Hírek

2017.02.14. 18:47

Így fogják be az őzeket a Kámoni Arborétumban

Őzeket fogtak be a Kámoni Arborétumban. Hétfőre és a múlt hétre is jutott „zsákmány” - az állatokat természetesen sértetlenül szabadon engedték.

Tóth Kata

A gyakorlati oktatás részeként élő vadat fogtak be, majd engedtek vissza a természetbe a Herman Ottó Szakképző Iskola erdészeti, vadgazdálkodási technikus tanulói. A Kámoni Arborétum területén élő őzállomány számát csökkentették így, előzetes felkérésre. Az elszaporodó állatok ugyanis kárt okoznak a növényzetben: rendszeresen fogyasztják a ritkaságnak számító fajok hajtásait.

A vadászatra jogosult részvételével és engedélyével történt a kíméletes befogás az elmúlt héten kétszer. A szakemberek azt gyanítják, még így is vagy tíz példány lehet a hatalmas kiterjedésű arborétumban. Mivel azonban a vadászati idényen kívül - ami október 1-jén kezdődik és február utolsó napján ér véget - tiltott az őztarvad befogása, az idén télen több hasonló alkalomra nem lehet számítani.

A Savaria Vadásztársaságot képviselő Horváth Péter hivatásos vadász, a tanulók és Bögöti Gábor, a Herman iskola szakmai tanára vettek részt a gyakorlaton. Utóbbi így számolt be a történtekről: - A diákjaink két osztályból összesen húszan-harmincan, láncot alkotva terelték az őzeket a vékonyabb ágakra akasztott, erre a célra gyártott, speciális, puha, erősre font háló felé, ügyelve az arborétum növényzetére, a lágy és fás szárú fajokra. Jó, ha sokan vannak egy ilyen befogáson, mert annál közelebb tudnak egymáshoz állni a terelésnél. A vad ugyanis, ha megérzi az ember jelenlétét, menekülni kezd számára biztonságos területek felé. Éppen ezért a sűrűbb részeken, az őzek vélt rejtekhelyén rögzítettük korán reggel a hálót. Megnyugtatásképpen: az állatoknak, amikor lerántották a hálót az ágakról és belegabalyodtak, semmilyen bántódásuk nem esett. A szemüket pokróccal, takaróval takarták le, a körülöttük lévők halkan, suttogva beszéltek egymáshoz. Utána az őzekre méretezett, gyalult deszkából készült ládába tették őket, álló testhelyzetben. Innen nem láttak ki - tehát a hang- és optikai ingerektől elzárták őket. A szállítás után, megérkezéskor a láda ajtaját kinyitották, visszakerültek az őzek a természetbe, a vadászterületre, azaz a gencsapáti erdőbe. A tanulókat alaposan felkészítették a műveletre: korábban videóra vett őzbefogást mutattak nekik a szakmai elméleti órán, megtervezték a terelést és utólag értékelték a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!