Hírek

2017.07.18. 18:05

Hova tovább szeptembertől? - Egy hét múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok

SZOMBATHELY Nem elég, hogy életük eddigi legnehezebb megmérettetésén vannak túl a végzős diákok, most azért izgulhatnak, hogy felveszik-e őket a hőn áhított felsőoktatási intézménybe.

Horváth Flóra

A pályaválasztás mindig kényes téma mind a szülők, mind pedig a diákok körében. Manapság egy 16 éves gyermek már el tudja dönteni - vagy már eldöntötte -, hova szeretne menni, mi érdekli valójában. Aztán az utolsó pillanatban általában meggondolja magát. De mi lehet ennek az oka? A mostani generáció teljesen másra vágyik: a közösségi média és az internet használatába bele-született nemzedék a kortárs véleményvezérek (Youtube-sztárok, bloggerek) hatására dönt, akik akár egyetlen mondatukkal is képesek érzelmileg befolyásolni nézőik, követőik véleményét. Már csak elszórtan találni olyan családot, ahol a gyerek a szülői példát követve választ szakmát, hivatást.

Nagy kihívást jelent az egyetemeknek, hogy meg tudják szólítani az iskolákból kilépő újabb és újabb generációkat, ugyanis folyamatosan változó célcsoportokért kell küzdeniük.

ELVÁRÁSOK

Az ELTE Alkalmazott Pszichológia tanszékének munkatársai konkrét kutatásokkal támasztják alá, hogyan lehet hatékonyabban elérni a diákság és a fiatal felnőttek csoportját. Rohamosan változik a korcsoportok közötti elvárás, az élethez és a karrierhez való hozzáállás. A számítógépes világban felnövő, Facebook-generációs tinédzser rugalmas munkaidőt, jó fizetést szeretne, lehetőleg minél szebb környezetben. Ugyanakkor nem kedveli a monotonitást. Ezeknek a kritériumoknak megfelelni pedig nem egyszerű feladat. A munkaadóknak ugyanolyan nehéz dolguk van a fokozódó elvárások miatt.

SLÁGERSZAKOK

Az első helyen jelölt célszakok alapján az idei favorit a gazdálkodás és menedzsment.  Ez a szak már évek óta nagy népszerűségnek örvend, nem ez az első eset, hogy ekkora az érdeklődés. Erre több mint nyolcezren ikszeltek, a jelentkezők majdnem fele az első helyen. A dobogó második fokát a mérnökinformatikus képzés foglalja el, míg a harmadik hely az óvodapedagógus szaké. A felmérések alapján elmondhatjuk, hogy a top tízes listán ezeken kívül szociális, informatikai, turizmus-vendéglátó és üzleti képzések állnak.

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 12/B osztályában harmincegyen érettségiztek. Közülük huszonkilenc tanulónak áll szándékában továbbtanulni. Ketten nem szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel, ők OKJ-s képzésben gondolkoznak.

- A diákjaim nagyon jó tanulmányi átlagot produkáltak végig a négy év alatt, ennek köszönhetően rengeteg sikeres érettségi született - mondja Nagy Tamás, a végzősök osztályfőnöke. A kanizsaisok jelentős része is a toplistás szakok valamelyikéből választott: akad köztük olyan, aki mérnökinformatikus szeretne lenni, de pedagógusnak és műszaki menedzsernek is sokan jelentkeztek. A toplista tehát nem hazudik.

Kudler Szilvia, a most végzett kanizsaisok egyike a tanári pálya mellett tette le a voksát. Az ELTE SEK tanító szakára adta be a jelentkezését. Nála már korán kialakult, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni. Mindemellett édesanyja példáját követte, ugyanis ő is tanítóként keresi a kenyerét. Szilvia elmondta, hogy az osztálytársai több intézményt is megjelöltek, ám közülük sokan az utolsó pillanatban gondolták meg magukat. Ez főként az érettségijük eredménye miatt történt így. Egyesek a szüleik kérésére változtattak, míg másoknak nem adatott meg ez a lehetőség. Ők kénytelenek évet halasztani a pontok hiánya miatt.

Július 26-án mindenki megtudhatja, teljesül-e a kívánsága: aznap hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat, és akkor derül ki, hogy kit hova vettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!