Hírek

2008.08.29. 02:28

Hőlégballonok világversenye

Hofkirchen (van) - Hőlégballon világbajnokságot rendeznek szeptember 13-a és 21-e között a Szombathelytől körülbelül nyolcvan kilométerre fekvő osztrák településen.

Varga Nóra

A hőlégballon egy speciális léggömb, amelynél a töltőgáz a meleg levegő. A hőléggömböt felemelni a ballasztsúlyok kidobásával vagy a töltőgáz melegítésével, süllyeszteni a melegítés kikapcsolásával lehet. A melegítéshez ma már gázpalackokat visznek a magasba. A vízszintes irányú mozgást a léggömb felemelésével és leengedésével lehet koordinálni, ugyanis a szél különböző magasságokban más-más irányból fúj.

Számos előírást kell ahhoz betartani, hogy a hőlégballon a magasba emelkedhessen. A szinte teljes szélcsend elengedhetetlen, ha ötven kilométeres körzetben valahol vihart észlelnek, akkor sem engedélyezik a felszállást a versenybírák. A pilóták általában 150 kilogramm gázt visznek magukkal a magasba, ami körülbelül háromórányi repüléshez elegendő. Minél nagyobb a ballon, az égi jármű annál nehezebben kormányozható. A lufi formája pedig a mozgékonyságért felelős. A hőlégballonok a verseny során nem repülhetnek a felhők közé, de 2300 méternél magasabbra ritkán emelkednek. A világbajnokságon lesz egyéni és csapatszám is. Harmincnégy nemzet sportolói mérettetik meg magukat a világbajnokságon. Három magyar versenyzőt - Németh Zoltánt, Végh Sándort és Török Sándort - buzdíthatnak a magyar szurkolók. A pilóták különböző kategóriákban indulnak, például egy előre megadott célponthoz a leggyorsabban kell eljutniuk. A versenyszámok között célba dobás is szerepel, de olyan feladatot is kapnak, hogy meghatározott idő alatt a legnagyobb vagy a legkisebb távolságot kell megtenniük. A világbajnokságot számos szórakoztató és kulturális program kíséri. Szeptember 20-án, szombaton este lesz a hőlégballonok éjszakája, amikor száz kivilágított gömb emelkedik a magasba. A zárónapon, vasárnap magyar napot tartanak, amelyen magyar fellépők mutatkoznak be az osztrák közönség előtt. Ekkor a hofkircheni világbajnokság szervezői át- adják a stafétabotot a magyaroknak, ugyanis két év múlva, 2010-ben Debrecenben szervezik meg a hőlégballonosok legnagyobb nemzetközi megmérettetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!