Hírek

2015.09.17. 18:08

Ilan Mor, izraeli nagykövet sűrű napja Szombathelyen

Szombathely – A Szombathelyi Zsidó Hitközség és a Hit Gyülekezete meghívására érkezett őexcellenciája Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

Cseszkó Tamás

A diplomatára sűrű program várt, találkozott többek között dr. Puskás Tivadar polgármesterrel, oktatási intézményekben tartott ismeretterjesztő előadást, majd a Hit Gyülekezete hívei előtt értékelte az aktuális politikai eseményeket. Látogatása utolsó állomásaként ellátogatott a nemrég nyílt Szemtől szemben című nagy sikerű önálló kiállításra is, ahol szakmai nyílt napot tartottak.

– Hölgyeim és uraim! – magyarul szólította meg Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Hit Gyülekezete híveit csütörtökön délután a Cornelius Házban, ahol részletes aktuálpolitikai elemzését hallgathatták meg az érdeklődők. Márkus Sándor, a hitközség elnöke lapunknak elmondta, a látogatás alapját az adta, hogy nemrég megnyílt a helyi zsidóság tragédiáját feldolgozó állandó kiállítás, mely a Szemtől szemben címet viseli. – Akinek nincs múltja, nincs jövője sem – húzta alá az elnök.

Ilan Mor programja hosszú és feszes volt, délelőtt dr. Puskás Tivadar polgármesterrel egyeztetett. Mint kiderült, a nagykövet Ramat Gan városában született, mely történetesen Szombathely testvérvárosa. A városvezetővel megállapodtak abban, hogy megújítják a diplomáciai kapcsolatot a két település között. A diplomata ezt követően diákokkal találkozott, ahol angol nyelven elemezte Izrael helyzetét a világban. – Öt évvel ezelőtt kinyitottuk a kapuinkat, és úgy döntöttünk, hogy felvesszük a különböző egyházakkal a kapcsolatot. A Hit Gyülekezetével szoros, őszinte barátság köt minket össze, ezért mindenképpen fontosnak tartottam, hogy nagykövet úr meglátogassa a helyi közösség tagjait – tudtuk meg Márkus Sándortól. A gyülekezet egyházi épületében, az úgynevezett Cornelius Házban több mint százan várták a nagykövetet, akinek előadása nagy tetszést aratott a hallgatóság köreiben.

– Márkus elnök úrral beszélgettünk a minap, és mondtam, hogy nekünk keresztényeknek néha nehéz eligazodni zsidó ünnepekben. Nekem gyermekként az is furcsa volt, hogy a péntek szombat. Ez azért van, hogy néha előbb ünnepelnek, hogy a gonoszt becsapják. Úgy érzem, a közös munkánknak és szövetségünknek ez az értelme, hogy a gonoszt becsapjuk, és a jóval győzzük le – fogalmazott köszöntőjében Czubor Ferenc, a Hit Gyülekezete megbízott vezetője. – Fontos, hogy legyenek olyan szövetségeseink, mint a Hit Gyülekezete, mivel nagyon egyedül vagyunk. A Közel-Keleten komoly küzdelmet vívunk azért, hogy elismerjék önálló fővárosnak Jeruzsálemet – húzta alá Ilan Mor, felhívva a figyelmet arra, hogy nagyobb támogatást várna az európai országoktól. A nagykövet kitért a környező országok helyzetére is. Szavai szerint a háttérből Irán mozgatja a szálakat, a céljuk Izrael teljes megsemmisítése. Márkus Sándor kérdésünkre elmondta, bár a nemzetközi médiában gyakran állítják be Magyarországot antiszemita országnak, ő nem tapasztal ilyet. – Szombathelyen különösen szívélyesen bánnak velünk, ezt el is mondtam a nagykövet úrnak – fogalmazott az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!