyertyát a szeretteik sírjánál. Elsőként a férfiak gyülekeztek és ugyan ők észlelték, hogy egy kisebb kötelék alacsonyra ereszkedve körözni kezdett a falu felett, de senki nem gondolta, hogy a pilótáknak gyilkos szándékaik lennének.

A helyiek elbeszélései alapján a következő pillanatban már bekövetkezett a bombázás, nem volt idő menekülésre. A tragédia tizenhárom halálos áldozatot és két súlyos sebesültet követelt. Ezeknek az áldozatoknak az emlékére Csörötnek önkormányzata koszorút helyezett el az emlékműnél, a gyerekek pedig az emlékezés mécseseit gyújtották meg. Kocsis Zsolt, a település polgármestere elmondta: november elseje, mindenszentek napja Csörötneken összefonódik a 70 évvel ezelőtt történt tragédiával. Úgy gondolja, felelőssége van neki és minden vezető politikusnak abban, hogy dolgukat úgy tegyék: a jövőben ilyen ne tudjon még egyszer bekövetkezni, de felelőssége van abban is, hogy az ártatlan áldozatok emlékét méltó módon megőrizzék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!