Hírek

2014.12.22. 19:05

Idén is a kalapácsvető Pars Krisztián nyerte el a Vas Népe vándorserlegét

Szombathely – A Vas Népe 42. alkalommal rendezte meg díjátadó ünnepségét, amelyen az esztendő legjobb Vas megyei sportolóit, csapatait, edzőit köszöntöttük. Az abszolút legjobbnak járó vándorserleget ezúttal is Pars Krisztián érdemelte ki.

Horváth Erika

Ebben az esztendőben is sikerült folytatnunk a hagyományt, 42. alkalommal hirdettük ki, kik lettek az év legjobb vasi egyéni sportolói, csapatai, edzői. Ez nagy részben az ötletgazdának, Bodor Ferencnek, lapunk nyugdíjas sportrovatvezetőjének az érdeme, aki ma is fáradhatatlanul szervezi a patinás rendezvényt. Szerencsére, mint mindig, sokan felsorakoztak mellé, hogy megadhassuk a módját a díjátadásnak. Az ünnepség helyszínét ezúttal is a megyei közgyűlés elnöke – immár Majthényi László – biztosította, de nem hiányozhatott a korábbi elnök, Kovács Ferenc sem, aki müncheni konzuli kiküldetése előtt itt búcsúzott a sportolóktól. Szokás szerint a rádiós Horváth Nóra és a televíziós Németh Zsolt segített műsorvezetőként levezényelni a rendezvényt. És az első hívó szóra igent mondtak azok a támogatók is, akik évről évre vállalják, hogy lehetőségeikhez mérten megjutalmazzák azokat, akiket a héttagú kuratórium arra érdemesnek talál.

Hogy kik lettek 2014 legjobbjai? Sajnos a legjobb női sportolók kategóriájában, ahogy évek óta, ezúttal sem volt bőséges a kínálat, a kuratórium csak az első helyet ítélte oda – Csillag Tündének, a Szombathelyi Sportiskola válogatott tornászának. A férfiaknál viszont csak világversenyes éremmel lehetett dobogós helyre kerülni. Az első helyet a Dobó SE kalapácsvetője, Pars Krisztián érdemelte ki, aki megvédte Európa-bajnoki címét, ráadásként a világkupát és az IAAF kalapácsvető-sorozatát is megnyerte. A második helyezett az idén nagykorúvá vált nemzetközi nagymester, Rapport Richárd, a sakkolimpián ezüstérmes magyar csapat tagja lett, míg a harmadikon két szabadfogású Haladás-birkózó osztozott; ifj. Veréb István 86, Ligeti Dániel 125 kg-ban szerzett Eb-bronzérmet. A nem olimpiai sportágakban egy sportolót díjazunk. Idén a kamion Európa-bajnokság győztesére, Kiss Norbertre esett a választás.

Pars Krisztián kalapácsvető Halmágyi Miklós lapigazgató főszerkesztőtől vehette át a vándorserleget.

A csapatoknál először fordult elő, hogy a kuratórium nem élt mind a három választási lehetőségével – kiemelésre okot adó eredmények híján idén hiányoztak a két legnépszerűbb vasi labdajáték, a kosárlabda és a labdarúgás képviselői. Az első helyet már évek óta a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka férfi asztalitenisz-csapata bérli; folytatódott a sorozat, hiszen ötödször is magyar bajnokok lettek, és a nemzetközi porondon is sikeresek. Remekelt, és ezzel idén is a második helyre ért a Répcelaki SE férfi tekecsapata – bajnoki bronzéremmel és nemzetközi (NBC) kupabronzzal érdemelték ki a meghívást.

Jó szokásunknak megfelelően nem feledkeztünk meg azokról az utánpótláskorú sportolókról sem, akik a legnagyobb nemzetközi sikereket szállították klubjuknak és Vas megyének. Idén is heten részesültek elismerésben: Bakos Bálint, a csapatban Eb-bronzérmes párbajtőröző, az ifjúsági olimpián ugrásban hatodik tornász, Dévai Boglárka, két kalapácsvető, a junior vb-n ezüstérmes Gyurátz Réka és az ifjúsági olimpián második Halász Bence, az U23-as világbajnokságon csapatban és párosban is ezüstérmet szerző ifj. Móricz Zoltán és Babos Tamás tekézők, valamint Szász Krisztofer kadet kick-box világbajnok.

