Hírek

2013.01.31. 13:33

Heves vita a szombathelyi közgyűlésen

Szombathely - Csütörtök reggel összeültek a képviselők, hogy számos, a várost érintő fontos témában hozzanak döntéseket.

Bajdó Bettina

A közgyűlést dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg, majd rögtön kitért azokra a híresztelésekre, melyek szerint romlott a megyeszékhely foglalkoztatási helyzete. A város vezetője szerint ez nem így van, s hogy ezt alátámassza, felkérte Harangozóné Vigh Ilona, a Vas Megyei Munkaügyi Központ szombathelyi kirendeltségének vezetőjét, hogy tartson beszámolót. A vezető adatokkal alátámasztva, grafikonokkal szemléltetve kifejtette, hogy javult a helyzet, a munkanélküliség ráta a szombathelyi kistérségben decemberben 6,1 százalék, míg országosan 12, 8 százalék fölött van.

Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető az acsádi idősek otthonának állapotát hozza fel, mivel a tetejét még mindig nem sikerült megjavítani. Ezt követően kitért a tűzoltóautóra is, melyről szerinte még mindig nem lehet tudni, hogy valóban visszahozták-e Sárvárról Szombathelyre. Következő kérdését Lazáry Viktor alpolgármesterhez intézte, hogy nyomást gyakorol-e a Haladás VSE vezetőire, hogy kit válasszanak elnökké. Hozzátette, nem gondolja, hogy olyan mértékben kretén lenne az alpolgármester, hogy a támogatás elvonásával fenyegetőzik, ha nem a saját jelöltjét szavazzák meg. Lazáry Viktor erre reagálva elmondta, hogy Czeglédy elferdíti a dolgokat. Kiemelte, hogy a HVSE szakosztályvezetői közül párat nem berendelt, hanem behívott, hogy beszélgessenek. Tavaly 93 millió forint önkormányzati támogatást kapott a szervezet. Az önkormányzatnak felelőssége, hogy ennek a pénznek az elköltéséről beszámoltassa az egyesületet, s figyelje, hogy milyen folyamatok zajlanak. Az alpolgármester foglalkozott azzal a kérdéssel is, hogyan lehetne a kialakult helyzetet megoldani. Több sportegyesület, szakember véleményét meghallgatta, s ez alapján olyan megoldási javaslat született, melyet eléjük tárt. Rácz Gábort javasolta ügyvezetőnek, ő az, aki hozta létre a sportiskolát Szombathelyen, s évek óta eredményesen vezeti.

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) is felhozta az acsádi idősotthon ügyét, szerinte a kialakult helyzet miatt emberek halnak meg. Hozzáfűzte, a hóeltakarítás módját is felháborítónak tartja, szinte lehetetlen a buszról leszállni, s az autóba beülni az oldalra tolt hó miatt. Balassa Péter (Jobbik) egy közösségi oldalról kinyomtatott lapot hozott magával a közgyűlésre. A lapon Czeglédy Csaba Nagy Tibor aljegyző áthelyezése kapcsán kitett bejegyzését kommentálja Kovács Előd, a HVSE jelenlegi elnöke. A kommentben kreténnek minősítette a városvezetést.

Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy az ígéretekkel vigyázni kell, mert azt később számon is kérik. A 800 milliós támogatás örvendetes, viszont ha 2010 óta nem vett volna el sok pénzt a kormány, akkor erre nem lett volna szükség. Molnár Miklós alpolgármester a város adósságállományáról beszélt, mely 2002 és 2010 között megtízszereződött. Hangsúlyozta azt, ha valaki kölcsönt vesz fel, azt előbb-utóbb ki kell fizetni.

Balassa Péter kritizálta az új parkolóautomatákat, mivel nehéz kivenni belőlük a jegyet, csak német feliratok vannak, nem lehet fizetni papírpénzzel és bankkártyával. Továbbá nincsenek információk arról, hogyan működik a járási hivatal, az ügyfelek nem tudják, hogy milyen ügyekben hova forduljanak.

Lendvai Ferenc (Fidesz) a hóeltakarítás hiányát hozta fel, erre Molnár Miklós hozzátette, hogy az elvárások sok esetben nincsenek összhangban a város kasszájával.

