Hírek

2016.04.13. 13:33

Így harcoltak a 83-as és a 106-os gyalogezred katonái!

Megjelent A volt császári és királyi 83-as és a 106-os gyalogezredek története és emlékkönyve című kötet reprintje. A kiadványt a Városházán mutatták be.

A 83-as gyalogezredet 1883-ban hozták létre Szombathely központtal. Egész Vas vármegyéből toboroztak katonákat, később a komáromi helyőrség döntő részét ők biztosították. Testvérezrede volt a Lehár Antal vezette 106-os gyalogezred. Ennek a két alakulatnak az emlékkönyvét jelentette meg 1934-ben Doromby József nyugállományú őrnagy. A kiadvány közreadta az ezredek történetét, térképekkel illusztrált háborús bevetéseiket, a tisztek, katonák névsorát, életrajzát és fényképeit. Ezt a kötetet jelentette meg történelmi hűséggel felújítva a Zrínyi Kiadó most, ezer példányban.

-Valamennyi gyalogezred, amelynek rendelkezünk az archív anyagaival vagy eredeti kiadásával, annak reprint kiadását meg fogjuk jelentetni. Ez száz ezredet jelent. A kiadó hat évtizedes múlttal a háta mögött kötelességének tartja a magyar történelem és hadtörténelem bemutatását - mondta el dr. Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője.

A könyvbemutatón a Művészeti szakközépiskola fúvósai szólaltatták meg a 83-as gyalogezred indulóját, és a Premontrei gimnázium énekkara adott elő első világháborús katonadalokat.

- Az első világháború Magyarország történetének meghatározó, tragikus eseménysora volt, amelynek következtében egy dinamikusan fejlődő országból megcsonkítottá vált. Szombathelyről is rengetegen vettek részt a Nagy Háborúban a 83-as gyalogezred katonájaként, 6500-an haltak hősi halált a harctéren. Mindannyian esküjüknek megfelelően cselekedtek, megmutatták, hogy a magyarokra számítani lehet. Gondoskodnunk kell arról, hogy a hősök neve és emlékezete örökké fennmaradjon" - fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester, aki arra is kitért, hogy az emlékkönyvben szerepel egyik rokona, Puskás Ignác neve és fotója is.

A könyv ötlete dr. Hende Csabától származik, aki még honvédelmi miniszterként kezdeményezte a gyalogezredek emlékkönyveinek újbóli megjelentetését a Nagy Háborús Emlékév alkalmából. - A helytállás, a hűség és a katonai kötelességtudás csodálatos példáját nyújtották ezek a honvédek. Emléküket meg kell őrizni. Egy könyv mindig annak a kornak a tükre is, amikor íródott, így a két világháború közötti magyar világ, társadalom, közszellem foglalata és tükre is ez a kötet, így kell olvasni - mondta el dr. Hende Csaba.

Sokan fedezhetik fel ismerősüket, családtagjukat a névsorban, hiszen szinte minden családban van hadviselt rokon vagy háborús áldozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!