Hírek

2013.01.18. 11:42

Térképre került a bűnözés

Szombathely - Nemrég indult el az ország interaktív bűnügyi térképe. A térképen mindenki megnézheti akár egy évre visszamenőlegesen, hogy a lakókörnyezetében milyen, a közbiztonságérzetet befolyásoló bűncselekmény történt.

Bajdó Bettina

A bűnügyi térképen kétféleképpen láthatók az adatok. Az egyik, úgynevezett ponttérképes verzió, amelyen utca szintű lebontásban nézhetők meg az egyes bűncselekménytípusok. Ezen pontokkal jelölik, hogy az adott utcában hány, a keresési feltételeknek megfelelő bűncselekmény történt. A másik térképen pedig színskála segítségével nézhető meg az adott megye, vagy járás bűnügyi fertőzöttsége.

A felhasználó országos, megyei, járási, települési szinten informálódhat, de akár arra az utcára is rákereshet, amelyben lakik. Azokat a bűncselekménytípusokat és csoportokat lehet megnézni a térképen, amelyek leginkább befolyásolják az emberek biztonságérzetét.

Ezek a közterületen elkövetett bűncselekmények, a személy elleni erőszakos bűncselekmények. Külön kikereshető a lopások, a betöréses lopások, a lakásbetörések száma. A térkép naponta frissül, de a felhasználók 30 nappal későbbi adatokat láthatnak, amelyre fel is hívják a figyelmet a programban. A térképen egyébként nem a befejezett eljárásokat, hanem az elrendelt nyomozásokat lehet figyelemmel kísérni.

Autófeltörésből nem volt sok: 2012-ben Szombathelyen mindössze 18 alkalommal törtek fel járművet, ebből ötöt a Derkovits városrészen. Grafika: Kelemen Attila

Szombathelyen nyomon lehet követni, hogy 2011. december 10-e és 2012. december 10-e milyen esetek történtek. Szombathelyen az elmúlt 30 napban személy elleni erőszakos bűncselekmény hat alkalommal történt. A térképen piros ököl jelzi az elkövetés helyét.

A hatból kettő nem messze egymástól a Március 15. tér környékén történt. Az elmúlt egy év során jóval száz fölött volt az ilyen bűncselekmények száma. Sok erőszakos bűncselekmény volt a Derkovits városrészben és az oladi lakótelepen. Ez utóbbi helyen 12 alkalommal rendeltek el nyomozást a rendőrök. Rablásokból és kifosztásokból jóval kevesebbet regisztráltak a rendőrök, az elmúlt 365 nap alatt 15 ilyen eset kerül fel a térképre.

Volt az állomás környékén is és a Deák Ferenc utcában is, a Petőfi Sándor utca és a Szűrcsapó utca által közrezárt területen kapásból öt ilyen esetet is jelöl a térkép. Ennél jóval több számban fordult elő tavaly garázdaság és rendbontás. Több ilyen eset volt a belvárosban a kollégiumok vonzáskörzetében, a Bem József utca és a Szabó Miklós utca környékén, az oladi városrészen, a vasútállomásnál és a Thököly Imre utca kivezető szakaszánál is.

Lopásokból is rengeteg történt a vasi megyeszékhelyen, megszámlálhatatlanul sok álarc került fel a térképre. A belvárost szinte átszínezik a zöld piktogramok, de sok van belőlük a Derkovits városrészen is. Lakásbetörés is volt jócskán a tavalyi évben, a belváros kedvelt célpont, de törtek fel lakást a Bem, a Szűrcsapó és a Váci utcában is. „Dolgoztak” a betörők a Kisfaludy, a Szent Márton és a Vörösmarty utcában is. Sok volt a betöréses lopás is az elmúlt évben, sőt az elmúlt 30 napban is 10 ilyen esetet regisztráltak a rendőrök. Ebből kettő az Újvilág utca környékén történt, egy pedig nem messze, a Jászai Mari utcában.  Autófeltörésből már jóval kevesebb történt 2012-ben, mindössze 18 alkalommal törtek fel járművet, ebből öt a Derkovits városrészen volt. Az autótolvajok is tevékenykedtek tavaly, 10 alkalommal vittek el járművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!