Hírek

2015.01.29. 08:06

Hóhelyzet Vas megyében - Van, aki már hólánccal közlekedik Szombathelyen

Szombathely – Kilenc óra előtt pár perccel elkezdett esni a beígért hó a vasi megyeszékhelyen.

Bajdó Bettina

Az Időkép adatai szerint megyénkben egyelőre csak Szombathelyen esik a hó, a többi részen borult az idő. Az osztrák előrejelzések szerint egész nap lehet havazásra számítani.

Erősen havazik Körmenden is. Hó lepte a főteret. Fotó: Mehlhoffer Tamás

Egy óra leforgása alatt fehér lepel burkolta be a vasi megyeszékhelyet. Pétervári Tibornak, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjének, állomásvezetőjének az adatai szerint gyenge szél fúj, a látótávolság 4 kilométer. A hó 9 óra 11 perckor kezdett el esni. Az Időkép megfigyelői szerint Sárváron és Csepregen is havazik, valamint intenzív havazást jelentettek Vasszentmihályról.

Intenzív a havazás Szombathelyen. Fotó: Timár Gergely

Az Útinform adatai szerint túlnyomórészt csapadékmentes az idő az országban, mindössze nyugaton Győr és Szombathely térségéből jeleztek gyenge havazást. A hőmérséklet mínusz három és plusz két Celsius- fok között változik. A fő és mellékutak a Dunántúlon nagyrészt nedvesek, elvétve szárazak. A látási viszonyok többnyire kielégítőek, elszórtan ködös, párás a levegő. Szélcsendes az idő, vagy gyenge a légmozgás.

Havazik az egész megye területén. Szombathelyen nulla fokot mutat a hőmérő, havasak a háztetők, a fák, az utak, a járdák. Jelenleg déli szél fúj, a legerősebb lökések még csak 11 kilométer/órásak, de délutánra megerősödik a szélmozgás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Szalafőről, Gasztonyból , Káldról Kercaszomorról már hófoltokat jeleztek, Szombathelyt hólepel borítja.

Az Időkép adatai szerint intenzíven havazik jelenleg Pornóapátiban, Kemestaródfán, havas eső esik Nemesládonyban. Havazást jelentettek Szombathelyről, Celldömölkről, Nickről, Szentgotthárdról és Vasvárról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint csütörtökön hozzávetőlegesen a Nagykanizsa - Miskolc vonaltól északra várható hólepel, öt centiméter mennyiségű friss hó. A vonal mentén esetleg havas eső is lehet. Csütörtökön csupán északnyugaton élénkül meg az északi szél. Éjszaka és holnap mérsékelt déli szélre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz egy és mínusz öt Celsius-fok között alakul, de a vastagabb hóréteggel borított, derült területeken mínusz tíz, tizenegy fok sem kizárt.

Kőszegen hat centiméternyi hó esett

Szakad a hó továbbra is Szombathelyen és a megyében is. Pétervári Tibor adatai szerint a megyeszékhelyen két centiméternyi hó esett negyed 12-ig. A látástávolság 300 és 1000 méter között van. Kőszegen szélcsend van, délben a hó vastagsága - Henter Zoltán mérései szerint - hat centiméter  volt. Rábagyarmatról Huszár József küld adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat MET-ÉSZ rendszerébe. Ezek szerint délben már alig esett a hó, a lepel vastagsága itt is két centiméter.  Peresznyéről is intenzív havazást jeleztek, az aktuális hóréteg három centiméter. Szélcsend van, a  látótávolság 1000 méter.

Havasak megyénk útjai

Az Útinform adatai szerint Szombathelyről intenzív havazást jeleztek, Vas megyében és Zalaegerszeg tájékán havazik, másutt inkább csak szállingózik a hó. A friss hóréteg vastagsága még csak Vas megyében mérhető, nálunk kettő és öt centiméter között van.

A fő és mellékutak Vas megyében hókásásak, latyakosak. Olvasóink szerint azonban a legtöbb utat nem takarították még le, Szombathelyen is havasak az utcák, a járdák. Közlekedjenek óvatosan!

A látási viszonyok többnyire jók, csak néhol párás a levegő, viszont Vas megyében a havazásban csupán közepesek a látási viszonyok, a látótávolság 100-300 méter.

Az Útinformtól kapott legfrissebb jelentés szerint a Dunántúl északi felén és Szántód térségében változó intenzitással esik a hó. Szombathelyen a legintenzívebb a havazás, de hóesést jeleztek Vas és Zala megye több pontjáról, valamint a Balaton déli partjáról és Esztergom körzetéből.

A főváros térségében, az Északi-középhegység területén, Balassagyarmat környékén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hószállingózás kezdődött.

