Hírek

2013.07.03. 14:25

Idegenforgalmi adó: hol, kinek, mennyit kell fizetni?

Az idegenforgalmi adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg, és ahol van rá kapacitás, ellenőrzik is, hogy a szállásadók szabályosan fizetnek-e.

Nagy Ildikó

Az idegenforgalmi adót a vendégéjszakák száma vagy a szállásdíj után fizetik az üdülővendégek, a szállásadók pedig a saját maguk által vezetett nyilvántartás alapján havonta bevallják, és befizetik az adót az önkormányzatnak. Az idegenforgalmi adó mértékét az adott település önkormányzata határozza meg.

Az őrségi települések közül például Ispánkon kell a legtöbbet fizetniük a vendégeknek: éjszakánként 400 forintot. Ez mindössze tíz forinttal kevesebb, mint amennyit Bükfürdőn kérnek a vendégektől. Mivel az önkormányzatok az idegenforgalmi adóból beszedett minden forint mellé másfelet kapnak az államtól, elemi érdekük, hogy ellenőrizzék, hogy a szállásadók a szabályoknak megfelelően vallják és fizetik-e be az adót. Erre – az egyik polgármester elmondása szerint – a köz-igazgatási reform után létrejött közös önkormányzati hivatalokban nem mindenhol van kapacitás.

1990-ben született meg a törvény, amely az idegenforgalmi adó fizetésének szabályairól is rendelkezik. Az ebben foglaltak szerint idegenforgalmi adót azoknak kell fizetniük, akik nem állandó lakosként az adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adómentességről is törvény rendelkezik: a 18 év alattiaknak például nem kell fizetni, ahogy azoknak sem, akik tanulás vagy munka miatt töltenek el bizonyos időt a településen. És persze a településen lévő üdülő tulajdonosának vagy bérlőjének és annak hozzátartozóinak sem kell idegenforgalmi adót fizetniük.

Korábban a 70 év felettiektől sem kértek idegenforgalmi adót, egy ideje azonban nekik is fizetniük kell. Nemrég bejárta a sajtót, hogy egy Balaton-parti településen a helyi önkormányzat munkatársa becsengetett egy nyaralóba, ahol a tulajdonos a barátaival nyaralt, és közölte, hogy a barátok után is be kell fizetni az idegenforgalmi adót. Ez nem új szabály: már az 1990-es törvény is rendelkezik erről.

Az már persze más kérdés, hogy az önkormányzatok ellenőrzik-e, hogy ki időzik a nyaralóban. Az idegenforgalmi adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg. Az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalhoz 13 település tartozik és Felsőjánosfa kivételével mindegyiken van idegenforgalmi adó.

 

Bükön tavaly 238 millió 950 ezer forint bevétel keletkezett az idegenforgalmi adóból. 410 forintot kell fizetni egy éjszaka után



Dr. Tóth Jenő jegyzőtől tudjuk, hogy a legtöbbet (az összegek vendégéjszakánként értendők), 400 forintot Ispánkon kell fizetni, Kerkáskápolnán és Magyarszombatfán 300, Őriszentpéteren és Veleméren 250, Bajánsenyén, Hegyhátszentjakabon és Nagyrákoson 200, Szalafőn, Szattán és Őrimagyarósdon 150 forint az adó mértéke. Kercaszomoron pedig nem konkrét összegben, hanem a szállásdíj 4 százalékában állapították meg az idegenforgalmi adó mértékét.

Ebből az adónemből a 12 őrségi település közül Őriszentpéternek volt tavaly a legtöbb bevétele: 1 millió 974 ezer 160 forint. A másik véglet Kerkáskápolna, ahol 1800 forintot hoztak a falu kasszájába tavaly a vendégek. Bükön 2010 óta 410 forint az idegenforgalmi adó, dr. Tóth Ágnes jegyző azt mondja, tavaly 238 millió 950 ezer forint bevétele lett az önkormányzatnak ebből az adónemből.

Az önkormányzat mind a magánszállásadókat, mind a szállodákat ellenőrzi, ez már csak azért is érdeke minden önkormányzatnak, mert az idegenforgalmi adóból beszedett minden forint mellé másfelet ad az állam. Borgátán 300 forint az idegenforgalmi adó, az első vendégéjszaka után azonban nem kell fizetni, halljuk dr. Tóthné Zentai Éva polgármestertől.

Náluk évente 1,5-2 millió forint jön össze ebből az adónemből. A polgármester azt mondja: a közigazgatás átszervezése után a közös hivatalok munkatársainak aligha lesz kapacitásuk ellenőrizni, hogy mindenki szabályosan fizeti-e az adót.

 

VISSZAFORGATJÁK A BEVÉTELT

Gaál Zsuzsanna gyönyörű szalafői portáját kedvelik a turisták, a legtöbben Budapestről vagy Győr-Moson-Sopron megyéből érkeznek hozzá, de Hajdúnánásról is voltak nemrég vendégei. Zsuzsa azt mondja, a vendégek nem sokallják az éjszakánként fizetendő 150 forint idegenforgalmi adót. Hozzáteszi azt is, hogy a szállásadóknak sem lehet okuk panaszra, hiszen évről évre azt tapasztalhatják, hogy a faluban pihenő vendégek által itt hagyott forintokból az önkormányzat a települést szépíti, turisztikai honlapot fejleszt vagy éppen vendégmarasztaló rendezvényeket szervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!