Hírek

2014.12.05. 09:35

Hogyan szállíthatjuk a fenyőfát?

Szombathely - Tudjuk, hogy a fenyőfa a karácsony legfőbb dísze. De vajon azt is tudjuk-e, hogy miként lehet szabályosan szállítani gépkocsiban?

Kelemen Attila

Ahogy telnek a napok, és időben egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz, egyre több autóst látunk, ahogy próbálja betuszkolni a kocsiba a megvásárolt fenyőfát. Ugyan a család már napokkal korábban eldöntötte, hogy milyen fajta és mekkora legyen a hőn áhított karácsonyfa, ám ezzel a feladat neheze nincs elvégezve: valahogy haza is kell szállítani azt. És mivel kifejezetten fenyőfa szállítására vonatkozó szabályozás nincsen a KRESZ-ben, utánajártunk, hogy melyek azok a regulák, amelyeket nem árt szem előtt tartani a nagy hercehurcában. Segítségünkre a KRESZ 47. paragrafusa egyértelművé teszi, hogy a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Mindemellett gondoskodni kell arról, hogy a rakomány a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza.

Ezek alapján nincs megtiltva az utastérben történő szállítás, de a körülményekre oda kell figyelni. Ha a fenyő a hátsó ülésekre fektetve sem fér el, akkor jöhet szóba a hátsó csomagtartó.

A tetőcsomagtartós szállítás esetében a legfontosabb a megfelelő rögzítés: használjunk hevedert! Fotó: Archív

A gépkocsi hátsó részéhez rögzített rakományt úgy kell elhelyezni, hogy a gépkocsi hátsó részén elhelyezett világító- és fényjelző berendezések és a rendszámtábla látható legyen! A gépkocsi hossztengelye irányában hátrafelé legfeljebb egy méterre, oldal irányban legfeljebb 40 centiméterre nyúlhat ki a fenyő, illetve a teljes szélessége nem haladhatja meg a 2,5 métert. Ha a fa méretei ilyen szempontból nem ütköznek szabályokba, akkor annak megjelöléséről is gondoskodnunk kell. A járművön túlnyúló rakományt legalább 40x40 centiméter méretű piros vagy piros-fehér csíkos zászlóval, illetve éjszaka és korlátozott látási viszonyok között piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel kell ellátni. Ha a család úgy döntött, hogy mégsem elégszik meg a kisebb méretű karácsonyfával, akkor utánfutó hiányában nincs más választásunk, mint a tetőcsomagtartón szállítani. Ebben az esetben a legfontosabb a megfelelő rögzítés: a fenyő nem csúszhat el, illetve nem eshet le a járműről. Egy egyszerű gumipók sok esetben nem elegendő ehhez, helyette érdemes inkább hevederrel erősíteni a tetőcsomagtartó karmaihoz a fát – a törzsét külön rögzítő kötéssel. Azt mondanunk sem kell, hogy az autó tetején rakományt elhelyezni csak akkor szabad,   ha   a   járműre tetőcsomagtartó van felszerelve.

Ha végül sikerült helyet találnunk a gépkocsi(ba)n a fenyő számára, a körültekintő vezetésről se feledkezzünk meg szállítás közben. A fenyőfa eredetét igazoló nyugtát a szállítás ideje alatt mindenképpen tartsuk magunknál, mindemellett a karácsonyi forgatag idején is legyünk előzékenyek és toleránsak egymással szemben az utakon. Az autósok mellett a kerékpárosoknak is ügyelniük kell a közlekedési szabályok betartására. Éppen ezért, ha valaki a kétkerekűjére pakolva szeretné hazaszállítani a fenyőfát, ne üljön fel, hanem inkább tolja maga mellett a kerékpárt. A láthatósági mellény használatáról se feledkezzünk meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!