Hírek

2017.07.19. 16:25

Húszon túl, harmincon innen - Másként nevel gyereket az Y-generáció, mint az előzők?

KÖRKÉP Kitolódott a párválasztás, a gyermekvállalás időpontja. Fehér hollónak számít, aki huszonévesen vág bele a családalapításba.

Tóth Kata

Manapság, amikor egyre jobban kitolódik a házasságkötések és a gyermekvállalás időpontja, és a harmincas, negyvenes egyedülállók útkereséséről szólnak a hírek, szokatlannak számít, ha olyan fiatalokról hallunk, akik huszonévesen vágnak bele a családalapításba. Az iskolapadból, az egyetemekről kikerültek többsége minden energiájával a karrierjét építi, legalább tíz éven keresztül - divatos szóval - egzisztenciát teremt. És ha már az életének ezt a fejezetét letudta, élvezni is akarja, amit elért. Sokaknál ez újabb indok arra, hogy várjon az elköteleződéssel. Formabontó tehát a korai házasság, a gyerekvállalás: az Y- vagy ezredfordulós generációnak (azokat nevezzük így, akik a '80-as évek elejétől a '90-es évek végéig tartó időszakban születtek) csak kis százaléka mondhatja magát apának és anyának. Akik igen, azokról jellemzően az a kép él, hogy másként élnek, gondolkodnak, tanulnak, viselkednek és nevelik kisgyermekeiket, mint tették azt a szüleik. Ez amúgy természetes lenne - egyszerű generációs különbség.

Ami miatt mégis különlegesek a '90-es években született ifjú anyák, apák: ők az első olyan korcsoport, akiket digitális bennszülöttként szokás emlegetni. Ők azok, akik a PC-k, laptopok, az internet és a közösségi oldalak mellett nőttek fel, és akiknek a „hálón lógós" világ alapélmény. Akik nem bírják sokáig mobileszközök jelenléte és használata nélkül, hagyják, hogy folyamatosan és párhuzamosan több forrásból bombázza őket egy seregnyi információ, és ez egyáltalán nem frusztrálja őket.

Amikor készül egy jó felvétel a családról, a fiúkról, Orsi szívesen megosztja a közösségi oldalon, hadd lássák mások is! Fotó: Nagy Jácint

Nehezebb felnőtté válás?

Szakemberek azt is állítják róluk: nehezebben élik meg a felnőtté válást - hát még a szülőséget - az előző generációhoz képest. A csupamosoly és -optimizmus Tóth Bálint-Tóth-Máthé Orsolya páros ilyen szempontból kivételként erősítik a szabályt. Máshonnan közelítve, ők sem különböznek a mai fiatal felnőttektől: nem ódzkodnak például a gyerekeik közösségi médiában való szerepeltetésétől.

A húszon túli, harmincon inneni házaspár a lehető legtermészetesebben tervezte, fogadta és tanulta a szülőséget - annyira, hogy három kislegényig meg sem álltak. A hároméves Zsombor, a kétéves Matyi és a csecsemő Soma nyilvánvaló kiegyensúlyozottsága magáért beszél: valamit jól csinálnak.

Fontos az időbeosztás

- Három gyerekkel azért más, mint kettővel volt, ebben Orsi és Bálint között nagy az egyetértés. Állítják, több szervezést, odafigyelést és a családi időbeosztás betartását igényli az életük a most héthetes Soma érkezése óta - anélkül káoszba torkollna az életük. Egy aranyszabályuk van: amire időd van, azonnal csináld meg, mert lehet, hogy egy hét múlva lesz rá újra alkalmad.

A mai 18-36 évesek

Más a szemléletük

Más szellemben nevelkedtek ők ketten, és mindenki viszi tovább, amit otthonról hozott, ebben is megegyeznek. A 28 éves Orsinak gyerekként baráti, közvetlen kapcsolata volt az ugyancsak fiatal szüleivel, de a szigor és az elvárások sem hiányoztak az életükből. Orsi határozottabb a fiúkkal, a férje korábban engedékenyebb volt, de alakultak az együtt töltött évek alatt. Bálint bevallja, most már néha akkorát csap az asztalra, hogy megemelkednek a tányérok.

A korai gyerekvállalásra szavaztak mindketten. Nem hiszik, hogy teherbíróbbak, mint harmincas, negyvenes szülőtársaik, de abban biztosak, hogy más szemléletük van, mint egy meglett embernek. Bálint az elsőszülött Zsombor születése után sodródott az árral. Hitt abban, hogy a felesége profin intéz majd mindent a kisfiuk körül, figyelt és hagyta magát vezetni. Matyi születésekor sokkal magabiztosabb volt, Sománál pedig már természetesen zajlott minden.

IPad, digitális világ

Nincsenek amúgy szigorú elveik, de próbálnak következetesek lenni a gyereknevelésben. Nem tiltják a tévét, az iPad-használatot. Nem akarják, hogy a gyerekeik hátránnyal induljanak az iskolában, azért. Zsombor például jobban kezeli a kütyüt, mint ők. És ha már iPad és digitális világ: a generációjuk sok támadást kap amiatt, hogy tömegével posztol és oszt meg fotókat a gyerekekről a közösségi oldalon.

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista korábban így nyilatkozott: „a rólunk készült fotó, videó-, hangfelvétel a saját személyes adatunk, a magánéletünk része. Hétköznapi emberként jogunk van eldönteni, hogy ki, mit tegyen rólunk közzé vagy hozzon nyilvánosságra. Így kellene lennie ennek a gyerekek esetében is, akiknél a szülő az, akinek ezt a védelmet elsődlegesen biztosítania kell." A gyermekjogi szakember szerint jó beállításokkal, tudatos megosztásokkal és a gyerek biztonságának szem e-lőtt tartásával, később pedig a gyerek partnerként való kezelésével elég jó szülőként fogunk tudni működni a digitális világban is.

Nem félnek a Facebooktól

A Tóth-Máthé családban Orsi a posztoló: nincs félelme ezzel kapcsolatban. Ha készül egy jó fotó a családról, a fiúkról, azt megosztja, hadd lássák mások is. Ő is szívesen kukucskál be ilyen módon mások életébe. Van azonban egy határ, amelyet sohasem lépne át: nem közölne olyan fényképet, amely ruhátlanul, maszatosan vagy mondjuk bilin ülve mutatja a fiúkat. Nem akarja őket kínos helyzetbe hozni sem most, sem idősebb korukban. A családjuk az intim pillanatokat nem közösségben éli meg, ehhez tartják magukat. A Facebook sokat emlegetett veszélyeitől tehát nem tartanak. - A gyerekeket nem a Facebookról rabolják el, hanem az óvodából, a játszótérről vagy az utcáról, ott pedig mindig velük vagyunk - mondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!