Hírek

2015.02.03. 16:58

Időkapszulát találtak a falban a gencsapáti Szentkút stációinak felújításakor - üzenet 1906-ból

Gencsapáti – Híres mariazell-i üveg volt, amely időkapszulaként szolgált egy 1906-ban ledugózott irathoz, amely leírta, kik építették a Szentkút 14 stációját. Az üzenetet a falban találták tégla mögé rejtve a felújításkor.

Merklin Tímea

A gencsapáti Szentkút kápolna a stációival neves zarándokhely. A kápolna alatt van a híres forrás, aminek a legenda szerint gyógyít a vize. Nem csak a helyiek, de a környékbeliek, a szombathelyiek is járnak ide vízért, nagy ballonokkal, sok flakonnal, hogy otthon is ezt ihassák.

Most a Szentkút egy újabb titka tárult fel: előkerült a múltból küldött üzenet. Az 1906-os időkapszula üvege a falból kivéve eltörött, szétesett, de a benne lévő dokumentum jól olvasható: 1906. augusztus 8-án készítette Abért István, az akkori Szentkút-gondnok. Részletezi, kinek a költségén zajlott az építés, kik voltak a közreműködő kőművesek, segédmunkások. A több mint százéves iratot rejtő időkapszulát, illetve az arról árulkodó, élére állított téglát Sebestyén László kőművesmester felesége fedezte fel, és átadta az egyházközség képviselőjének.

Varga Attila, az egyházközség elnöke mutatja a Szentkút 14. stációjában azt a téglát, amely mögött az időkapszula volt. Fotó: A szerző

Varga Attilával, az egyházközség elnökével a helyszínre megyünk, a hóval borított Szentkúthoz, amely jelenleg építési terület, a hideg széllel járatják át a nagyon átnedvesedett falakat, amelyeket szigetelni kell, a vakolatot már leverték.

- A stációkat 2001-ben restaurálták utoljára, de az utóbbi időszak özönvízszerű esői, amik lezúdultak a hegyről, hamar tönkretették a falakat. A leömlő csapadék annyi hordalékot is mos magával a domboldalon, hogy eltömődtek a kavicságyak is, így nem töltötték be a vízelvezető funkciójukat – mondja Varga Attila. - Most elvágtuk a falakat, drénlemezeket rakunk, a kavicságyat szegélykövezzük, reméljük, így húsz évre megoldjuk ezt a gondot. A felújítás több mint 9 millió forintba kerül, szeretnénk rövid időn belül befejezni.

A piros-fehér építési szalag és a kovácsoltvas ajtó sem akadályoz meg minket, hogy a rejtély közelébe jussunk: Varga Attila belép a múltból üzenetet hozó falhoz.

Azt is megtudjuk: a stációs képek felújítását külön árazták, és meghirdette az egyházközség, hogy jelentkezzenek civil egyesületek, magánszemélyek, akik vállalják egy-egy stációkép felújítását. A felhívás jelszava ez volt: „Járjuk együtt a Szentkút keresztútját". A 14 stációkép hét nap alatt „elkelt", vagyis egy hét alatt lett pénzügyi gazdája mindnek.

Kemény, fagyott hó borítja a Szentkutat, a híres zarándokhely jelenleg építési terület.

- Az egyházközség szeretné folytatni a Szentkút felújítását. Szeretnénk parkolót létesíteni, ehhez azonban területet kell vásárolni. Hamarosan pontosítjuk a telekhatárokat egy geodétával, aztán jön egy kertépítő, hogy ellásson minket tanácsokkal. A veszélyes fákat már kivágtuk. Az egyiknek a gyökere annyira a kápolna alatt volt, hogy már emelte a padozatot. Még mindig van egy nagy hársfa, amitől sajnos meg kell majd válunk, mert túlságosan magában áll. De természetesen pótolni fogjuk az elvesző növényzetet fiatal csemetékkel.

Ezt a dokumentumot rejtette az időkapszula. Fotó: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!