Hírek

2014.12.29. 06:59

Hóhelyzet: ismét citromsárga riasztás Vas megyében (folyamatosan frissítve)

Továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben a megyében a hófúvások veszélye miatt. Az erős szél ugyanis kisebb hótorlaszokat emelhet. Szombathelyen is némileg erősödtek az északnyugati széllökések, este nyolcig a legerősebb 39 kilométer/óra volt.

Bajdó Bettina

07:58 - Mérsékelték a riasztást Vas megyében

A folyamatos éjszakai és hajnali munkavégzés ellenére Szombathelyen és megyénkben latyakos, hókásás, illetve havas a fő- és mellékutak burkolata. Az intenzív havazás és hófúvások nyomán egyes területeken az alacsony forgalmú mellékutak csak egy nyomon vagy nehezebben járhatóak, ezek tisztításán is folyamatosan dolgoznak a Magyar Közút szakemberei.  A hétfő 5 órai állapot szerint a havazásban érintett térségekben összesen közel 360 munkagépük dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Elzárt település vagy a hófúvás miatt lezárt útszakasz nincs az országban, de több, főként alsóbbrendű úton lassabb, nehezebb haladásra számíthatnak az autósok.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, mínusz tíz és mínusz kettő Celsius-fok közötti értékeket mértek, a leghidegebbet Veszprém térségéből. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont a szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sárvár térségében.

Szombathelyen reggel hét órakor mínusz négy fokot mutatott a hőmérő. A szél északnyugti irányból fújt, a legerősebb lökések 36 kilométer/órásak voltak. A hó vastagsága a megyeszékhelyen 13 centiméter. Kőszegen 12 centiméternyi hóvastagságot mértek, itt reggel mínusz 5,6 fok volt. Itt már csak gyenge szél fúj.

Az előrejelzés alapján hétfőn már csak futó hózáporok fordulhatnak elő. Az eleinte többfelé erős, főleg a Dunántúl középső részein és a Tiszántúlon viharos lökésekkel kísért északi szél délutánra mérséklődik, egyre kevesebb helyen okozhat már újabb hófúvást. A legmagasabb hőmérséklet mínusz egy fok körül valószínű, késő estére mínusz négy  és mínusz tíz fok közé hűl le a levegő.

A vonatközlekedésben is vannak fennakadások, vannak járatok, melyek több mint negyedórás késéssel közlekednek.

Felhívták arra a figyelmet, hogy az útszóró só csak mínusz hét fokig tudja olvasztó hatását kifejteni, így a korábban csapadékos területeken lefagyhatnak, síkossá válhatnak az utak. Éppen ezért arra kérik a közlekedőket, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról.

08:36 - Késnek a vonatok

Az erős szél a vasúti pályára hordja a havat, ez nehezíti a vonatközlekedést az egész országban. A Mávinform közleménye szerint a Gyékényes-Pécs vonalon 4 óra 20 perckor a Pécsre közlekedő személyvonat visszatolatott Darány állomásra, mert nem tudott tovább haladni. A szerelvény 100-120 perc késéssel tudott csak továbbindulni. A többi vonat a reggeli és a délelőtti órákban 25-30 perc közötti késéssel közlekedik.

A GYSEV Zrt. vonatkövetési információi alapján a Szombathely és Szentgotthárd vonalon is késésekkel kell számolni. A Szentgotthárdról 4 óra 6 perckor induló vonat 21 perc késéssel ért be Sopronba. A hatkor Sopronból Szentgotthárdra induló vonat 10 percet késett, a fél hét után pár perccel Szombathelyről induló járat pedig hét perc késéssel futott be Szentgotthárd állomásra. A Sopron-Győr vonalon is számolni kell pár perces késésekkel, az InterCity sem pontosak.

Szombathelyen a helyi járatos buszok menetrend szerint közlekednek, a Vasi Volán Zrt. adatai szerint csak egy-két perces késésekkel számolniuk az utasoknak.

08:40 - Árokba csúszott autók, kidőlt fa

Tizenegy esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit vasárnap a havazás és erős szél miatt, reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokúra mérsékelte a hófúvás veszélye miatt kiadott riasztást.

Tegnap 11 esetben érkezett bejelentés a megyei katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére a havazással és hófúvással kapcsolatosan, főként Kőszeg térségéből. Tíz esetben árokba csúszott személygépjárművek, illetve egy hótoló műszaki mentéséhez, kivontatásához riasztották a tűzoltókat, egy alkalommal kidőlt fát távolítottak el az úttestről. A beavatkozások során senki nem sérült meg.

Éjszaka a rendőrség több mellékútvonalon korlátozta a tehergépjárművek forgalmát, a korlátozást ma reggelre feloldották.

Hajnalban megszűnt a havazás a megye területén és a szél is veszített erejéből, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt kiadott riasztást. A legfrissebb előrejelzések szerint számottevő, nagy kiterjedési havazás ma már sehol sem várható. Futó hózáporokra azonban főként a Dunántúl nyugati felén számítani lehet, melyeket esetleg dörgés-villámlás kísérhet.

Az Útinform tájékoztatása szerint Vas megye fő- és mellékútjai latyakosak, hókásásak, havasak. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sárvár térségében. Lezárt útszakasz nincs a megye területén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri az útnak indulókat, hogy készítsenek az autóba meleg takarót, ivóvizet, elemlámpát, feltöltött mobiltelefont, és folyamatosan tájékozódjanak az utak állapotáról, illetve az időjárási helyzetről!

