Hírek

2017.02.18. 14:45

Hogyan éljünk boldog életet?

Szombathely - A lelki egészségről beszélt a minap a TIT Hölgyklubba meghívott Horváthné dr. Szöllősy Ilona pszichológus.

Tátrainé Kulcsár Irén

Az egészség teljes fizikai, lelki és szociális jóllétet jelent - a lelki egészség viszont "csak" része az ember általános egészségének. Csakhogy ez olyan éltető forrás, amely egyedül tesz képessé bennünket arra, hogy sikeresen irányítsuk életünket - hangoztatta bevezetőjében a széles körben ismert és tisztelt pszichológus.

Tudjuk-e, min múlik és mi szükséges lelkünk egészségéhez? - kérdezte hallgatóságától. Az előadó hullámhosszára hangolódott közönség az életből vett példákkal válaszolt: biztonság, szeretet, önbecsülés, önmegvalósítás - és persze a létünk biológiai egyensúlya, azaz a testi egészség.

Nagyon fontos, hogy megfogalmazzuk és ki is fejezzük érzéseinket - szóban, írásban egyaránt. Legyünk képesek kapcsolatépítésre, -fenntartásra, -ápolásra, és tudjunk változtatni a dolgok menetén, ha netán lelki megterhelést, stresszt okoznak. A stressz kezelése csak abban az esetben hatékony, eredményes, ha felismerjük a forrását és megszüntetjük, enélkül nem lesz lelkünk egészséges.

Horváthné dr. Szöllősy Ilona pszichológus sok jó tanácsot adott

Stresszoldó módszerként javasolta Horváthné dr. Szöllősy Ilona a többi között a rendszeres testmozgást, a sportot, a relaxációt és mindenekelőtt az egyénnek örömet okozó alkotó tevékenységeket. Hangsúlyozta: elengedhetetlen a fontossági sorrend felállítása az életünkben, vagyis az, hogy miként gazdálkodjunk az időnkkel, megelőzendő, hogy összecsapjanak a hullámok a fejünk felett.

Külön szólt "a lelki egészség tízparancsolatáról", amelynek megtartása elhatározás, akarat dolga: gondolkodjunk pozitívan, legyünk kedvesek és jók azokhoz, akiket szeretünk, tanuljunk a hibáinkból, mozogjunk annyit, amennyi jólesik, ne bonyolítsuk feleslegesen az életünket, és állítsunk célt magunk elé, valósítsuk meg álmainkat! A betegségek nagy része mögött lelki bajok húzódnak meg - figyelmeztetett az előadó, ezért, ha tartósan nem érezzük is jól magunkat, bele ne merüljünk a reménytelenségbe! Osszuk meg gondjainkat a barátainkkal, és ha ez nem elég, keressünk fel problémánkkal egy szakembert.

Előadását a számára nagyon kedves Marcus Aurelius-idézettel fejezte be. "Istenem, adj derűt, hogy elfogadjam azt, amit nem tudok megváltoztatni. Bátorságot, hogy megváltoztassam azt, amit meg bírok változtatni, és bölcsességet, hogy fel tudjam ismerni a kettő közötti különbséget."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!