Hírek

2015.10.01. 17:47

Idősek ünnepe, díjakat osztottak a moziban a világnapon

Szombathely – 600 millió 60 év feletti ember él ma a Földön, 2025-re számuk megduplázódhat. Ez a korosztály egyre nagyobb figyelmet kíván, tudásukat, tapasztalatukat pedig hasznosítani kell – hangzott el az idősek világnapja alkalmából rendezett, immár hagyományos ünnepségen a Savaria moziban.

Szombathelyi Médiaközpont

Díjakat adták át, és kulturális produkciók szórakoztatták a megjelenteket az idei idősek világnapi szombathelyi ünnepségen. Nagyon sokan gyűltek össze: szinte teljesen megtelt a mozi nagyterme. Október első napja immár 24 éve az időseké: 1991 óta a 60 év feletti korosztály ünnepe az ENSZ közgyűlés határozata alapján.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntőjében szombathelyi aktualitásról is beszélt, arról, hogy meg kell oldani a Falco-gyár okozta problémákat. Az idősekhez is szólt, akik a rendszerváltás körüli években a hátukon vitték a várost.

A generációk közötti szolidaritás fontosságát emelte ki az ünnepen dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta: – Szombathelynek idősbarát önkormányzata van, amely egyebek között az Aktív időskor és a Segítő kezek program révén gondoskodik a 60 év feletti korosztályról. Mint mondta: az idősek olyan tudással, tapasztalattal és energiával bírnak, amelyre nagy szükség van. (Folytatás a 2. oldalon.)2015-ben az idősek világnapján két fontos dologról kell beszélni - mutatott rá Dancs István, a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke a Savaria moziban tartott városi ünnepségen.

Elismerést vehetett át az idősek világnapján többek között: Pető Ferenc, Fehér Csaba, Kruchio Rózsa, dr. Őri Imre, Horváth Csaba, Bogáth Józsefné, Varga László, Tótvásárhelyi Ilona, Göllisz Ferencné
Fotó: szombathely.hu

- Az életkor kitolódása miatt különösen oda kell figyelni az idősek egészségi állapotának megőrzésére, életminőségük javítására, valamint az egyedüllét, a magány enyhítésére - emelte ki Dancs István. Hangsúlyozta: a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség és a klubok társaságot, közösséget biztosítanak, ahol a nyugdíjasok jól érezhetik magukat, tevékenykedhetnek, és elfelejthetik a magányt akár csak rövid időre is. Az idősek világnapi rendezvény fontos része volt, hogy átadta idei elismeréseit a szombathelyi önkormányzat, a megyei vezetés és a nyugdíjas szövetség is. A Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékplakettjét négyen vehették át: Fehér Csaba, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör tagja; Horváth János, a nyugdíjas szövetség alelnöke, Kruchió Rózsa programszervező és Pető Ferenc Frédi bábszínész.

Kiosztották a szombathelyi önkormányzat által alapított Idősek az idősekért díjakat is csütörtökön.

Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke és Őri Imre nyugalmazott főiskolai tanár részesült az elismerésben. Bogáth Józsefné nyugdíjas óvónő, Varga László és Tóth Vásárhelyi Ilona előadóművészek, valamint Gröllisz Ferencné, a pornóapáti nyugdíjas klub tagja a nyugdíjas szövetség kitüntetését kapták.

Kulturális műsort adtak elő az idősek a közönség és a maguk szórakoztatására.

A zömében zenés-énekes produkciók jól illettek október elsejéhez, ami a zene világnapja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!