A MÁV-ingatlanok városi tulajdonba kerülése is a napirendi pontok között volt. Döntés született: a kormány kiveszi a Haladás- ingatlanokat a MÁV tulajdonából, és azt ingyen a szombathelyi önkormányzatnak adja. Az ellenzék is gratulált a polgármesternek, hogy sikerült gyarapítania a város vagyonát.  A tulajdonjog megszerzéséről és az erről szóló szerződésről szavaztak, többségében igennel.

Javaslat került a képviselők elő a Vasi Múzeumfalu ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülésének kezdeményezéséről. Ha a skanzent megkapja a város, valószínű, hogy lesznek források a fejlesztésekre is. Az előterjesztést megszavazták. Elfogadták azt is, hogy ezentúl Vasi Skanzen lesz a hivatalos neve a múzeumfalunak. Lazáry Viktor bejelentette, hogy további ingatlanokat szeretnének önkormányzati kézbe venni, és erről még tárgyalni is fognak. Gyebrovszki János kérte, hogy kezdeményezzék a balatonberényi gyermeküdülő megszerzését is. Ennek a fenntartását azonban előtte meg kell vizsgálni.

Az első napirendi ponttal folytatódott a közgyűlés: a város szervezeti szabályzatát állapították meg. Az új SZMSZ-ben többek között rögzítik a politikai munkatársak számát, a hozzászólások időtartamát. Gyebrovszki János nehezményezte, hogy a város polgárait nem tájékoztatják megfelelő módon. Vita bontakozott ki arról, hogy az ellenzék csak első olvasatban szeretette volna tárgyalni az SZMSZ-ről szóló határozatot. Több hozzászólás is érkezett, Szakács Dávid (Fidesz) azt javasolta, hogy a két közgyűlés között eltelt időszakról szóló beszámolókat a napirendek végén tárgyalják. Balassa Péter szerint pedig nincs szükség három alpolgármesterre, főként azért, mert az oktatási ügyek nagy része az államhoz került. Ezért nincs szükség oktatásért felelős alpolgármesterre sem. Hozzátette, ha a Jobbik hatalomra kerül, akkor az alpolgármesteri feladatot társadalmi munkában látják el. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária felszólalt, s elmondta, nagyon ritka az a város, ahol tárgyalják a két ülés közti eseményeket. Továbbá hallatlannak nevezte az, amit az MSZP a közgyűlésen művelt. Kérte az ellenzéket, hogy kérjenek bocsánatot. Gyebrovszki hangoztatta, hogy ő nem kér bocsánatot, amikor őt vádolták, akkor sem kért tőle senki elnézést. A polgármester a vita közben többször is megvonta a szót. Németh Kálmán szerint a városvezetés nem kíváncsi az ellenzék véleményére. Súlyos hiba, hogy a városi televízió megszüntette a közgyűlési közvetítést. Úgy vélte, bölcs megoldás lenne, ha első olvasatban kezelnék, majd a következő ülésen hagynák jóvá.

Szakály Gábor nem értette a felháborodást, szerinte érdemi tevékenység után is tudnak majd beszélgetni a két közgyűlés közötti időszakról. A város televízió pedig élőben közvetíti online a közgyűlést, így aki akarja, az nyomon követheti a történéseket. Több módosító indítvány is érkezett a napirendhez, ezeket külön szavazták meg. Czeglédy Csaba közben bejelentette, hogy a jogsértések elleni tiltakozásul tesznek majd róla, hogy a közgyűlés éjfélig tartson. Hangos vita bontakozott ki, a polgármester tíz perc szünetet rendelt el. Ezt követően végül végleges döntést hoztak, február 15-én hatályba lép az új SZMSZ.

Fél három előtt fejezték be a délelőtti szakaszt, 16 óráig ebédszünetet rendeltek el.

A költségvetéssel folytatódott a közgyűlés

Molnár Miklós alpolgármester ismertette az adatokat: a pénzügyi pozíciók nem romlanak, hosszú távon olyan pályára került a város, amely fenntartja a működését. Kiemelte, hogy bár kevés fejlesztés volt, de azokat is saját erőből finanszírozták. Dr. Czeglédy Csaba másként látta, szerinte 2012-ben fogyókúrára fogták a várost, hiszen semmilyen fejlesztés nem történt. Dr. Puskás Tivadar viszont úgy vélte, elkerülték a csődöt, majd felsorolta az elmúlt évek fejlesztéseit. Hozzátette, azért nem a fejlesztésre helyezték a hangsúlyt, mert olyan csomagot kaptak 2010-ben, melyben hatalmas eladósodottság volt. Gyebrovszki János szerint több tisztelettel kellene bánni az elődökkel, és a beruházások átadásakor őket is meg kellene említeni. A költésvetés módosítását végül elfogadták.

