Hírek

2015.01.20. 19:00

Demonstráció a magyar kultúráért Szombathelyen

Szombathely - Gyertyát gyújtottak a magyar kultúráért, és közösen elszavalták a himnuszt a demonstráció résztvevői.

Unger Tamás

A Magyar Kultúra Napja előtt két nappal a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSz) civil szervezetek és a társszakszervezetek bevonásával tartott kedden este demonstrációt. A polgármesteri hivatal előtt megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális szférában dolgozók nem megfelelő bérezésére.

Horváth Zoltán a KKDSz képviseletében elmondta, hogy a szakszervezet tagjai két nappal a Magyar Kultúra Napja előtt Budapesten is demonstráltak. Ezzel párhuzamosan pedig több vidéki helyszínen is követték a szakszervezet példáját.

György István Péter és György Gábor István
Fotó: Unger Tamás

- Szombathelyen a Szolidaritás mozgalom vállalta magára az esemény megszervezését. A demonstráció célja, hogy a kultúrában dolgozók bérére felhívjuk a figyelmet, ugyanis 2008 óta nem emelkedtek a reálbérek ebben a szektorban - mondta el Horváth Zoltán.

Egy nevét nem vállaló résztvevő elmondta, hogy egyáltalán nem ért egyet azzal, ami ebben az országban jelen pillanatban folyik.

- A rendszerváltás óta azt tapasztalom, hogy az ország egyet lép előre, majd hármat vissza. Ez senkinek sem jó: sem az időseknek, sem a jövő nemzedékének. Szeretnék a saját magam megnyugtatására és az unokáim jövőjéért is tenni valamit. Nyugdíjasként, 44 év ledolgozásával sem érzem, hogy előrébb léptünk volna. Ugyanez a helyzet a fiatalokkal is: egyszerűen nem tudjuk, hogy mihez kezdenek majd, mert nincs jövőjük.

Koroknyai Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombathelyi szervezetének helyi vezetője elmondta, hogy országos szinten az összefogást jelenti az esemény.

- Fel kell hívni az emberek figyelmét a bérproblémákra, ugyanis a 2015-ös költségvetésben sem szerepel semmiféle javulás, pedig régen volt már 2008. A társadalomból kiveszett a szolidaritás, ezért újra kell éleszteni ezt a kapcsolatrendszert. Tekintettel kell lennünk egymásra, függetlenül attól, hogy milyen területen végzi a munkáját. A kormánnyal pedig szembe kell szállni, ha szükség van rá. Márpedig érezhető, hogy nem jó irányba tart az ország - tette hozzá Koroknyai Sándor.

A szervezők beszédeit követően az eseményen résztvevők gyertyát gyújtottak, majd közösen elszavalták a himnuszt. A demonstráció végén a tüntetők megoszthatták véleményüket a többiekkel. Egy idős hölgy a műsort dicsérte, más valaki pedig a kormány politikáját kritizálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!