Hírek

2016.01.23. 16:32

Igent mondott az ifjú pár – Idén is megtartották a viszáki rönkhúzást

Viszák – A falu fele részt vett a farsangi rönkhúzáson. Jókedv kellett, vidámság és egy kis lélekmelegítő – és máris hangos volt Viszák a hagyományőrzőktől.

Bakos Ágnes

– Tényleg nem volt esküvő, szóval tényleg meg kell tartani a rönkhúzást – mondta el Avas József polgármester. Ő volt a rönkhúzáson a kisbíró, ő vezényelte le a programot. Nagyon régi hagyomány a rönkhúzás: ha nem volt esketés a faluban, akkor ezzel gúnyolták ki a fiatalokat, egy fajta „bolond esküvővel”. Hosszú volt az út a településen át: sokszor ellopták a menyasszonyt, de még a vőlegényt is! A koszorúslányok és a vőfély sokat futott a frissen hullott hóban – de nem menekültek a fiatalok, kimondták az igent.

Az "ifjú pár" Szabó Györgyi és Berkes Patrik Fotó: Szendi Péter

A kiadós téli csapadék nem volt akadály a viszákiaknak. – A hetvenes években volt olyan, hogy lovak húzták a rönköt, akkor hó volt, de akkor is megtartották – emlékeztetett a kisbíró-polgármester. A jókedvet a táskákban, maskarákban hozott „hazai” is garantálta, és azt is, hogy senki nem fázott meg a pár száz méteres, de egy órásra sikerült úton.

A jelmezesek nagyon kreatívak voltak: egy kisfiú Zorronak öltözött, egy fiatalember hatalmas csirke lett és műanyag hangszerekkel, de voltak mexikói zenészek is. A falu kasszáját gyarapítja a rönk árverezéséből és a menyasszonytáncból befolyt összeg is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!