Hírek

2017.02.10. 19:40

Húszéves csúcson a női foglalkoztatás

Szombathely - A családok, a nők és a fogyatékkal élők helyzetének javítására hároméves programot indított egy civil szervezet.

Turbók Attila

- Húszéves csúcson van hazánkban a nők foglalkoztatása, és ebben Vas megye is a legjobbak között szerepel - hangzott el egy minapi, szombathelyi rendezvényen. E statisztikát a vaskeresztesi MAM munkatársa is alátámasztotta: a cégnél nagy arányban foglalkoztatják a nőket, alkalmazásuk körülményeit a vállalat folyamatosan javítja. Utóbbira nagy szükség van, Magyarországon ugyanis a női munkaerő aránya némileg elmarad az európai uniós átlagtól, ezen a téren Magyarország csak a képzeletbeli dobogó harmadik helyén tartózkodik (a részmunkaidős foglalkoztatás terén rosszabb a helyzet).

A családok és többek között a fogyatékkal élők támogatására, a generációs párbeszéd elősegítésére és a nők helyzetének javítására indított hároméves programot a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület. A Vasi Családi Védőháló nevű projekt nyitórendezvényén a magyarországi demográfiai helyzetről, a cégek társadalmi felelősségvállalásáról is tartottak előadásokat.

A Vasi Családi Védőháló céljairól beszéltek egy megyeházi rendezvényen. Húszéves csúcson a női foglalkoztatás.A megyeháza nagytermében tartották a Vasi Családi Védőháló bemutatkozó rendezvényét. Farkas Gabriella szakmai vezető hangsúlyozta: a hároméves program célcsoportja maga a család, de nagy figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre is.

Dunai Mónika, dr. Takátsné dr. Tenki Mária, dr. Hende Csaba, Farkas Csaba és Farkas Gabriella a védőhálós rendezvényen
Fotó: Unger Tamás

- Szükséges erősíteni az összetartozást, a generációk egymás iránti megértését, egyebek között ezekhez nyújt segítséget a most induló program, melyet pályázati forrásokból valósít meg a Szülőföld Kulturális Sport és Örökségvédelmi Egyesület - mondta Farkas Gabriella. A rendezvényen felszólalt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, a parlament női méltóságért albizottságának elnöke. - A hazai törvényalkotás és intézményrendszer semmiképpen nem elegendő arra, hogy a családokra, a nők helyzetére minden részletében odafigyeljünk, ehhez feltétlenül szükségesek a civil szervezetek - hangoztatta az albizottság elnöke.Kifejezetten Vas megyei adatokkal érkezett a megyeházára Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

- A női foglalkoztatás hazánkban húszéves csúcson van - mondta. Ehhez kapcsolódott Pungor László, a MAM munkatársának előadása is. Mint rámutatott, a vaskeresztesi cégnél látszik igazán a női munkahelyek számának növekedése. Az 504 embert foglalkoztató cégnél 84 százalék a nők aránya, de például a termelésben még ennél is magasabb számban - 346-ból 336 - képviselteti magát a gyengébbik nem.A rendezvény zárszavában dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kijelentette: a megye az utóbbi években komoly gazdasági fejlődést mutatott fel. - Gazdaságilag már gyarapodunk, most egy kicsit létszámban is kellene - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!