Hírek

2015.12.01. 15:58

Húsz komoly baleset öt nap alatt: mi történik vajon Vas megyében?

Utánajártunk mi lehet az oka a megyében elszaporodó baleseteknek. Az időjárás vagy a karácsonyi láz? Más is lehet a háttérben?

Budai Dávid

Az utóbbi, alig egy hétben kiugróan sok baleset történt a megyében, olyannyira, hogy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is fokozott óvatosságra intette hétfőn az autóvezetőket. A megyei balesethullám múlt héten, csütörtökön kezdődött. Ekkor hirtelen fékezés miatt ütközött egymásnak három autó Szombathelyen este fél hét körül, a Szent Márton utcában. Ekkor még senki nem gondolta, hogy nem egészen egy hét alatt húsz baleset fog történni. Másnap, a Vas Megyei Rendőr-­főkapitányság tájékoztatása szerint két könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt és további kilenc, személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó közlekedési balesetnél volt rendőri intézkedés.

Alig került ki a jelentés a rendőrség honlapjára, máris rommá tört egy Fiat Vép közelében, ennél a balesetnél a sofőrnek hatalmas szerencséje volt. A Fiat megcsúszott, majd a mély vízelvezető árokba csapódott, ahol felborult. Még ezen a napon délután, ismét baleset történt, ezúttal Kőszeg és Horvátzsidány között. Egy Audi előzött egy másik autót, de megcsúszott egy kanyarban és a szántóföldre sodródva több bukfenc után a tetejére borulva állt meg. Az autóban hárman utaztak, mindhárman megsérültek.

Pénteken aztán megtörtént a tragédia, egy férfit gázoltak halálra. A feltehetően már hosszú ideje az út közepén sötét ruhában sétáló idős férfit egy szemből jövő autós próbálta jobb belátásra bírni, hogy nem kellene ezt tennie a sötétben, mert nagyon veszélyes. Mivel nem sikerült meggyőznie a férfit, hogy menjen le az útról, ezért az autós hívta a 112­es segélyhívót, hogy segítséget kérjen. A férfi éppen a segélyhívóval beszélt, mikor Tokorcs irányából egy Dodge Caliber érkezett, amelynek sofőrjét elvakították a szemből érkező autók és elgázolta a továbbra is az út közepén sétáló férfit. Úgy tudjuk, hogy a férfi a Markusovszky kórházból önszántából, engedély nélkül jött el.

A szombat nyugodtan telt, aztán vasárnap hajnalban folytatódtak a balesetek. Szombathelyen két autó összeütközött, majd baleset történt Szombathely és Ják között. Egy autó sofőrje a csúszós úton elvesztette az uralmát egy kanyarban a jármű felett, a padkára hajtott, majd a menetirány szerinti bal oldali árokba, ahol felborult. A sofőr könnyebben megsérült a balesetben. Aztán vasárnap este ismét Szombathelyen, a Vörösmarty utcában történt egy baleset, ezúttal egy Volvo hajtott be a stop táblát figyelmen kívül hagyva a Semmelweis utcából a Vörösmarty utcai kereszteződésbe, ahol egy éppen érkező Opellel ütközött.

Másnap, hétfőn Egyházasrádóc és Körmend között tért le a 86-os útról egy kisteherautó, majd az út menti árokban felborult. A sofőrt a tűzoltók szabadították ki.

A balesetet követően pár órával, már a katasztrófavédelem is fokozott óvatosságra intett honlapján. Felhívásukban arra kérik a közlekedőket, hogy készítsék fel járműveiket a téli időszakra, a csúszós, nedves útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel és fokozott körültekintéssel vezessenek. Úgy látszik azonban a tanácsot nem mindenki szívlelte meg.

Kedden reggel egy Toyota Corolla mezőgazdasági területre sodródva felborult, majd egy autó lökött fel egy motorost Szombathelyen, aki elesett és megsérült.

Molnár László közlekedésbiztonsági szakértő elmondta, a balesetek megszaporodásához feltehetően több ok vezetett. A statisztikák szerint a november végi, december eleji időszakban amúgy is több baleset történik, mint egyébként. Egyrészt, az emberek feszültebbek az ünnepi készülődés miatt, másrészt a korai sötétedést és a szürkületet még nem szokták meg a közlekedés résztvevői. A korai sötétedésre a kerékpárosok és a gyalogosok sincsenek minden esetben felkészülve, ez is oka lehet a baleseti szám megnövekedésének. A szokatlanul enyhe időjárás nem kedvez a frontra érzékenyeknek, ezért ezek a sofőrök figyelmetlenebbek, reakcióidejük nő.

Molnár László hangsúlyozta, azzal együtt, hogy komolyabb fagyok egyelőre nincsenek, hajnalban már bőven hét fok alatt van az útburkolat hőmérséklete, márpedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, ilyenkor egy nyári gumiabroncs nem nyújt megfelelő tapadást. Nálunk, sajnos nem kötelező a téli gumi felszerelése, így sokan nem is használják, mások pedig még csak most gondolnak arra, hogy le kellene cserélni a nyári gumikat.

A közlekedésbiztonsági szakértő elmondta, sajnos Magyarország baleseti statisztikái az elmúlt időszakban romlottak. Egyre több az ittas vezető és saját tapasztalata, hogy nagyon sok a gyorshajtó is. Sok fiatal, a lámpás kereszteződéseknél gyorsulási versenyt játszik, veszélyeztetve ezzel a közlekedés résztvevőit. Utánanéztünk, Vas megyében tavaly összesen 513 baleset történt, az idei első három negyedévben pedig 356, ez ugyan tízzel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, de míg tavaly összesen 13-an, addig idén az első három negyedévben 15-en vesztették életüket a megye útjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!