Hírek

2016.10.12. 19:45

Így előzze meg a betegséget! - Táplálkozással, öltözködéssel és mozgással javíthatunk esélyeinken

Körkép - A hideg idő nem kedvez a betegségek terjedésének. Aki beteg, maradjon otthon, aki egészséges, az pedig mozogjon sokat.

Budai Dávid

Nehéz lenne tovább tagadni, de eljött az, amire talán senki sem várt. Rövidülő nappalok, esős-borongós idő, hideg és szél. A nem éppen kellemes idővel pedig menetrendszerűen megérkeztek a vírusok, amelyek köhögésre és orrfújásra kényszerítenek, sőt néha még egy-két napra ágynak is döntenek fiatalt, időset egyaránt. Egyáltalán nem kell azonban így történnie.

Az időjáráson ugyan nem változtathatunk, minden máson azonban igen. Most elmondjuk, mit kell tennie ahhoz, hogy elkerülje az őszi megbetegedéseket, szakértőink segítségével, jó eséllyel veheti fel a harcot a betegségek ellen.

A fűtési szezon megindulásával és az ablakok becsukásával melegebb, zárt tér alakul ki ott, ahol tartózkodunk. Itt aztán a kórokozók gyorsan elszaporodnak, és rövid lappangási idejű, gyors lefolyású betegségeket okoznak - tudtuk meg dr. Legli Veronika háziorvostól, a Magyar Orvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének alelnökétől. Ilyenkor a jellemző tünetek a tüsszögés, a köhögés, esetleg egy kis láz. Van azonban mód a megelőzésre: ilyenkor fontos, hogy sok vitamint együnk, amivel az immunrendszerünket megerősíthetjük.

Az azonban mindegy, hogy paprikát, paradicsomot, gyümölcsöket eszünk, vagy C-vitamin-tablettát veszünk be, mindegyikkel tudjuk erősíteni a szervezet ellenállóképességét. Öltözködésünkkel most kivételesen ne a divatot, hanem az időjárást kövessük, hiszen ha váratlanul ér minket egy gyors lehűlés, könnyen megfázhatunk. Azok, akik már megkapták a betegségeket, tüsszögnek, köhögnek - és ezáltal gyorsan terjesztik a kórokozókat -, maradjanak otthon. Azzal teszik a legjobbat, ha ilyenkor pár nap alatt kipihenik a betegséget, és nem fertőznek tovább. A megelőzés egyik legfontosabb eleme ugyanis éppen ez, hogy kiemeljük a beteg embert a környezetéből. A betegségekből való felgyógyulás nem igényel hosszú otthon tartózkodást, legfeljebb két-három napról van szó. Sokan azonban a munkájukra hivatkozva ezt az időt is sajnálják otthon tölteni, pedig igazán nem kellene.

Darics Viktória és Halmai Dóra személyi edző. Hetente háromszor egy óra mozgás a minimum Fotó: Unger Tamás

A doktornőtől megtudtuk, idén sincs több megbetegedés, mint máskor, de az valóban nem segít, hogy az egyik héten harminc fok van, míg a másikon három, ilyenkor halmozottan jelentkeznek a megbetegedések. Az átlagosnál hűvösebb, szelesebb időjárás azonban nem segíti a vírusok terjedését, úgyhogy ez tulajdonképpen kapóra jön nekünk - tudtuk meg. Mivel a megbetegedések elszaporodásának egyik legfőbb oka, hogy szeptemberben újra kialakulnak a zárt közösségek, ahol a gyerekek könnyen megfertőzik egymást, nagyon fontos az alapvető higiénia, a gyakori kézmosás, és hogy a szánk előtt legyen a kezünk, ha köhögünk, vagy tüsszentünk.

- Nemcsak a táplálkozással, öltözködéssel és egymásra figyeléssel javíthatunk esélyeinken a vírusokkal vívott ádáz küzdelemben, hanem azzal is, ha eleget mozgunk. Ha eredményt akarunk, legalább heti háromszor egy órát célszerű edzeni - emelte ki Halmai Dóra személyi edző, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a hideg időt még egy profinak sem célszerű alábecsülni, mert könnyen megfázás lehet a vége. A kezdők jobb, ha edzőterembe vonulnak ilyenkor. Amennyiben valaki abszolút kezdő, mielőtt elkezdene mozogni, mindenképpen kérje ki szakember tanácsát, hogy egészségi állapotának, testalkatának megfelelő mozgásformát válasszon, csak így szavatolható, hogy nem hagy alább a lelkesedés, és hogy jönnek majd az eredmények. Ez utóbbiak valószínűleg lassabban érkeznek, mint azt sokan gondolnák. Nem szabad türelmetlennek lenni, hangsúlyozta Dóri.

Ha szakértőink tanácsait betartja, akkor vagy egyáltalán nem lesz beteg, vagy olyan enyhe lefolyású lesz a betegsége, hogy gyorsan túl lesz rajta.

Süle Gábor (38, üzletvezető)

Sáray Petra (22, egyetemista)

Zádeczki László (79, nyugdíjas)

- Számomra a legfontosabb ilyenkor, hogy minden nap elfogyasszak ezer milligramm C-vitamint, de növelem a zöldség- és gyümölcsbevitelemet is. Főleg a citrusfélékből fogyasztok többet. Ha mégis megfáznék, házi praktikákkal kúrálom magam, például meleg csipkebogyós teát iszok.

- Kollégiumban lakom, északi fekvésű szobában, ahol csupán egy kicsi fűtőtest van, ezért nem csoda, ha a hidegebb napok beköszöntével gyakran megkívánom a forró italokat. Rengeteg vitamint vásároltam, de valamiért nem tudom magam rávenni, hogy szedjek belőlük.

- A koromból adódóan nagyon kell vigyáznom, nehogy megbetegedjek, így már október elseje óta fűtünk, és a melegebb ruháimat is elővettem. Az almát január elsejétől december 31-éig nem hagyom el, de más gyümölcsöket is szoktam fogyasztani, éppen ahogy a pénztárcánk engedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!