Hírek

2017.07.28. 17:20

Hol fognak lakni szeptembertől a Szombathelyre költöző egyetemisták?

SZOMBATHELY - Bőven van kollégiumi hely Szombathelyen, albérlet már kevesebb, és ez utóbbinál megduplázódott az ár az elmúlt néhány évben. Körülnéztünk, hogy hol lak(hat)nak majd a most felvett egyetemisták.

Bakos Ágnes

Kollégiumi szoba, illetve szállás már 11 ezer forinttól elérhető Szombathelyen, de szolgáltatástól függően havi 16-17 ezer forintért is találnak diákszállást a hallgatók.Ehhez képest az albérlet-árak az utóbbi két évben megduplázódtak: 70-80 ezer forint jelenleg egy kétszobás lakás havi bérleti díja Szombathelyen, és ez az alapár.

Gaspari Gábor, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium titkára megmutatta az egyik lakrészt
Fotó: Unger Tamás

A pénztárca vastagsága és személyes igények döntik el, ki milyen szállásról jár majd az órákra - az azonban biztos, hogy minden diáknak jut kollégiumi férőhely, a kiadó lakások pedig a hallgatók nélkül is megtelnek a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben a vasi megyeszékhelyen.

Klasszikus
Az ELTE SEK minden felvett elsőévesnek tud biztosítani kollégiumi elhelyezést, ehhez csak regisztráció és jelentkezés szükséges.
Szitás Tünde, a Pável Ágoston kollégium vezetője sorolta: összesen 633 férőhelyük van. Most, hogy mindenki megtudta, felvették-e, kezdődhet a papírmunka, a szobafoglalás a kollégiumokba. Augusztus 9. a beadási határidő, aztán 15-én már tervezik az első körös értesítést - árulta el Szitás Tünde. Az árak változatosak: - A standard, két-három ágyas diákszobák, közös fürdőszobával 11 ezer 620 forintba kerülnek.

A Magyar utcai felújított épületrészben, valamint az apartman jellegű szállásokon ennél magasabb az ár. Kiemelte a kollégiumvezető, hogy a diákok maguk választhatják ki a szobákat, online van erre lehetőségük. - Ebben az elsősök némi hátrányban vannak, hiszen ez az eljárás a felsőbb éveseknek lezajlott - tette hozzá.

Joó Péter, az egyik ingatlaniroda szakértője Fotó: Unger Tamás

Szakkollégium
- Minden szombathelyi egyetemista előtt nyitva áll, a Győri Hittudományi Egyetem, az ELTE SEK és a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karának szombathelyi hallgatói előtt is - mondta a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégiumról az intézmény titkára, Gaspari Gábor. A mágneskártyás beléptetőrendszerrel felszerelt épületben nyolc apartmanlakás van, konyhával, fürdőszobával, mosógéppel, szobánként wifivel felszerelve. Van akadálymentesített lakás is. Négy- és nyolcágyas lakóterekkel összesen 45 fős a szakkollégium.

- Ez egy szellemi műhely. Egy félévben hatvan és kilencven közötti programunk van, amelyek tanulmányi, közösségi, lelki programok - magyarázta Gaspari Gábor, hogy mitől más ez az intézmény. Itt sem titkolták az árat: 16 ezer forintot kérnek havonta a felvett hallgatóktól. Kétlépcsős felvételi eljárásban választják ki a szakkollégium diákjait. Augusztus 15-éig várják az írásbeli kérelmeket, aztán 22-én szóbeli felvételit tartanak. - Ott a bizottság elnöke dr. Székely János megyés püspök lesz - mondta el a kollégium titkára.

Gaspari Gábor, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium titkára mutatta be az intézményt Fotó: Unger Tamás

Döntés
Szitás Tünde kollégiumvezető fogalmazott úgy, hogy van, aki akkor sem költözne kollégiumba, ha ingyen lenne, más pedig nem hagyná ki az egyetemi éveket meghatározó "koleszos" közösséget.

Albérlet
- Alapvetően azt lehet mondani, hogy nagy a kereslet és kicsi a kínálat. Ennek az is az oka, hogy nem csak a főiskolások keresnek, sokan jönnek a nyugati országrészbe dolgozni - mondta el a szombathelyi albérleti piacról Joó Péter, az egyik ingatlaniroda szakértője. Építőipari munkások próbálnak elsősorban szállást találni. "Ingatlanügy" van a háttérben: a családok lakásépítését ösztönző kormányzati támogatások, kedvezmények generáltak építkezéseket, ahhoz munkaerőre van szükség, azt pedig a keleti országrészből, sőt a határon túlról is toboroztak: nekik kell szállás. Aztán a felsőoktatási kollégiumok, szállások betelte után ehhez a keresleti oldalhoz adódnak az egyetemisták. A nagy kereslet lecsapódik az árakban is:

- Amíg másfél-két évvel ezelőtt 40 ezer forintért is lehetett kiadó lakást találni, most a duplájáért, 70-80 ezer forint alatt például kétszobás lakást nem lehet találni Szombathelyen - tért ki a konkrét árakra a szakértő. Azt is hozzátette, hogy értelemszerűen a lakások eladási árai is emelkedtek. - Egy téglaépítésű, lakótelepi, kétszobás lakást négy évvel ezelőtt körülbelül 7 millió forintért vásároltak meg, nagyon sok felújítás nem történt, most 12,5 millió forintért adták el - illusztrálta konkrét példával a szombathelyi áremelkedést.
Az is lehet, hogy az egyetemisták szülei úgy gondolják, hogy inkább vásárolnak lakást, mint fizessenek albérletet - ez kiderül a következő hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!