Hírek

2017.04.08. 09:22

Kivágott vasvári fák, száguldás és új szakácskönyv - Erről írtunk a héten

SZOMBATHELY - Kiemelkedően sok autó jár Vas megye útjain - de föl vagyunk-e készülve az autóáradatra? És vajon miért volt szükség Vasváron a nagyszabású fakivágásra? Az izgalmak után jól jön egy édesség, hát még, ha fogyókúrás: a PLT legújabb szakácskönyvéből. A hét eseményeiből válogatunk.

Vas Népe

SZÁGULDÁS Vas megye áll a harmadik helyen a lakosságszámhoz viszonyított autók számát tekintve.

Unger József közlekedési szakértő a forgalmi engedélyét mutatja Szombathely egyik legforgalmasabb bevezető útján, a Szent Márton úton. Ma már minden harmadik embernek a megyében van ilyen irata, viszont az autó birtoklása mellett vezetni is tudni kell Fotó: Szendi Péter

Éppen két évvel ezelőtt írtunk a Vas megyei autók egyre növekvő számáról. Akkor alig több mint 3,1 millió személyautó rótta a magyar utakat, és ezekből 90 ezer álldogált vasi parkolókban és garázsokban. Most - két évvel később - jó 200 ezerrel több lett az autó az országban, és ebből csaknem 98 ezer gépkocsit a megyében regisztráltak. Vajon mennyire vagyunk erre felkészülve? Unger József közlekedési szakértő szerint semennyire. Leginkább azért nem, mert sajnos még mindig nincsen meg az a fajta közlekedési kultúra hazánkban, mint ami elvárható lenne ennyi idő és ennyi autó után. A vezetési stíluson az látszik, hogy ellenségei és nem partnerei vagyunk egymásnak, ráadásul sok autós nincsen tisztában a szabályokkal sem, pedig csak 2010 óta 44 KRESZ-szabály módosult. A tapasztalat az, hogy megszokásból autózunk, és ha mégis észreveszünk egy szabálymódosítást, az első kérdésünk a miért, ahelyett, hogy elfogadnánk a változást és aszerint közlekednénk. Igaz - tette hozzá a szakértő -, nem megoldás az sem, ha azonnal büntetnek a hatóságok, sokkal fontosabb lenne, hogy megfelelően tájékoztassák a lakosságot.

RÉSZEGSZEMÜVEG És lám: Nem lehet elég korán elkezdeni a biztonságos közlekedésre nevelést: már egy kétéves gyerek is megtanulhat figyelni és óvatosan közlekedni egy műanyag motor "nyergéből", mondta a polgármester a Magyar Autóklub szombathelyi közlekedésbiztonsági bemutatóján, amely a tizenéveseknek szólt (a roadshow-val járják az országot).

Diáktársaival együtt Matóczay László is próbára tette a figyelmét: még egy gokarttal sem könnyű navigálni a részegszemüvegben

Gimnazisták próbálták ki a részegszemüvegben vezetést, a kerékpárral szlalomozást. Hogy élesben nehogy kipróbálják.

VASVÁRI FÁK Muszáj volt megtenni a szakemberek szerint: négyszázat jelöltek meg, de csak 97 kivágására van szükség a Szentkútnál: 140 éves, már korhadt, veszélyes bükkfáktól kell elbúcsúzni.

Beigazolódott a szakemberek gyanúja: a látszatra egészséges bükkfák belül korhadtak, a sétaút mellett életveszélyt jelenthetnek, ezért tisztítják meg a koros fáktól a vasvári Szentkút környékét, mutatta a helyszínen Orbán Lajos, a Vasvári Erdészeti Igazgatóság igazgatója

Az újulat már szépen látszik, és húsvétra ideiglenesen visszakapják a környéket a zarándokok.

ÉDES FOGYÓKÚRA Mindeközben új színnel gazdagodott a Pannon Lapok Társasága szakácskönyveinek palettája. Megjelent és már kapható a legújabb kötet, a Fogyókúrás ételek könyve.

Tizenhárom olvasónk tudta elfogadni meghívásunkat a szerkesztőségi kötetlen beszélgetésre. Megjelent a PLT új szakácskönyve, méghozzá fogyókúrás receptekkel

A Vas Népe szerkesztőségében vehették át tiszteletpéldányaikat azok a szerzők, akik beküldött receptjeikkel hozzájárultak az új kötet megjelenéséhez. Fogyókúrás édességek is vannak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!