Hírek

2015.05.06. 17:47

Így látják a töri érettségit az utca emberei - Ön hogy boldogulna a kérdésekkel?

Szombathely - Örültek volna, ha most érettségiznek – ezt mondta a legtöbb megkérdezett.

Bakos Ágnes

A középszintű történelem érettségi első részében voltak kérdések egyebek között a reformációról, a török hódításról, az osztrák–magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, sőt, még az ENSZ-ről is.

A vélemények szerint színes volt a kérdéssor és nem tűnt nehéznek, bár néhány órás/napos felkészülés nélkül senki nem vállalta volna, hogy válaszol a számonkérésben.

Az esszéfeladatok között megoszlottak a vélemények.

Volt, aki szerint minél közelebbi egy kor, annál frissebb a tanulási élmény, így mindenképpen abból választott volna. Volt, akinek ellenkező érvei voltak: minél régebbi időről van szó, annál könnyebb róla írni.

„Én annak idején a II. világháború kirobbanásának okait húztam az érettségin, mi nem írásbeliztünk, nekünk még csak szóbeli volt. Most is a huszadik századból választottam volna esszét." – ezt mondta az egyik megkérdezett.

A felvilágosodás alapelvei vagy Németország első világháborús szerepe – ezek közül is kellett választani a dolgozatban. Itt kiegyenlített volt a válaszolók szavazata: volt, aki az időben közelebbit írta volna; volt, aki szerint a felvilágosodás ideális téma, hiszen rengeteget lehet róla „blöffölni".

Sokan emelték ki, hogy jó téma Szent István államszervezete. Többek szerint a mai napig komoly kultusza van az államalapításnak és az oktatására valószínűleg a tanárok is nagyobb gondot fordítanak. Volt, aki azzal érvelt, hogy az egyház hazai történelmét egy az egyben bele lehet vonni a tételbe, vagyis ezért könnyű ez a feladat.

Hunyadi Mátyás adópolitikája nem volt népszerű a válaszadók között, ahogy a jobbágyfelszabadítást sem választották volna. II. Józsefről, a válaszolók szerint a sok rendelete miatt bőven lehet írni és biztosan tanultak is róla eleget a diákok.

Volt válaszadó, aki szerint a Rákosi-korszak iparfejlesztése nem érettségire való feladat, mert, mint mondta „a kor gazdasági viszonyait egy mai tizenéves nem látja át" - ez is egy vélemény.

Kapcsolódó cikkek:

Megcsináltuk: itt vannak a 2015-ös történelmi érettségi megoldásai

Könnyű volt a töriérettségi – legalábbis a körmendi kölcseys diákoknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!