Németh Zsolt kérdezi a CVSE asztalitenisz-csapatának edzőjét, Klampár Tibort. Mellette Ecseki Nándor, Fazekas Péter, Kosiba Dániel.

Végül a sikerkovácsok, az edzők kapták meg az elismerést. Az első helyezett, ezzel a Németh Pál-díj nyertese a Dobó SE edzőpárosa, Németh Zsolt és Németh László lett. A másodiknak a Haladás birkózóedzőjét, Veréb Istvánt választotta a kuratórium, míg a harmadiknak a sportiskola tornászainak edzőpárosát, Rácz Gábort és Vizer Erzsébetet. A nem olimpiai sportágak kategóriájában a kick-boxban még versenyzőként, de már edzőként is maradandót nyújtó Dancsó Zoltán lett a díjazott.

Vas megye legeredményesebb utánpótláskorú sportolói 2014-ben. Balról: Bakos Bálint, Gyurátz Réka, Dévai Boglárka, Halász Bence, Szász Krisztofer, ifj. Móricz Zoltán, Babos Tamás.

Harmadszor talált gazdára a Tóth Géza-díj, amelyet az elmúlt évszázad legeredményesebb vasi sportolójának lányai, Tóth Ágnes és Tóth Orsolya alapítottak édesapjuk értékrendjét – többek között a munkába vetett hitet, szorgalmat, kitartást – őrizendő. Ezúttal Halász Bencének, a Dobó SE tehetséges, nagy jövő előtt álló atlétájának adományozták.

A 2014. év abszolút legjobb sportolója őrizheti a következő díjátadóig a Vas Népe vándorserlegét. A kalapácsvető Pars Krisztián hatodszor nyerte el ezt a címet, a serleget Halmágyi Miklóstól, a Vas Népe lapigazgató főszerkesztőjétől kapta vissza – merthogy tavaly is hozzá került.

Apa és fia a Vasi Halhatatlanok Klubjában

Két újabb taggal bővült a Vasi Halhatatlanok Klubja: két legendás kosarassal, apával és fiával, a két Németh Istvánnal.

A Vasi Halhatlanok Klubját 1997-ben alapította meg a Vas Népe, az első évben hárman kapták meg a tagságot igazolandó, Gaál Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész egyedi kivitelezésű emlékplakettjét – Tóth Géza, Szarka Zoltán és dr. Hegedüs Csaba. Azóta 14 sportágból összesen 35 kiemelkedő eredményeket és pályafutást maga mögött tudó sportember részesült ebben az elismerésben.

Négy körmendi kosaraslegenda. Középen ifjabb és idősebb Németh István, akiknek a két korábban a Halhatatlanok Klubjába választott társuk adta át a plakettet. Balról Patonay Imre, jobbról Szlávik Csaba.

A 2014-es esztendőben újabb két taggal bővült a halhatatlanok klubja. Igazi kuriózum, hogy apa és fia – akik mindketten nagyon sokat tettek a körmendi kosárlabdázásért – egyszerre kapták meg a plakettet. Idősebb Németh István – Csicsa – 1972-től volt tagja a körmendi kosárlabdacsapatnak, részese volt az első NB I-es éveknek, tagja az 1986/87-ben a klub első bajnoki címét szerző együttesnek is. A Körmend színeiben 293 NB I-es mérkőzésen játszott, háromszor húzhatott címeres mezt. Ifjabb Németh István – Isti – is Körmenden kezdte pályafutását, nevelőegyesülete színeiben 250 NB I-es meccset játszott, kétszer Magyar Kupát, egyszer, 2003-ban bajnoki címet is nyert a piros-feketékkel. Ezután igazolt külföldre, előbb az olasz Benetton Treviso, majd a szerb Nis Vojvodina, aztán a lengyel Prokom Sopot csapatát erősítette, utóbbival kétszer bajnokságot, egyszer pedig kupát nyert. Később a görög AEK Athénnál, továbbá a spanyol Menorcánál és Carife Ferraránál is megfordult. A 119-szeres válogatott kosaras 2010-ben hazatért Körmendre, majd két szezon után a Szolnoki Olajban zárta le játékos pályafutását, amely során a válogatottban 119-szer szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!