A fő- és mellékutak Vas megyében hókásásak, latyakosak, Lenti környékén vékony rétegben havasak, Keszthely körül pedig latyakosak. A megváltozott útviszonyok miatt, kérjük vezessenek óvatosan.

Amíg esik, meggyűlik a bajuk a takarítással

Továbbra is intenzíven havazik Szombathelyen, ez megnehezíti az utak, járdák takarítását – tudtuk meg Csonka Györgytől, a Szova Zrt. városgazdálkodási egységvezetőjétől. Elmondta, hogy a havazás kezdete után két órával kell elkezdeniük a munkálatokat, ezt ők meg is tették. 10 órakor 10 munkagépük állt munkába. Több ütemben végzik a hóeltakarítást, a legfontosabb, hogy a kétsávos és nagyobb forgalmú utakat rendbe tegyék, ezt a nagyobb gépeik végzik. Hat járművük pedig a járdák, kerékpárutak tisztántartásáért felel. A takarítás mellett sóznak is, főként a járdákat, a buszmegállókat, a hidakat, ezt a munkások végzik el. Amíg a legfontosabb, legforgalmasabb részekkel nem végeznek, addig nem tudnak továbbmenni, mivel azonban folyamatosan és intenzíven esik a hó, eddig csak az első ütemig jutottak. Hozzátette: 11 órakor hét külsős gépet is berendeltek, hogy hatékonyabb legyen a takarítás. Hangsúlyozta, az előrejelzések szerint mindössze két-három centiméternyi hóra számítottak, ahhoz képest több esett. Remélik, hogy minél előbb eláll a havazás, hogy végigérjenek a város utcáin. A hó állaga is vizes, ezért nehéz takarítani, főleg ott, ahol az autók már letaposták.

A munkások és a gépek nem sokat pihenhetnek, ugyanis péntekre is havazást mondanak a térségünkben.

Kamionokat kell menteni

A télies útviszonyok miatt több baleset is történt. Egy gépkocsi és egy kisteherautó karambolozott a 86-os főúton Kisunyomnál. A balesetben az elsődleges információk szerint senki sem sérült meg. A megrongálódott járművek a fél útpályát elfoglalják.

Szintén Vas megyében, Sitkénél a főúton lévő emelkedőn két kamiont kell kimenteni, oda a sárvári hivatásos tűzoltók vonultak ki. A főutat Hegyközség és Sitke között a mentés idejére teljesen lezárták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön az ország északnyugati, északi harmadán havazás, átmenetileg intenzív havazás is várható, de nyugat, délnyugat felől fokozatosan megszűnik majd a csapadék. Legtovább az Északi-középhegység térségében eshet még az éjszaka. Elsősorban a Dunántúli-középhegységben illetve Pest megye északi, északnyugati részén haladhatja meg az 5 centimétert a lehulló friss hó mennyisége.

Pénteken főként a nyugat- és közép-dunántúli régióban nagy mennyiségű (helyenként 20 millimétert is meghaladó) csapadék várható, de jellemzően eső formájában. Az esőt délután, este északnyugaton és a Dunántúli-középhegységben várhatóan havaseső, havazás váltja fel. Délnyugaton zivatar is előfordulhat. Az esőt késő estétől nyugat felől a középső országrészben és az Északi-középhegységben is hó válthatja fel, de csak kisebb mennyiségben.

 

Árokba csúszott egy személyautó kora délután Gencsapáti térségében a 87-es főúton Fotók: Timár Gergely

Aki teheti, ne induljon útnak!

A délelőtti órákban havazás kezdődött Vas megye területén, és jelenleg is esik. Havas, csúszós utak nehezítik a közlekedést, vigyázzanak az utakon – tájékoztat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A délelőtti óráktól kezdődően több centiméter friss hó esett a megyében, ezért a közutak burkolata a legtöbb helyen havas, hókásás, csúszós. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a mai és a holnapi napra a várható csapadék, havazás miatt. Az előrejelzések szerint a tizenkét óra alatt lehulló friss hó mennyisége meghaladhatja az öt centimétert. A havazást holnap erős szél is kísérheti.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a balesetek elkerülése érdekében kéri a lakosságot, hogy amennyiben tehetik, ne induljon útnak! Ha az utazást nem lehet elhalasztani, fordítsanak kiemelt figyelmet arra, hogy a megváltozott, téli útviszonyoknak megfelelő vezetési stílusban és sebességgel vezessenek!

Késni fognak a celldömölki vonatok

A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Celldömölk-Veszprém vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket a tól, de ezeken a helyeken 20-30 perces késések is előfordulnak.  A MÁV készenléti munkatársai mindenhol készen állnak arra, hogy ha szükséges, megtisztítsák a váltókat, illetve az azokat fűtő berendezéseket is üzembe helyezik.

