Hírek

2016.04.04. 09:31

Hogyan lett a 10 ezer forintos telefonszámlából 4,7 milliós tartozás?

Szombathely – Másodfokon is két év felfüggesztett büntetést kapott Dabasi Tamás hamis vád miatt. Egy végrehajtó ellen küzdött a bíróságon. Egy 10 ezer forintos telefonszámlával kezdődött, 17 évvel ezelőtt. Időközben érdekvédő szervezetet alapított és sok szálra vezet a története.

Bakos Ágnes

– A vétkem az, hogy név szerinti feljelentést tettem a rendőrségen az uzsorás ellen. Mondván: csalással akart ingatlantulajdont szerezni úgy, hogy időközben már tovább is adta az ingatlant egy a Seychelle-szigeteken bejegyzett ingatlan nepper bűnöző bandának. Természetesen minden bizonyítékot benyújtottam a rendőrségre, de nem volt elég, megszüntették a nyomozást bűncselekmény hiányában. Természetesen panasszal éltem, amit az ügyészség elutasított – ez a napokban tartott másodfokú tárgyalás eredménye, mondta el Dabasi Tamás.

Hivatalosan: „A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a mai nyilvános ülésen helybenhagyta a Sárvári Járásbíróság ítéletét. A Sárvári Járásbíróság bűnösnek mondta ki D. T. vádlottat hamis vád bűntettében, ezért őt egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette."

– A történet 1999-re nyúlik vissza, akkor kaptam egy 10 ezer forintos telefonszámlát egy mobilszolgáltatótól, úgy, hogy soha nem voltam szerződésben velük – mesélte harcai kezdetét Dabasi Tamás.

– Természetesen én sem foglalkoztam a számlával, nem fizettem be, mivel tudtam, hogy nincs szerződésünk.

Egy évre rá már a sárvári bíróság kereste: 100 ezer forintról kapott fizetési meghagyást. Nem foglalkozott vele, kidobta, mert szerinte nem lehetett tartozása a telefonszolgáltató felé, ha egyszer nem volt szerződése.

Fél évre rá járt először nála a végrehajtó. A 21 millió forintos házát 6 millió forintra értékelte.

– Hát itt kezdődött minden. Összesen hét évet kapartam, hogy megmentsem az ingatlant a nepperek elől. Ahol csak lehetett, feljelentettem, eljárást kezdeményeztem a végrehajtó ellen, de mindenhol falakba és elutasításokba ütköztem. Még az ombudsmannak és a minisztériumoknak is írtam, akik csak az együttérzésükről tudtak támogatni – összegezte Dabasi Tamás.

A 10 ezer forintos telefonszámla a hét év alatt 4,7 millió forintos tartozás lett.

Uzsorakölcsönnel tudta rendezni ezt az összeget Dabasi Tamás.

– Természetesen az árverést megelőzően tíz perccel, amikor már ott ültek a végrehajtó irodájába a „hiénák", hogy lecsapjanak 6 millióért az ingatlanra, átutalták a 4,7 millió forintot a végrehajtó bankszámlájára – idézte fel Dabasi Tamás. Összegezte:

– Megfogadtam, hogy addig nem nyugszom, amíg a végrehajtót börtönbe nem záratom a gaztettei végett. Ezért is alakult egy évvel később 2008 szeptemberében a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége.

A mások egyesületi szintű képviselete mellett a saját történetének még nem lett vége.

– Annak ellenére, hogy az uzsorást kifizettem, valami ügyvédi kiskapuval megpróbálták az ingatlan-tulajdonjogot bejegyezni, mondván, hogy én eladtam neki az ingatlanom. Ez nem sikerült, mivel azonnal megtettem a szükséges lépéseket, bepereltem az uzsorást, majd a polgári peres eljárással egy időben büntető eljárást kezdeményeztem az uzsorás ellen név szerint. Nem maradt más hátra, mint az egyetlen jog adta lehetőség kihasználása, hogy pótmagánvádlóként, ügyvéd által bíróságra beadva folytassam az eljárást. Itt követtem el másodszor a hamis vád bűncselekményét, amiért nem enyhítette a másodfokú bíróság az első fokú bíróság ítéletét, mivel merészeltem az igazamat védeni. Miszerint bűncselekményt követ el az, aki más tulajdonát annak beleegyezése és tudta nélkül eladja! – tette hozzá Dabasi Tamás.

A fehér kéményseprők szombathelyi demonstrációja a törvényszék épülete előtt
Fotók: Szabó Andor

Sok szála van Dabasi Tamás történetének – és egyenként is tanulságosak. Az egyik eredmény, mint Dabasi Tamás is felidézte, hogy megalakult a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége.

– A végrehajtói szakmát megreformáltuk ugyan, de még mindig visszajönnek a sírból is a végrehajtók – fogalmazott. Szerinte a baj ott van, ha a végrehajtók továbbra is hamis vádak alapján ellehetetlenítenek és kivonnak a forgalomból bizonyos embereket, akkor nem lesz, aki a végrehajtók, behajtók, bankok ellen segítségére legyen a rászorulóknak – zárta történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!