Hírek

2016.05.13. 11:40

Hogyan csökkentse a rezsit? - Mutatjuk a trükköket!

Szombathely - A lakosság energiafogyasztásának - és ezzel kiadásainak - csökkentéséről tartottak előadást az ŐrvidékHázban. Az Otthon melege program támogatási lehetőségeiről is szó esett.

Simán Klára

A V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért, és hungarikumokért felelős államtitkár fővédnökségével zajló, Tiszta vizet a pohárba! elnevezésű környezetvédelmi rendezvénysorozat legutóbbi állomásán az Otthon melege pályázatról is szó esett. Fontos tudni, hogy erre a kormány általi támogatásra mindig annyian adnak be kérelmet, hogy már a beadási nap első óráiban elfogy az erre szánt keretösszeg, így a támogatási kérelmet érdemes azonnal, az első percekben elküldeni; míg a rendszer le nem zár a tömeges jelentkezés miatt - közölte az előadó Bozzai Balázs, a Dunántúl egyik legnagyobb és legsikeresebb területfejlesztési tanácsadó cégének ügyvezetője. Most egyébként ötmilliárd forintos kormányzati keret áll rendelkezésre a családi házak felújítására.

A többi között az érdeklődők megtudhatták, hogyan lehet csökkenteni mintegy felére otthonunk rezsijét. Ehhez az alternatív energiaforrások felhasználását javasolják elsősorban a szakemberek, ám Bozzai Balázs több más (igaz, kevésbé hatékony) lehetőséget is felsorolt: a legegyszerűbb bizony a sima, házilag kivitelezett hőszigetelés. Akár egy ablakszigetelés is sokat jelent az energiamegtakarítás szempontjából, hiszen - mint mondta - az a legtisztább energia, amit nem használunk fel. A jó hőszigeteléssel máris sokat spórolhatunk.

Bozzai Balázs, egy tanácsadó cég ügyvezetője adott ötleteket
Fotó: Hornyák Emőke

A szellőztetést is sokan elhibázzák: legtöbben hosszú ideig tartják nyitva résnyire az ablakokat, pedig ettől csak kihűl a szoba, kimegy a meleg. Helyette a rövid ideig tartó, gyors légcserét javasolja; vagyis nyissuk ki rendesen a nyílászárókat naponta néhányszor.

Aki nagyobb méretű beruházásban gondolkodik, célszerű igénybe vennie valamilyen erre szolgáló pénzforrást; akár pályázat formájában. A födémcsere, illetve annak szigetelése javasolt, valamint a homlokzat korszerűsítése, a nyílászárócsere (a fűtött és fűtetlen helyiségek közöttire kapható állami támogatás most), valamint a fűtési rendszer korszerűsítése.

A napelem és a napkollektor nem ugyanaz, bár sokan azt hiszik - ezt dr. Gutay Zoltán ügyvezetőtől tudtuk meg. Az alternatív energiatermelő rendszerek kivitelezésére szakosodott vállalat képviselője elmondta, hogy míg a napelem a napenergiát villamos energiává alakítja át, a napkollektor ugyanebből hőenergiát állít elő. A megújuló energetikai rendszerek megtérülési ideje 6-12 év.

Ami biztos, hogy a klímaváltozás ütemét is lassítják a korszerű energetikai beruházások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!