Hírek

2013.04.10. 15:18

A fehér gólya száz éve

A fél életét a fészkén tölti, időnként hátrafelé hajtott nyakkal kelepel. Magyarország szerencsés helyzetben van, itt él az egyik legnagyobb európai fehér gólya állomány. Már visszatértek Afrikából. Hogyan alakult a védett madár múltja, milyen lesz a jövője?

Némethy Mária

- A fehér gólya a magyar nép egyik kedves madara. Ma magas helyre rakott fészkeken látjuk, pedig eredetileg erdőben, sziklákon költött, gólyatelepeken élt. A múlt században itt Magyarországon is volt még erdőben lakó gólya  - hallom bevezetőként ezt az érdekességet dr. Németh Csabától, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetőjétől.

Találhatunk gólyafészkeket háztetőkön, tornyokon, kéményeken, póznákon, falakon, sőt külön erre a célra készített fészekalapokon is, amelyeket az ember helyezett ki kéményekre, villanypóznákra.

- Ma már a madarak 80 százaléka villanyoszlopokra rakja fészkét, mert nagy fészek az, s mostanra eltűntek a nagy kemencés kémények - magyarázza dr. Németh Csaba.

Fotó: Benkő Sándor

A természetvédelmi szakembert arról kérdezem: van-e magyarázat arra, hogy miért költözött a fehér gólya az ember közelébe?

- Feltételezés szerint azért, mert ott védettséget érez. Kevés ellensége van, de a ragadozómadarak a fiókáit zsákmánynak tekintik, azok viszont az ember lakta területeken nem élnek.

Meghökkentő tény: védett gázlómadarunk 100 éve még Európa minden megfelelő adottságú területén költött. Mára azonban kipusztult a Brit-szigetekről, a kihalás szélére került a Skandináv-félszigeten, valamint a fejlett infrastruktúrájú nyugat-európai államokban. Az európai állomány zöme jelenleg csupán a Pireneusi-félszigeten, valamint Közép- és Kelet-Európában él, számát 180-220 ezer párra becsülik. Európán kívül csak Északnyugat-Afrikában, Kis-Ázsiában és Észak-Mezopotámiában fészkel.

Mi az oka, hogy szinte kipusztult Nyugat-Európában?

- Zsugorodott a táplálkozóterülete, megszűntek rétek, vizenyős élőhelyek. Ez egyébként már nálunk is tapasztalható, itt is a megművelt területek hódítanak. A vegyszeres növényvédelem és a magasfeszültségű áramvezeték is tömegével pusztítja a gólyákat. Országszerte az utak mentén azért látunk sétálgató fehér gólyákat, mert az ember által érintetlen út menti árkokban még találnak pockot, kisemlősöket, kétéltűeket maguknak. Ezért sérül meg, pusztul el sok gólya. Kamionok, teherautók szele sodorja el, öli meg az út mentén sétálgató madarakat. Itt Vas megyében különösen a 86-os és a 8-as út mentén.

A fehér gólyák évről évre régi fészkükre térnek vissza. A fiatalok mindig megpróbálnak kikelésük helyéhez minél közelebb fészkelni. Akadhat olyan hely is hazánkban, ahol akár több száz éve folyamatosan fészkel fehér gólya!

- Sajnos már nem élhetnek olyan zavartalanul nálunk, mint a korábbi évszázadokban - hallom dr. Németh Csabától. -  Ahogy az ember elszakadt a természettől, egyre kevésbé látja szívesen házán a gólyát. Különösen a fiókák megjelenésekor kérik sokan tőlünk, hogy helyezzük át a fészküket, mert az ürüléküket nem tudják elviselni. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ez nem túl sikeres. Az átköltöztetett madarak a következő évben még visszajönnek az új fészekre, de a következő évben már nem. Próbálunk rávenni mindenkit, ne költöztettesse el a madarakat, van más megoldás is. Például ernyőket tudunk felrakni a gólyafészek alá.

Hány gólya van ma Vas megyében? Dr. Németh Csaba szerint mintegy 300 fészek és 200-250 gólyapár él Vasban. Csökkenő tendenciát mutat a számuk. Nemcsak a már említett veszélyforrások miatt, hanem vándorlásuk hosszú útja alatt is sok veszélynek vannak kitéve.

Európában márciustól késő-augusztusig láthatunk fehér gólyát. A telet Közép-Afrikában töltik. Az Európába visszatérő fehér gólyák száma nagyon lecsökkent, aminek oka valószínűleg a klíma megváltozása. A Szaharától délre telelő madaraknak étlen-szomjan kell átrepülniük azt a mintegy 5000 kilométeres távot, amely a Földközi-tenger partjaitól a Száhel övezetig terjed. Tanulmányok kimutatták: erős összefüggés van a telelőterület adott évi állapota és a telelésről visszatérő madarak száma, tehát az éves túlélési ráta között. Kedvezőtlen száraz év után kevesebb madár tér vissza Afrikából. Ha a száraz területek kiterjedése folyamatosan növekszik, akkor a telelőterületeken és a vonulás pihenőhelyein nem lesz megfelelő mennyiségű táplálék. Ez akár az állomány összeomlásához vezethet.

Minderre gondoljunk, ha fehér gólyát látunk fent a magasban, vagy az út mentén.

 

Számuk folyamatosan csökken

A fehér gólya európai állománya megközelítőleg 100 000 párra tehető. Az állomány nagysága az elmúlt fél évszázadban folyamatosan csökkent, elsősorban a vizes élőhelyek lecsapolása, táplálkozóterületeinek elvesztése, a szennyezés, és a mezőgazdasági vegyszerek hatása miatt. Hazánk II. világháború előtti, mintegy 15-16 ezer fészkelőpáros gólyaállománya a háború végén a felére esett vissza. Azóta 4800-5600 között ingadozik a fészket foglaló párok száma. Kivétel volt az 1997. év, amikor a tavaszi vonulás kedvezőtlen időjárása miatt 4000 párnál is kevesebb fészkelt hazánkban. A  Magyar Madártani Egyesület (MME)  több száz önkéntes bevonásával szervez  gólyafelméréseket. Lehet csatlakozni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!