Hírek

2017.01.24. 17:46

Hidegpárnás, szmogos napok - A szálló por mennyisége elérte az egészségügyi határértéket Vasban

Körkép - Az egészségtelen minősítést kapta a Vas megyei levegő az elmúlt napokban. A szálló por mennyisége érte el a határérték feletti szintet.

Bakos Ágnes

Szmogba burkolózott az ország, köszönhetően az úgynevezett hidegpárnának, ami megüli az egész Kárpát-medencét. Ha nem mozdul a levegő, hideg és párás az idő, akkor könnyebben megmaradnak a szennyező anyagok a levegőben. Szennyez a fűtés, szennyeznek a gyárak és a közlekedési eszközök is. Nem véletlen, hogy Budapesten és Szegeden korlátozták a gépjárműforgalmat: így igyekeznek csökkenteni a levegő szennyezőanyag-terhelését. Ilyen intézkedésre Vas megyében nem volt szükség, hiszen nem került a „veszélyes" kategóriába a levegő sem a szombathelyi, sem a szentgotthárdi mérések szerint. Az ország középső-északi, valamint északkeleti területein a legrosszabb a levegőminőség a keddi adatsor szerint. Az ottani mérőállomásokat piros színnel jelölik, ott már veszélyes a levegő. Közben narancssárga színt kapott mindkét Vas megyei város az Országos Közegészségügyi Központtól a térképen. Ez az „egészségtelen" besorolás, a veszélyes után a második legrosszabb minősítés.

Szombathelyen és Szentgotthárdon is a szálló por, az úgynevezett PM10 részecske dúsult fel a levegőben.

A Földművelésügyi Minisztérium hálózatának műszere kedd reggel 99 mikrogramm szálló port mért köbméterenként a szombathelyi levegőben, aztán kedd délután már „csak" 78 mikrogrammot. Szentgotthárdon kevéssel, de jobb a szmoghelyzet, azonban ott az ózon is a természetesnél magasabb mennyiségben mutatkozott (egyes) keddi mérések szerint.

A szmoghelyzet látványos is: egész tömbházak „tűnnek el" a párás, ködös, koszos felhőben, azonban konkrét egészség-ügyi kockázatot nem jelent.

A humánmeteorológiai jelentések szerint az asztmások, a légzőszervi panaszokkal küzdők tapasztalhatják tüneteik súlyosbodását. Élénkülő szél hoz javulást a szmoghelyzetben: az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint szerdától főként térségünkben, és kicsit északabbra élénkül fel a légmozgás, tisztítva a levegőt. Szombathelyre a hét közepére 10-25, majd a hét utolsó három napjára 20-30 kilométer per órás széllökéseket jósol a meteorológiai szolgálat. Ilyen erejű légmozgás már elég ahhoz, hogy tisztuljon a levegő, ne romoljon a Vas megyei szmoghelyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!