Hírek

2015.02.18. 14:47

Horgász a pácban, ha nem tartja be ezt az új előírást!

Szombathely – Már csak két hétig lehet leadni az állami fogási naplókat – hívja fel a figyelmet a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, amely arról is tájékoztatja a horgásztársakat, hogy a Csónakázótó mellett csak a le nem zárt területeken lehet problémamentesen horgászni.

Merklin Tímea

– A tavalyi esztendőben engedélyt váltott horgászok az állami fogási naplóikat legkésőbb 2015. február 28-ig adhatják le az egyesületükben. Aki az állami fogási naplót nem adja le a kéthetes határidőn belül, annak a feledékenység további kétezer forintjába kerül az új engedély megváltásánál – tájékoztatott a horgászszövetség elnöke, Puskás Norbert.

Vagyis a fogási napló híján azon horgászoknak, akiknek nem jár a díjmentesség, a mindenkori díj kétszeresét, azaz 4000 forintot kell majd fizetniük az új állami jegyért. A díjmentességben részesülő személyek (gyermekek, 70 év felettiek) esetén az új állami horgászjegy 2000 forintba kerülhet. A horgászegyesületek a fogási naplók leadását egy állami online nyilvántartásban folyamosan rögzítik, illetve egyesületváltáskor igazolást állítanak ki – a horgász kérésére – a napló leadásáról, ha nem a leadás helyszínén váltják meg az új naplót.

A szövetség arról is hírt ad a horgászoknak, hogy hétfőn megkezdődtek a Szombathelyi Csónakázótó és horgásztó környezetrendezési munkálatai. A szombathelyi önkormányzat által elnyert „Új Városliget építése Szombathelyen" című projekt első üteme indult el: lezárták a Szombathelyi Horgász-tavat a horgászállások kialakítása és a parkosítási munkálatok miatt. Addig a Csónakázótó le nem zárt területein lehet problémamentesen horgászni. E munkák befejezése után a horgásztavon várhatóan azonnal lehet majd horgászni, akkor is, amikor a Csónakázótó partján még folynak a munkálatok.

Puskás Norbert elnök hangsúlyozza: a 2015. évre érvényes Vas Megyei Horgászrend értelmében a városfejlesztési munkálatok miatt lezárt munkaterületeken horgászni szigorúan tilos és balesetveszélyes. A munkaterületeket a kivitelezők egyértelműen, szalaggal kijelölték.

A horgásztó munkálatainak tervezett befejezése március 13., a szombathelyi Csónakázótó környékén és szigetén történő munkálatok várható befejezése május 15. E határidők az időjárási körülményektől függően változhatnak.

További hír a horgászoknak, hogy az Elektromosok Sporthorgász Egyesület HorgászSuli címmel előadássorozatot indít a fiataloknak, ahol a horgászvizeken alkalmazható horgászmódszerekről lehet hallani. Beszélnek arról, hogyan ismerjük fel a halainkat, hogyan tanuljuk meg jellegzetességeiket, és persze élményeket is megoszthatnak a résztvevők. Kezdő és profi fiatalokat is vár az egyesület. Az a cél, hogy sokan, csoportosan horgászhassanak a vasi vizek partjain. Az előadásokon való részvétel ingyenes.

Az első előadás február 21-én lesz (9 órától 11.30-ig), téma: a spiccbotos horgászat megismerése, kötéstípusok bemutatása.

Február 28-án a matchbotos horgászatot és a szerelékkészítést mutatják be, március 7-én a rablóhalas technikákat és a pergető szerelés készítését.

Március 14-én szerelék készítést tanítanak és a rakós botos horgászatot ismertetik, március 21-én megtudhatják a fiatalok, hogy kell harcsázni, legyezni és bevezetik őket az egyéb horgászmódszerekbe is. Helyszín az Elektromosok SHE székhelye: Szombathely, Király u. 13.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!