Hírek

2017.04.05. 18:05

Hirdetik már a nyári diákmunkákat

Csak pár hét a nyári vakációig, érdemes már most körülnézniük a fiataloknak, ha nemcsak pihenéssel, hanem pénzkereséssel is töltenék az iskolai szünetet. Gépkiszolgálás három műszakban? Országjáró fesztiválozás? Nagy a választék diákmunkákból.

Bakos Ágnes

Minden évben elmondják a hozzáértők: jobb minél előbb megkeresni (és megtalálni) a nyári munkalehetőséget a diákoknak. Az igazán jó munkák - vagyis a jól fizető, viszonylag könnyű pénzkereseti lehetőségek hamar elkelnek. Meg persze a fiataloknak álommunkának számító lehetőségek, mint az, hogy ott lehetnek a legtöbb zenei fesztiválon. Valójában pultos állásról van szó egy kávézó részéről, az ajánlat a vasi diákoknak hirdető portálokon is megjelent. Az ország összes könnyűzenei fesztiváljára jelentkezhetnek a középiskolások és főiskolások, egyetemisták. A fizetést nem jelölték, de elvárást, „előnyt" többet is. Például nem árt egy kis vendéglátós tapasztalat a fesztiválpörgésben. Feltétel legalább egy idegen nyelv ismerete: angolul, németül, franciául vagy spanyolul érdemes tudni, társalgási szinten. Tényleg csak diákoknak szól az ajánlat, ugyanis igazolni kell a tanulói jogviszonyt. Több fesztiválon is ott lehet, aki sikerrel pályázik a nyári álommunkára.

Várhatóan idén is az irodai munkák lesznek a legnépszerűbbek Fotó: Shutterstock

Aki nem fesztiválozná végig a nyarat, annak maradnak a helyi gyárak lehetőségei. A szerencsések irodai munkát találnak - általában ez a legnépszerűbb lehetőség. Egyrészt mert egyműszakos a munkarend, másrészt mert az iratrendezéstől az IT-szektor kisebb-nagyobb feladataiig terjednek a lehetőségek az „irodai" címszó alatt.

Vannak persze olyan ajánlatok is, amelyek tanév közben is elérhetők a diákoknak. A főiskolások, de több középiskolás is vállal munkát a szorgalmi időszakban, nem csak nyaranta. Az egyik diákmunkaportálon öt friss ajánlat kínálkozott már április elején: változatos feladatok és nem túl változatos fizetés között válogathatnak a diákok, hallgatók. A bérezés a munkától függően 750 és 926 forint között van óránként. Az ötből három ajánlat csomagolást kínál. Vannak négy- és hatórás lehetőségek, de hétfőtől péntekig szóló háromműszakos ajánlatok is. Több munkalehetőség korhatáros: 16 vagy 17 éves kortól várnak diákokat. Ahol nagykorú munkavállalókat várnak, ott éjszakai műszakban is kell/lehet dolgozni. A szerelni és csomagolni való termékek köre változatos a Vas megyei diákmunka-ajánlatok között. Például lámpák összeszerelése, csomagolása, címkézése az egyik ajánlat. Aki vállalja, bébitermékeket is csomagolhat, vagy éppen söröspoharakat, fagyisdobozokat (mégiscsak nyári munka...). Már a gyakornokságra felkészítő nyári munkát is találhatnak vasi diákok, érdekes kikötéssel: -főiskolai, egyetemi hallgatói jogviszony nappali tagozaton nívós gazdasági felsőoktatási intézményben-. Ezt várja a munkaadó, cserébe egy multinacionális pénzügyi vállalat alkalmazottja lehet a diák a nyári szünetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!