Hírek

2013.07.06. 17:30

Horvát kulturális napot tartottak a Fő téren

Már az V. Horvát napot tartották Szombathely Fő terén szombaton, délután kulturális programmal, este táncházzal.

Merklin Tímea

Kora délután a Zárdatemplomban tartott horvát nyelvű szentmise után vonultak át a résztvevők – viseletben – a Fő téren felállított hatalmas sátorba, ahol a kulturális nap programjai zajlottak éjfélig.

- Közel 500 éve élnek a horvátok Magyarországon. A török hódítások elől menekültek és telepedtek le a magyar-osztrák határ mindkét oldalán – emelte ki köszöntőjében Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke. – Fontos, hogy növekszik a horvát ajkú lakosság száma, és a város főtere gyülekező hellyé vált. A horvátokra mindig jellemző volt az összetartás, a tradíciók megőrzése, az anyaországgal való kapcsolat tartása.

Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Kisebbségi önkormányzat elnöke arra bíztatott, hogy a magyarok ismerjék meg a horvát kultúrát. Horvátország az EU tagja lett, szabadabb a mozgás, könnyebben el lehet jutni a tengerhez, örülnek a horvátok a magyaroknak.

- Önök egy büszke ága egy büszke nemzetnek. Ha végignézünk a történelmen, nem volt egyszerű, de sikerült megmaradni, mint nép, mint nemzet, és ezt a nyelv, a kultúra, a vallás megőrzése által lehetett elérni – mondta a rendezvényen a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Gordan Grlic Radman. – 23 éve sikerült kivívni a függetlenséget, és ma a független Horvátországot ünnepeljük. A függetlenség után a NATO-tagság és az EU-tagság volt a célunk. A horvát nyelv az EU 24. hivatalos nyelve lett. Sokat segített ezen az úton Magyarország, amely mindig támogatta a külügyi törekvéseinket.

Horvátul köszönt a közönségnek dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki gratulált a horvátoknak az EU-tagsághoz, majd ő is azt hangsúlyozta, hogy elértük, ami korábbi száz évek alatt természetes volt: szabadon mehetünk a tengerhez, anélkül, hogy bármilyen passzust fel kellene mutatni.

- A horvátok mindig is értékes emberei voltak Magyarországnak, a két nép közt a barátság, az egyértelmű összetartozás látszik – mondta, majd felidézte: 1977-ben volt itt az első horvát bál, amely az identitás első összefogott megnyilvánulása volt a legújabb korban. 1990 végén Szombathelyen alakult meg az Országos Horvát Szövetség, amelynek prof. Dr. Gadányi Károly is alapítója volt. A polgármester a katolikus egyház szerepét is hangsúlyozta visszatekintésében, minthogy az értékek, a kultúra, a horvát identitás megtartásában jelentős szerepet játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!