A város adósságkonszolidációjáról is beszéltek, a polgármester közölte: 10 milliárd forint alá csökken Szombathely adóssága. Már folynak a tárgyalások arról, hogy az állam átvállalja az önkormányzat adósságának egy részét. Németh Kálmán szerint levegőhöz jut Szombathely. De az nem igaz, hogy a fejlesztések beindulhatnak. Kizárólag azok az önkormányzatok fejleszthetnek, amelyikeknek van erre pénzük. Szombathelynek nincs. Balassa Péter szerint semmi más nem történik, minthogy az adósság ezentúl nem Szombathelyen, hanem Budapesten lesz. Az adófizetőknek így is, úgy is fizetniük kell. Ezzel az ellenzék is egyet értett.

Módosították a szociális igazgatásról és a gyermekek védelméről szóló rendeletet is. Úgy tűnt, hogy az ellenzék beváltotta ígéretét, mely szerint a közgyűlés éjfélig tart majd. Folyamatos hozzászólásokkal alaposan kivesézték a témát. Módosították továbbá a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a múzeum alapító okiratát. Erre azért van szükség, mert év elejétől a város felel a könyvtár és a városi múzeum fenntartásáért. Az intézmények vezetői rövid beszéltek a jelenlegi helyzetről. Az alapító okiratok elfogadása után megszavazták, hogy pályázatot írnak ki a múzeum igazgatói álláshelyének betöltésére. Terítékre került az oladi művelődési központ jövője is. Az AGORA veszi át az Oladi ÁMK közművelődési feladatait. A részletekre majd februárban térnek vissza.

Felgyorsultak hét óra után az események, sorra fogadták el az előterjesztéseket. Átment a civil koncepció is, valamint Szombathely visszavár címmel tanulmányi ösztöndíjat alapított a város. Az ösztöndíj program egyik alapeleme lenne, hogy olyan helyi fiatalok tanulmányait támogassák, akik Szombathelyen hiányszakmának számító felsőoktatási képzésben vesznek részt. Gyebrovszki János felvetette, hogy alapítványként kellene csinálni, mert akkor külső adományokat is tudnának fogadni. Czeglédy Csaba szerint ez az egyik legjelentősebb ügy, mivel egyre több családnak okoz gondot, hogy fizessék a gyermekük felsőoktatását. Hozzátette, hogy a jogászképzésre is ki kellene terjeszteni. Több módosító javaslat is felmerült, ezeket elfogadták a képviselők, s megszavazták az ösztöndíj alapítását is.

Érdekes volt a 16-os napirend pont, mely a városi televízió alapító okiratának módosításáról szólt. A tévé adná ki ugyanis az önkormányzati hetilapot. Dr. Czeglédy Csaba arra lett volna kíváncsi, hogy tényleg megszűnnének-e a sportközvetítések. A közgyűlésen erre nem kapott választ. A frakcióvezetője szerint, ha a kiadó, a Promed kft. javára dönt a bíróság, akkor két hetilapot kellene finanszíroznia a városnak. Akkor megoszlanak majd a hirdetések a két lap között. A polgármester hangsúlyozta, hogy  jelenleg nincs önkormányzati hetilap, mivel felbontották a szerződést. Hangsúlyozta, hogy amit az ellenzék felvetett, az csak hipotézis, az egyik lehetséges variáció. A mostani előterjesztés az okirat módosításáról szól. Németh Kálmán szerint nemcsak ez olvasható benne, hiszen az előterjesztésben bent van az új városi hetilap kiadása is. Czeglédy arra kérte a várost, hogy mind a két üzleti tervet készítsék el, mind a pesszimistát, mind az optimistát is. Szakács Dávid kiemelte, a decemberi közgyűlésen már döntöttek ebben az ügyben. Azt is elmondta, hogy remélhetőleg hamarosan pozitív bírósági ítélet születik. Az okirat módosítását végül elfogadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!