Hírek

2014.12.26. 11:59

Hóval, faggyal búcsúzik az év

Szombathely - Az igazi tél, hóval, kemény faggyal, széllel búcsúzik 2014-es év. Ez lesz az első igazi támadása télnek.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy egy hidegfront vonul át, mely mögött több fokkal hidegebb levegő érkezik, ennek a hatására nem hullik sok csapadék. Ám időközben egy mediterrán ciklon fejlődik ki az Appenini-félsziget és az Adria északi része fölött. Közben Skandinávia felől újabb hideg légtömeg indul el Közép-Európa felé, a nedves, enyhébb és hideg, szárazabb levegő a térségünkben keveredik.

- Akinek barométere van, az holnap láthatja, hogy milyen gyorsan és sokat csökken majd a légnyomás értéke- folytatta az észlelő. - A ciklon áthelyeződése során elér bennünket a csapadékzónája, és a hátoldalán bezúdítja a hideg levegőt is az Alpok vidékére, a Nyugat-Dunántúlra is. Az egyedüli bizonytalanság, ahogy az minden mediterrán ciklon esetében elmondható, a csapadék mennyisége. A halmazállapota nálunk szilárd lesz, viszont a mostani péntek délelőtti mennyiségi eloszlás szerint a Dunántúl nyugati felén és Délnyugat-Dunántúlon várható több csapadék. A hó porhó formában érkezik szombaton éjszakától. Vasárnap napközben a mérsékelt keleties szél északira fordul és egyre erősödik, viharos lökések is várhatóak, így hordani fogja a havat. A szél egy másik velejárója, hogy az amúgy is egyre hidegebb levegőt még hidegebbnek fogjuk érezni, különösképpen mivel ez a nagy változás egy megelőzően enyhébb időjárás után gyorsan következik be. Kettős, majd erős hidegfronti hatással.

Az észlelő hozzátette: az út és látási viszonyok is jelentősen romlanak ilyen helyzetben. Az állóvizek napok alatt jégborítást kapnak, hiszen napközben is mínusz öt fok közeli értékekkel lehet számolni, éjszaka mínusz tíz fok körül lesz. A szélvédettebb éjszakákon és helyeken a hóesést követően akár még jóval hidegebbre is készülhetünk. A szeles, fagyos időben egyébként a számított hőérzet mínusz harminc fok körülinek adódik.

Az állomásvezető felhívta a figyelmet arra, hogy mind az előrejelzéseket, mind az útinfókat nem árt majd figyelni, hiszen kevesebb hó esetén is lehetnek hóbuckás szakaszok, a nyílt területekről lefújja a szél a porhavat, másutt összerakja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!