Hírek

2013.03.08. 15:58

Nemcsak a gázóra pörög: tömegek szegényedhetnek el egy rendelet miatt

Szombathely - Nem igazán ment még át a köztudatba, hogy az új gáztörvény végrehajtására megjelent egy olyan rendelet, amely alapjaiban írhatja felül lakások tíz, vagy százezreinek eddigi státuszát. Már ami a gázhasználatot illeti.

Kozma Gábor

Ezúttal nem a gázóra, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 192012. számú rendelete okozhat  pörgést. És e  pörgés a kiadási oldalon  nem ezrekben, hanem milliókban mérhető. Azon lakásokat, amelyeket 1981 előtt szereltek fel gázkészülékekkel, ez év december 31-ig; az ezután készültek pedig jövő év végéig kötelesek átállítani a rendeletben meghatározott szabványra. A forgatókönyv:  az interneten,  a szaknévsorban felsorolt mérnökök  közül kiválasztottak  jogosultak a felülvizsgálatra. Ez utóbbi  15-20 perces munka, költsége  10-15 ezer forint. Ezt senki sem úszhatja meg.  A felülvizsgáló, némi túlzással, mindent vihet: gázügyileg ő dönt a lakás, vagy építmény további helyzetről, és erről írásos anyagot ad a  tulajdonosnak, a  lakóépületek közös képviselőjének.

Második lépcsőben a szakképesített szerelők az alábbi munkákat végezhetik el: kicserélik a nem  szabványos (jogszabály írja le) gázberendezéseket. Peches esetben ez akár több százezres plusz költség is lehet. Kicserélik a kötéseket, a tömblakások, társasházak esetén vizsgálják a pincében, az alagsorban lévő felszálló vezetékeket, elzáró csapot helyeznek el. A lakások gázórájánál a bekötéseket újra szerelik  nem szabványos helyzetben és golyós főelzárót helyeznek el. A munkák idején elzárják az adott  lakóépület gázfőcsapját, kiszellőztetik a rendszert,  nyomáspróbákat végeznek el. A költség itt  50 ezer forint körüli. A munkákat a fűtési szezon kezdetéig el kell végezni, vagyis  alig maradt már idő.

A Károlyi Antal utca tömbházaiban lakókat akár  duplán sújthatja a most  életbe lépett, új rendelet. Fotó: Benkő Sándor

A harmadik lépcső: az elvégzett munkákat a kéményseprő cégek ellenőrzik, őket pedig a katasztrófavédők. Ahol az előírtakat nem végezték el, ott a fogyasztókat kizárhatják a gázszolgáltatásból. Ehhez jön még, hogy ott, ahol modern műanyagablakokat telepítettek,  de azokon nincs légbeejtő, ott ennek felszerelésére kötelezik a tulajdonost (ablakonként 15 ezres plusz költség). Számításaink  szerint csak Szombathelyen 3 ezer lakásban kell elvégezni a fentieket és akadnak speciálisan hátrányos övezetek,  pontosabban társasházak is.

A szombathelyi Károlyi Antal utcában mostanság sokan idegeskednek. Itt olyan fürdőszobákat építettek, amelyeknek nincs ablakuk és a lakás közepén helyezkednek el.

- Ezek a házak 1970-72-ben épültek, a tulajdonosok többsége mára  kisnyugdíjas - mondja a szintén érintett Horváth Lajos. - A kéményeket még korábban átalakítottuk  több százezer forintért. Vannak légbeejtők, a direkt  szellőztetés is adott, de a rendeletnek ez  kevés. Érdekes, 40 évig jó volt így és gond sem volt. Már volt kint nálunk egy szakember, és azt mondta: nem kapjuk meg az engedélyt, álljunk át másra, mondjuk villanyra. Ezzel az a baj, hogy megfizethetetlen, és a lakások sem bírják el a terhelést. Az összes tömböt  újra kellene vezetékezni, vezérelt éjszakai órákat elhelyezve.  A központi fűtés meg 1 millióba kerülne. Szerintem azok, akik ezt a rendeletet alkották, nem ebben a világban élnek - summázta a lakó.

A változásokat a gyakoribbá vált szénmonoxid mérgezések, illetve a gázszivárgások indították el. A tempó azonban gyors, az emberek  nincsenek felkészülve, rengeteg család szegény, nem tud fizetni. Velük mi lesz? Horváth Lajos szerint elég lenne szénmonoxid,  illetve gázszivárgásmérőket felszereli, erre kötelezni. Ez kifizethető. De ha a rendeletet betűhíven végrehajtják, tömegek szegényedhetnek el, szinte pillanatok alatt. Még egy jól karbantartott társasház sem ússza meg a több százezres költségeket. És azok, akik most is mínuszban vannak? Ha hitelt vesznek fel, a bank jelzálogot jegyezhet be és innentől a történet nagyon ismerős.

Matolcsy-ajándék - így keresztelték át a rendeletet a Károlyi utcában, célozván az aláíró miniszterre, az  NGM korábbi vezetőjére.  Az ajándék meglehetősen drága lesz a legtöbb embernek, hiszen az előírt szabványt csak kevés ház, lakás tudja. Ha azt vesszük, hogy a berendezések (bojler, konvektor) bekötéseit ki kell cserélni, amihez jön a hozzá tartozó, speciálisan gázvezetékre készült, sárga színű golyóscsap, az már 1 készülék esetén is 6-10 ezer forintos költség. És akkor még hol vagyunk a nem szabványos gázberendezések (fali fűtőtest, konvektorok, gáztűzhely) cseréjétől! Csak egy konvektor ára 60-80 ezer forint. Egy lakás akár több százezer forintos költséget  is összeszedhet. A lakó vajon miből fizeti ki?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!