Hírek

2015.12.19. 10:21

Így ünnepelnek más nemzetek - Mi kerül a karácsonyi asztalra?

A karácsony azon túl, hogy a szeretet ünnepe, lehetőséget kínál egy kis eszem-iszomra is. Hogy mi kerül a karácsonyi asztalra, az országonként eltérő, ezt mutatjuk be az összeállításunkban.

Béres Zoltán

Svédországban december 13-án, Luca napon indul a karácsonyi ünnep, amikor a településeken, a munkahelyeken Luca-választást tartanak. A családokban a legidősebb leánygyermeké ez a szerep, aki fehérbe öltözik, vörösáfonya-koronával a fején kávét és sütit szervíroz a családnak. Svédországban szenteste füstölt sonkát esznek sárgarépa- és zöldborsópürével, majd az elmaradhatatlan vajas-hagymás pácolt ponty érkezik. December 25-én és 26-án következik a karácsonyi svédasztal, amelyen ott vannak a különböző ízesítésű, nyersen eltett sózott heringek. Majd jönnek a karácsonyi sajtok: a gömbölyű, a zöldpenész-sajt, a brie, melyeket ízesített kenyér kísér mazsolával vagy anélkül. Ezen kívül ott vannak az asztalon a különféle szószok, pástétomok, a karácsonyi kolbászok, a pácolt vagy füstölt lazacok, a húsgolyócskák, a főtt tojások kaviárral, s a céklasaláták. A desszert pedig a karácsonyi tejberizs. A julmust pedig a legkedveltebb svéd karácsonyi üdítőital, amely vízből, komlóból, malátából és különböző fűszerekből készül.

A vasi származású, Svédországban élő Szakos család karácsonyi asztala

Angliában december 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja. Ennek reggelén bontják ki a csomagokat, amit délben a hagyományos karácsonyi ebéd, a Christmas dinner követ. Ez rendszerint sült, töltött pulyka, amit sült krumplival, kelbimbóval tálalnak. A desszert karácsonyi pudingból, aprósüteményből áll. A pudingot brandyvel flambírozva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik. A pudingot kizárólag az óramutató járásával egyező irányba szabad keverni, ha azt akarjuk, hogy vágyaink valóra váljanak.

Németországban december 24-én általában négyfogásos menü kerül az asztalra. A hideg előétel vagy kaviár pirítóssal, vagy kagylóból, rákból készült saláta. Ezt általában húsleves követi, majd liba-, vagy kacsasült kerül az asztalra párolt zöldségekkel, káposztával vagy gyümölccsel körítik. A menüsort mogyorós vagy csokoládés torta zárja, de a népszerű karácsonyi desszert a szárított gyümölcsökből, mazsolából, dióból, mandulából készült gyümölcskenyér, Christollen, melyet fahéjjal vagy kardamonnal fűszereznek, és havas háztetőkre emlékeztető porcukorral borítanak be.

Ausztráliában karácsonykor éppen nyár van. Sokan a tengerparton ünneplik a karácsonyt. Ez a barbecue partik ideje, amikor főleg rákot, tengeri halakat és sovány húsokat grilleznek, amit könnyű ausztrál borokkal és sörrel öblítenek le, végül általában tejszínhabos gyümölcsöt fogyasztanak. Az Ausztráliában élő britek és leszármazottaik viszont kora délután, a királynő karácsonyi üdvözlő beszédét követően szervírozzák a sült libát, vagy pulykát, esetleg marhát, kenyérszósszal, mellé Yorkshire puding jár, amelyhez baconbe tekert kolbászka dukál. Desszertként természetesen híres karácsonyi puding kerül az asztalokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!