08:55 - Keddre is riasztást adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap és hétfőn több megyére is riasztást adott ki a hófúvás veszélye miatt. Jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben Vas megye egész területén. Az erős szél kisebb hótorlaszokat is emelhet. Jelenleg a riasztást holnapra is kiterjesztették, ugyancsak a hófúvás veszélye miatt. Reggel nyolc órakor Szombathelyen továbbra is mínusz négy fok van, némileg erősödtek a széllökések, a legerősebb 39 kilométer/óra volt.

09:13 - Balesetveszélyesek a járdák

Egy olvasónk jelentette, hogy a belvárosi utak járhatók, többségében sónedvesek, de vannak lefagyott és hódarás szakaszok is, főként az árnyékosabb helyeken. Kicsi, lassú, de zavartalan a forgalom. Most veszélyesebbek a járdák, mint tegnap, ugyanis kevés helyen takarították le teljesen. Jegesek, jégbordásak, nagyon kell vigyázniuk a gyalogosoknak. Süt a nap, de hideg van. Enyhe, de metsző a szél. Igazi téli időben lesz ma részünk.

09:33 - Jobbak az útviszonyok

A látási és útviszonyok javulása miatt a rendőrség 7 óra 30 perckor feloldotta a tehergépjármű-forgalom korlátozását a 8638-as, a 8639-es, a 8614-es és a 8632-es számú úton Acsád, Bük, Vasasszonyfa, Tompaládony és Bő térségében.

10:08 - A mellékutak csúsznak

Az Útinform hétfő délelőtti tájékoztatása szerint a Dunántúlon téliesek az útviszonyok, Vas megyében a főutak havasak, latyakosak, hókásásak, helyenként vizesek, nedvesek. A mellékutak ugyancsak havasak, hókásásak, de egyben csúszósak is. A látási viszonyok kielégítőek, de ahol hófúvás van, ott lecsökken a látási távolság. Országszerte közepes erősségű a szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Szombathelyen mínusz három fok a hőmérséklet, a szél továbbra is északnyugati irányból fúj, a legerősebb lökések 38 kilométer/órásak. A megyeszékhelyen gyenge, időnként mérséklet szél fúj, a hófúvás megszűnt a nyílt részeken is. Kőszegen és Jákon is gyenge, mérsékelt a szél. Vépen a hófúvás megszűnt, de élénk széllökések még vannak. Rábagyarmaton is élénk a szél, és tiszta a levegő.

11:01 - Több volt az elcsúszás, elesés

Nem növekedett meg a riasztások száma az elmúlt két napban – tudtuk meg dr. Lórántfy Máriától, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének orvosigazgatójaától. Hozzátette: a riasztások összetétele viszont változott, több volt az elcsúszás, elesés miatti hívás. Vasárnap több segélykérő telefon futott be hozzájuk, úgy tűnt, hogy eleinte az emberek nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, hogy óvatosan közlekedjenek a járdákon. Elmondta még, hogy a közúti balesetek száma nem növekedett, akik kimerészkedtek autóval az útra, azok óvatosabban vezettek. Az orvosigazgató szerint az is közrejátszott abban, hogy nem ugrott meg a riasztások száma, hogy a gyárak, üzemek leálltak, az iskolákban is szünet van. Az időjárás nemcsak a közlekedőket, a mentőket is lassítja, némileg menő a menetidő, de fel vannak készülve a legextrémebb helyzetekre is a bajtársak. A járműveik téli gumival vannak felszerelve, s mindegyikben van hólánc is.

11:53 - Veszít erejéből a szél

Nincs már másodfokú riasztás hazánkban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokúra csökkentette a riasztási fokozatot minden olyan területen, ahol korábban másodfokú riasztás volt érvényben. Továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben a megyében a hófúvások veszélye miatt. Szombathelyen csökkent a szél erőssége, 11 órakor a legerősebb lökések 25 kilométer/órásak voltak.

Közben feloldották a tilalmat, immár nem csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére, a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken. Továbbá feloldották a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek forgalmának korlátozását is.

13:15 - Szombathelyen esett a legtöbb hó

Délben a megyeszékhelyen tovább emelkedett a hőmérséklet, mínusz egy fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A szél tovább csendesedett, gyenge volt a légmozgás. Az északnyugati szélből 20 kilométer/órásak voltak a legerősebb lökések.

Reggel Szalafőt kilenc centiméteres hó borította, Csepregen és Kőszegen 12, Gasztonyban, Rábagyarmaton és Pinkamindszenten öt, Jákon 10, Káldon három, Kercaszomoron nyolc, Szombathelyen pedig 13 centiméternyi havat regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

16:24 - A délnyugati részeken már nincs riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután a megye két járására, a körmendire és a szentgotthárdira visszavonta az elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. A többi járásban még érvényben van a riasztás. Továbbá a holnapi napra az egész megyére elsőfokú riasztást adtak ki a várható hófúvások miatt.

18:56 - Közepes erősségű szél fúj

Az Útinform legfrissebb adatai szerint a dunántúli főutak vizesek, nedvesek, a mellékutak a Dunántúl nyugati területén havasak, latyakosak, a letaposott hótól csúszósak. A látási viszonyok kielégítőek. A Dunántúl középső területén, továbbá Vasvár és Sárvár közelében, illetve Békéscsaba és Mátészalka környékén közepes erősségű szél fúj.

20:24 - Ismét citromsárga a megye

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiterjesztette ismét a megye minden járására az elsőfokú, azaz citromsárga riasztást a hófúvások veszélye miatt. Az erős szél ugyanis kisebb hótorlaszokat emelhet. Szombathelyen is némileg erősödtek az északnyugati széllökések, este nyolcig a legerősebb 39 kilométer/óra volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!