Van, aki már hólánccal közlekedik Szombathelyen

Egy olvasónk jelentette, hogy a szombathelyi Parkerdő lakóparkban áldatlan állapotok uralkodnak. Mint mindig - hóhelyzetben. Az utak nincsenek letakarítva, az autók csúszkálnak. Több lakó, csak azért, hogy haza tudjon menni, felszerelte a hóláncokat az autójára.

Fotók: Olvasónktól

Bőséges csapadék várható

Már csak szállingózik a hó a megyeszékhelyen. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy délután három óráig 9,5 milliméter csapadékból 12-13 centiméternyi hó esett az állomáson, továbbá Jákon és Kőszegen is körülbelül ennyi. Rábagyarmaton délben két centiméter volt a hó vastagsága, ez mostanra egy centiméterre csökkent. Hozzátette: bőséges csapadék várható, holnap eleinte esővel, majd hóval. Délután a hó tömörül, átnedvesül, majd szombat reggelre összefagy, szinte jéggé válik. Ha minden az előrejelzések alapján megy végbe, ami a peremciklon miatt elég kérdéses, akkor a két nap csapadékmennyisége egy havi januári átlagot is elérheti, vagy meghaladhatja. Ez általában 26-29 milliméternyi.

10-15 centiméternyi hó esett

Az Útinform kora délutáni összesítés alapján a Dunántúl északi részén változó intenzitással esik a hó. A friss hóréteg vastagsága Vas és Veszprém megyében már elérheti és néhol meg is haladhatja a 10-15 centimétert. A fő- és mellékutakon a csapadékkal leginkább érintett területeken - a folyamatos munkavégzés ellenére - téliesebb viszonyok vannak, így nyugaton, például Vasvár térségében lassabb haladásra kell számítani.

Veszprém megyében a kamionos balesetek és nagyobb torlódások megelőzése miatt a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű tehergépjárművek forgalmát korlátozzák a 83-as főút Városlőd és Pápa, a 8-as főút Veszprém és Bakonygyepes, valamint a 82-es főúton Veszprém közötti szakaszon.

Viharos szél várható

Megyénk nagy részén elállt a havazás, ám mindenütt borult az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken főként a nyugat- és közép-dunántúli régióban nagy mennyiségű (több helyen akár 20 millimétert is meghaladó) csapadék várható. Az esőt várhatóan a déli óráktól a Dunántúlon északnyugat felől havaseső, illetve havazás váltja fel. Délután, kora este akár 10 centimétert meghaladó, jellemzően vizes, tapadó hó valószínű. Bár a hóban lehulló csapadék mennyisége nagy mértékben bizonytalan, legjobb eséllyel az Alpokalján és a Bakonyban várható nagyobb mennyiségű hó. Estétől a Dunántúlon fokozatosan gyengül, majd megszűnik a havazás. Főként délnyugaton esetleg zivatar is előfordul. Péntek estétől a Dunántúlon a megerősödő északnyugati szél szintén viharossá (60 kilométer/óra) fokozódhat. Lehűl a levegő is.

Korlátozták a kamionforgalmat

Az Útinform adatai szerint a havazás miatt Vas és Veszprém megyében számos útszakaszon korlátozták a nehézgépjárművek közlekedését. A 8-as főúton, a 117-es kilométertől a kamionok nem közlekedhetnek Veszprém felé. Az Ajkarendek és Bakonygyepes közötti útszakaszon, Herendnél és Várpalotánál számos, korábban elakadt kamion vesztegel még az esti órákban.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is tájékoztatatta a járművezetőket, hogy az intenzív havazásnak miatt csúszós utakra és lassabb haladásra kell számítani a megyében. A tehergépjárművekkel már délután is nehéz volt az előrejutás az emelkedővel érintett útszakaszokon Vasvár, Sitke, Tömörd térségében.

Azt ajánlották mindenkinek, hogy lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljon útnak. Elindulás előtt célszerű megnövekedett menetidővel kalkulálni és javasolt lapátot, valamint takarót is a gépjármű csomagtartójába tenni! Kérték, hogy a balesetek elkerülése érdekében a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott körültekintéssel közlekedjen mindenki!

Feloldották a korlátozást

Feloldották a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherautókra vonatkozó korlátozást a 8-as, valamint a 82-es főúton. Már csak a 83-as főúton Városlőd és Pápa közötti szakaszán van érvényben korlátozás.

Eső, ónos eső közelít felénk

Pétervári Tibor, az OMSZ helyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy este kilenc órakor két méteres magasságban mínusz három fokot mért. A hóval borított területeken mínusz öt és mínusz hat fokig is süllyedhet éjjel a hőmérséklet. Ha erre éjjel, hajnalban ráesik az eső, akkor azonnal fagyni fog. A mostani modellek szerint közelít felénk egy csapadékzóna, melyből nem hó, hanem eső, ónos eső érkezik. Arra kér mindenkit, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!