Hírek

2015.12.19. 14:25

Ilyen a trendi karácsonyfa!

A karácsony elengedhetetlen eleme a feldíszített fenyőfa, amelynek múltja Magyarországon egészen a 19. századig nyúlik vissza. De vajon hogyan fest egy divatos karácsonyfa 2015-ben?

Elek Szilveszter

Az ünnepi készülődés csúcspontja az a néhány, karácsonyi dallamokkal és mézeskalácsillattal átitatott óra, amikor felkerülnek a díszek a fenyőfára. Nehézségek persze mindig akadnak - vajon milyen újdonságokkal tudjuk pótolni a gravitációnak rendületlenül engedelmeskedő, széttört üveggömbjeinket és a titokzatos módon kiüresedett szaloncukros papírjainkat?

Formabontó díszítési trendekről, izgalmas újdonságokról beszélgettem Boncz Péterrel, az egyik szombathelyi áruház vezetőjével.

- Az áruházak kínálata a nyugati trendekhez igazodik, ugyanis a magyar fogyasztók nagyon befogadóak, kifejezetten nyitottak az újdonságokra. - mondta Boncz Péter. A nyugat-európai trendeknek megfelelően nálunk is teret nyer a country home, vagyis a vidéki otthon stílus.

Tapasztalatai szerint Magyarországon is egyre kevésbé divatosak az olyan színek, mint például a lila és a kék, a helyüket elsősorban a fehér és a piros veszik át, de a kifejezetten természetes pasztellszínek, például a halványzöld is kitüntetett szerepet élveznek. Érdekes, hogy különösen kedveltté váltak az áttetsző, üvegből készült díszek is.

Vannak olyan dekorációk, amik sohasem mennek ki a divatból. Ilyen például a csúcsdísz. A magyarok általában üvegből fújt, egy- vagy kétgömbös csúcsdíszt tesznek fel a fa tetejére.

Szaloncukrot viszont egyre kevesebbszer aggatunk a fára, inkább csak beletesszük azokat egy tálba és a fa alá helyezzük, tehát elsősorban nem díszként, hanem édességként hasznosítjuk.

Egy másik klasszikus, az üveggömb nem tűnik el, csupán átalakul. - A régebben nagyon népszerű sötét színűek helyett inkább pirossal kombinált fehéreket és áttetsző üvegből készülteket láthatunk az áruházak polcain -tette hozzá.

Egyre gyakoribb, hogy nagyon finoman kidolgozott, kézműves csipkéket is tesznek a gömbökre. A fehér vagy áttetsző díszeket előszeretettel kombinálják pirossal, ez azonban kizárólag jelzésértékű.

- A csipkék és a horgolt díszek nagyon népszerűek, és olyan különleges újdonságokkal is találkozhatunk a boltok polcain, mint a különböző, karácsonyi mintákkal ékesített, kötött díszek - mondta Boncz Péter.

Bár ezek az új, letisztult, kézműves dekorációk önmagukban is gyönyörűek, a fényfüzérek sokat dobhatnak rajtuk. Kétfajta fényfüzér trendi az utóbbi időben. A meleg-fehér kicsit sárgásabb árnyalatú, kevésbé feltűnő, mint a hideg-fehér, ami a nevével ellentétben egyáltalán nem rideg, és sokkal ragyogóbbá teszi az összképet, ugyanis kiemeli a fehér, áttetsző díszeket.

Tehát aki divatos karácsonyfát szeretne, az a visszafogott, természetes stílusú, manufakturális díszeket részesítse előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!